изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:46 EET
СПИРАТ ЯДРЕНО-МАГНИТНИЯ РЕЗОНАНС    
НовиниДокладна записка с предложение за временно спиране от експлоатация на Ядрено-магнитния резонанс в ДКЦ ІІ ще внесе на предстоящото заседание на Общинския съвет на Добрич зам.-кметът Надежда Петкова.


Тя се основава на постъпила докладна записка от управителя на ДКЦ ІІ относно състоянието на резонанса. В нея е посочено, че "на 9 юли 2009 г. дружеството е установила липса на магнитно поле на Ядрено магнитния  резонанс и завишен разход на течен хелий. В тази връзка са проведени консултации с фирма "Витанов и Сие" ООД, която е отговорна за абонаментното обслужване на апарата. С оглед на пълното изясняване на ситуацията е извършена и независима технико-икономическа експертица от инж. Тодор Тевчев - доказан специалист в областта на ЯМР и тяхната поддръжка. В резултат на заключението на специалистите става ясно, че, за да бъде установена повредата в ЯМР, трябва да се извърши техническа диагностика на стойност 25 000 лева." При това въпросната диагностика има само констатичен характер, а не е свързана с отстраняване на повредата. "Ако техническата диагностика покаже, че е възможен ремонт на Ядрено-магнитния резонанс и възстановяване на магнитното поле, за това ще са нужни още 40 000 лева или общо 65 000 лева, като цената не включва дозареждане с течен хелий, което струва още 7 000 лева, при това заплащането трябва да е авансово.
В докладната записка се посочва още, че от направена справка от дружеството за приходите от Ядрено-магнитния резонанс и разходите, които са направени за него през последните три години, става ясно, че разходите са 297 000 лева, а приходите - 172 000 лева т.е. апаратът е работил на загуба от самото си пускане в действие. Цитира се и становище на специалисти, които се позовават на практическия си опит, и правят разчети, че трябва месечно да се извършват около 200 прегледа като граница за гарантиране на икономически ефективно използване на ЯМР. Посочва се, че през април 2008 г. най-високо достигнатата бройка прегледи е едва 46. В предварителните разчети не е взета предвид необходимостта от периодична подмяна на някои скъпоструващи части на апарата.
"Имайки предвид големия размер на необходимите финансови средства и досегашната практика от експлоатацията на ЯМР, неизбежно възниква въпросът за бъдещото използване на апарата и отражението му на този етап върху общото финансово-икономическо състояние на дружеството", се посочва в докладната записка.  От нея става ясно, че за периода, откакто резонансът не поддържа магнитно поле и не може да обслужва пациенти, са направени разходи за него - за еленергия за охлаждаща система, за зареждане с хелий и застраховка, на обща стойност 12 405 лева.
Цитира се и мнение на специалисти, според които, спирането на апарата от работен режим не би повлияло на експлоатационната му годност при бъдещо запускане.
Не става ясно обаче кой не е направил необходимите разчети при закупуване на Ядрено-магнитния резонанс, за да е ясно своевременно, че той е неизгодна инвестиция. Както и кой носи вината за това, че от юли досега резонансът не работи.
 


Сходни връзки

СПИРАТ ЯДРЕНО-МАГНИТНИЯ РЕЗОНАНС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди