изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:53 EEST
КЗК: ЦЕНТРАЛНИЯТ КРЕДИТЕН РЕГИСТЪР СЕ ПОЛЗВА ПО ПРАВИЛА    
ОбществоРазпоредбите относно ползването на Централния кредитен регистър /ЦКР/ на БНБ не противоречат на Закона за защита на конкуренцията е становището на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, по производство, образувано по искане за становище от "ОМВ България" ООД.

Това съобщиха от пресцентъра на комисията. Според дружеството, законовата уредба и наредбата ограничават свободния достъп до ЦКР на търговски дружества, предоставящи кредити на трети лица. Това ги затруднява при изчисляване на кредитния риск и дължимите обезпечения по кредитите и ги поставя в неравностойно положение по отношение на банките и финансовите институции на пазара на кредитиране.
КЗК, разглеждайки случая, е взела предвид, че банките и небанковите финансови институции, които са задължени да подават определена информация към регистъра, на практика участват в създаването на този информационен продукт. При ползването на данни от ЦКР те се подчиняват на правилата за опазване на банковата, професионалната, търговската и лична тайна. От комисията допълват, че кредитирането, осъществявано от търговски дружества, е съпътстваща основната им дейност функция, което ги прави и по-различни от финансовите и банкови институции и има съществени разлики в характера на кредитните услуги, така че не може да се говори за неравнопоставеност. Според КЗК, достъпът до ЦКР за компании, различни от банки или финансови институции, следва да бъде преценен с оглед на националните правила за защита на личните данни, добавят от пресцентъра на комисията.
 


Сходни връзки

КЗК: ЦЕНТРАЛНИЯТ КРЕДИТЕН РЕГИСТЪР СЕ ПОЛЗВА ПО ПРАВИЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди