изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:38 EET
Рубин удари Барселона 2:1 на "Ноу Камп"    
СпортРубин Казан постигна първата си победа в Шампионската лига и то не срещу кой да е, а срещу шампиона на Европа - Барселона. Момчетата на Кубан Бердиев напълно неутрализираха звездите на Барса и сензационно отмъкнаха победа с 2:1 на "Ноу Камп". Разянцев и турчинът Гьокдениз на два пъти извеждаха руския шампион напред в резултата, а между тях Златан Ибрахимович вкара за домакините.

Двубоят започна меко казано изненадващо. Още в началните минути Рубин успя да поведе. С удар от 35 метра Разянцев изненада Виктор Валдес и в стил "Боднар срещу Левски" даде преднина на отбора си. Това попадение, както и великолепно организираната игра на руснаците тотално обърка Барса. Те трудно достигаха до добри ситуации, а Меси изглеждаше безпомощен. Все пак до края на полувремето Меси и Ибрахимович имаха полувъзможности за гол, от които не се възползваха.

Второто полувреме стартира според очакванията. Шави намери Ибрахимович с дълъг пас, той овладя топката и пребори защитата на Рубин, а след това с мощен удар изравни 1:1.

Вместо да се притеснят, руснаците отново успяха да убият темпото и сведоха до минимум свободните пространства. Дани Алвеш и Педро направиха добри слизания към Разянцев, но без да го застрашат особено много.

В 73-ата минута Рубин нанесе втория си удар. Домингес и Карадениз комбинираха и турчинът се вклини между защитата на Барса, а от получилата се изгодна възможност нямаше проблем да разстреля Валдес.

В тази ситуация Барса хвърли всичко напред. Най-близо до гола бяха Ибрахимович и Яя Туре, но техните удари срещнаха гредата. Така Рубин постигна първата си победа в Шампионската лига и поведе групата, в която са още грандове като Интер и Динамо Киев.


БАРСЕЛОНА - РУБИН 1:2

0:1 Разянцев
1:1 Ибрахимович
1:2 Карадениз

Барселона: Валдес, Алвеш, Пике, Маркес, Шави, Иниеста, Ибрахимович, Меси, Педро Родригес, Абидал, Туре
Резерви
: Пинто, Пуйол, Къркич, Кейта, Бускетс, Максуел, Жефрен

Рубин: Рижиков, Ансалди, Сезар Навас, Семак, Шалувкадзе, Домингес, Рязанцев, Нобоа, Калешин, Гьокдениз, Шаронов
Резерви
: Ревишвили, Бистров, Попов, Горбанец, Муравски, Касаев

http://topsport.bg

Българския Кремъл стана на 1000 години

Столицата на Волжка България е образец на Московския кремъл. Тази година /2005 г./ древният български  град Казан отпразнува 1000-годишен юбилей. И днес той е столица на волжките българи -  потомци на Котраг - брат на Аспарух, републиката в Поволжието се нарича "Татарстан"
(изкуствено име наложено с указ на Ленин и с насилие от Червената Армия), а основното й население продължава да е българско,
както доказва и Руската Академия на науките през 30-те години. Въпреки антибългарската пропаганда българите там помнят  народността си, а до края на 19 век там не е имало хора, който да наричат себе си "татари".
За тях това име е обидно, защото им напомня за жестокото татарско робство през 13 в.
Кремъл – древната цитадела на Казан – неговите стени и кули помнят българските князе, завоевателите на Чингис хан и руските царе.
Каменната крепост Керман отначало била форпост на северната граница на България, а през 14 в. станала столица.
Този ансамбъл, почти без изменения легнал в основата на руския Кремъл, който почти точно повторил българската крепост; само стените били удължени на юг и южната граница на московския комплекс била разширена, в сравнение с оригинала в Казан.

Крепостта е строена през 11 в. от българите, които били изкусни майстори. Кермен (Керман), по-късно Казан, бил един от най-красивите български градове. Тук се помещавало правителството и религиозните водачи, а над крепостта се извисявали високите стени на "Арката" – цитаделата на българския владетел.  Вътре имало каменен дворец на различни нива с многобройни павилиони, галерии и стопански сгради, градини, харем и баня.

Далеч от Волга се виждали силуетите на високите кули. Техният образ по-късно бил пренесен и в архитектурата на църквата на Червения площад в Москва, която построили в чест на завладяването на Казан.

След края на руско-българските войни и падането на Волжка България, Иван Грозни пратил руски майстори да ремонтират Керман. Те съхранили цялата му фортификационна схема, само престоили част от стените и кулите. По-късно цитаделата била коренно преобразувана. На мястото на разрушените мечети се издигнали християнски храмове. Развила се руската средновековна култура на основата на българската.

Днес Казанският Кремъл е частично реставрирана средновековна крепост, а вътрешното му пространство е с планировка от 18-19 в. Отворени са християнските и мюсюлманските храмове.

Казанският Кремъл

Московският Кремъл

Карта на Волжка България

 Източник:
http://web.hit.bg/bgsviat/KREML.htm

 


Сходни връзки

Рубин удари Барселона 2:1 на "Ноу Камп" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди