изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-03 @ 02:56 EET
УЧЕНИЦИТЕ В ЗЪРНЕВО ЗАПИСАЛИ ТУРСКИ ЕЗИК    
ОбразованиеТърси се учител по физическо с турска филология срещу заплата 450 лв. Сред обявените свободни работни места в дирекция Бюро по труда в Добрич е записано, че за село Зърнево се търси 1 бройка учител по физическо възпитание и турски език, като заплатата е 450 лв. и кандидатът трябва да има висше образование.


Потърсихме началника на образователния инспекторат в Добрич Рина Иванова, която заяви, че единствено от училищата в областта само в Зърнево, където има основно училище и то се казва "Христо Ботев", е разкрита катедра свободно избираема подготовка /СИП/ по турски език - заради заявено желание от учениците.
Директорът на училището в Зърнево Мутабил Мехмед недоумяваше защо се интересуваме от бройката и дори попита репортер на вестника дали е кандидат за мястото. В крайна сметка стана ясно, че кандидатът основно ще води часове по физическо възпитание и ще му се допълва работната норма с водене на часовете по СИП по турски език. "Има много подадени заявления от ученици да изучават турски език като свободно избираема подготовка. Реално този човек ще замества титуляра, макар че има толкова заявления, че може да бъде открита отделна катедра СИП турски език, законът го позволява. Турски език учат всички деца без първокласниците. Подадените заявления са общо 106 на брой от ученици от втори до осми клас" - каза Мехмед.
Рина Иванова поясни, че всъщност досега турски е преподавал именно Мехмед, но сега - заради заеманата временно длъжност директор на ОУ "Хр. Ботев", няма право да вземе целия норматив часове. "Титулярът директор е в отпуск по майчиство - всъщност това е съпругата на Мехмед. Не знам как ще стане да съчетаят изискванията за кандидат, който да има образование за водене на часове по физкултура и в същото време да има турска филология. От друга страна не може да бъдат назначени двама преподаватели, защото в училището учат 124 деца от първи до осми клас, паралелките са малко и училището не може да си позволи издръжката на  двама учители" - коментира още Р. Иванова.
 


Сходни връзки

УЧЕНИЦИТЕ В ЗЪРНЕВО ЗАПИСАЛИ ТУРСКИ ЕЗИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди