изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:21 EEST
Защитават със закон всеки, подал сигнал срещу магистрат    
Ред и сигурност
Закон за защита на гражданите, подаващи сигнали срещу магистрати, е една от мерките, които би подобрила работата по такива случаи, смята експертът от Висшия съдебен съвет (ВСС) Силвия Илиева.


Тя участва в конференция по проекта "Система за приемане на сигнали и жалби от граждани срещу нарушения на магистрати - анализ на състоянието и преглед на най-добрите европейски практики", финансиран от програма за малки проекти на посолството на Холандия, предаде БТА.
Така според Илиева може да се доразвие действащият сега текст в Административно-процесуалния кодекс. По думите й биха се гарантирали още по-добре опазването на данните на подателя на сигнала и би се избегнала неговата уязвимост. Конкретни стъпки за оформяне на работна група, която да се занимава с писането на закона, все още не са правени, уточни обаче Илиева. Сред мерките, които се предлагат, са създаването на единен електронен регистър на подадените сигнали в органите на съдебната власт. Не бива да се пренебрегват и анонимните сигнали, като има масив, с който да се сверяват новопостъпили данни, за да няма повторяемост на проверките, отбеляза експертът.
Според изследване, правено по проекта, след създаването на Инспектората към ВСС, макар да се е очаквало броят на жалбите срещу магистрати да намалее, той се е увеличил. Все още не са малко случаите, в които жалбите се пращат до орган, който не е компетентен да вземе отношение по тях.
От друга страна, по време на дискусията бе обсъдена възможността за глоба за неоснователен сигнал, тъй като повечето от присъстващите съдии се обединиха, че твърде често у нас жалби се пишат без основание, от хора недоволни от съдебни решения, съобщи БГНЕС.
Рекорд от 47 жалби за ден получени от един човек, бе докладван от юристите, както и за случаи на жалби срещу скъпи облекла на служителите в Съдебната палата.
Силно впечатление направи и констатацията, че в България не се използват достатъчно монтираните във всеки съд кутии за анонимни сигнали. Констатация на инспектората е, че често те са се отзовавали пред очите на охраната и камерите. dir.bg
 


Сходни връзки

Защитават със закон всеки, подал сигнал срещу магистрат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди