изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:12 EEST
“Рекорди” с родилки на детска възраст    
Здраве
Два пъти е скочил броят на недоносените бебета от началото на годината във Врачанска област, съобщиха от многопрофилната болница в града, цитирани от БНТ.


При средно за страната 8 на хиляда, в региона новородените в риск са над 20 на хиляда. Бумът на бебетата с увреждания и поднормено тегло най-вече се дължи на падането на възрастовата граница за родилките до критичните 13-14 години.
Не минава месец във врачанската болница да не се регистрират “рекорди” с родилки на детска възраст. Така все по-често на бял свят идват деца с тегло около 500 грама.
Между 5 и 10 хиляди лева струва отглеждането на недоносените бебета в кувьози. Според лекарите не е логично държавата да харчи толкова пари, а след това никой да не контролира в какви условия малолетните майки се грижат за рожбите си.
“Аз съм изключително разтревожена какво се случва с тези деца оттук нататък. Никой не следи този процес. Тези майки са с неясен социален статус и неясно семейно положение. И моят апел е да се започне една превантивна работа с тези рискови тийнейджъри и семейства, за да можем да прекратим тази практика – деца да раждат деца.”, казва д-р Жана Станева - началник на Неонатологично отделение в МБАЛ-Враца.
Въпреки че не са задължени по закон, от отделението се обръщат за всеки подобен случай към Агенцията за закрила на детето. Оттам обаче обясняват, че контролът е задължение на общинския отдел към Дирекцията за социално подпомагане. Оттам обаче казаха, че те се занимават с пълнолетните лица, а за непълнолетните трябва да се грижи семейството. Дир.бг
 


Сходни връзки

“Рекорди” с родилки на детска възраст | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди