изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:15 EEST
Борисов стигна рейтинг 77%    
Общество
През последните три месеца одобрението за дейността на премиера Бойко Борисов расте с 8 пункта и достига до 77%. За сравнение одобрението към Симеон Сакскобургготски три месеца след поемането на властта е било 68%, към Иван Костов – 52%, а към Сергей Станишев – на 40%.


Това сочат резултатите от национално представително проучване за обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).
Само преди дни, при посещението си в България италианският премиер Силвио Берлускони, който се слави с голяма подкрепа от сънародниците си, помили на шега Борисов да не го бие по-рейтинг. Българският министър-председател обаче го надмина с доста - Берлускони има едва 68,5 на сто одобрение. Засега само руският премиер Владимир Путин надминава Борисов - неговият рейтинг е 78%.
От НЦИОМ припомнят, че кабинетът на Борисов бе одобряван от 51% от българите непосредствено след формирането му. През последния месец добрите оценки за работата на правителството са нараснали с 11% и в момента възлизат на 62%. За сравнение, кабинетът „Сакскобургготски”, към който също имаше големи очаквания, на третия месец от мандата си се е ползвал с подкрепата на 54 на сто от хората, правителството на Костов е одобрявано от 53%, а това на Сергей Станишев – едва от 29 на сто.
Важно е да се отбележи, че сред подкрепящите сегашния кабинет попадат две трети от трудовоактивното население (между 30 и 60 години), коментират социолозите. Висок е делът на одобряващите работата на правителството жители на столицата (63%) и на големите градове (65%). Три четвърти от висшистите декларират подкрепа за кабинета и това е най-категоричният индикатор за висок и задължаващ кредит на доверие.
В същото време с 5 на сто се увеличават скептиците към възможностите на този кабинет (от 20% на 25%). Вероятно обясненията на управляващите, че проблемите в работата на отделните ведомства се дължат само на действията на предишното правителство, започват да изчерпват потенциала си, смятат от НЦИОМ.
Министрите с най-висок рейтинг, както заради работата си, така и поради личната си популярност, са Цветан Цветанов - с 65% одобрение, Йорданка Фандъкова - с 51%, Симеон Дянков - с 49%, следвани от Румяна Желева, Божидар Димитров и Вежди Рашидов - с 46% одобрение.
Сравнително разпознаваеми към момента са Тотю Младенов - 32%, Свилен Нейков - 30%, Росен Плевнелиев - 29%, Божидар Нанев - 27%), Трайчо Трайков - 26%, Маргарита Попова - 25% и Мирослав Найденов - 23%. Накрая остават министрите Александър Цветков - с 18% одобрение и Нона Караджова - с 16%.
Одобрението към дейността на парламента расте след изборите през юли, сочат още данните от изследването. Три месеца след вота, 41-то Народно събрание е с 45% одобрение, което е по-високо в сравнение с 39-то (37%) и 40-то (23%) през същия период.
Най-одобряваният председател на парламентарна група е Яне Янев - 39%. На второ място е Волен Сидеров с 27%. Неодобрението и към двамата обаче надхвърля одобрението. Две трети от анкетираните нямат достатъчно впечатления от работата на съпредседателите на ПГ на ГЕРБ. Важно е обаче уточнението, че и към тримата (Искра Фидосова, Красимир Велчев и Тодор Атанасов) има по-скоро позитивни нагласи и одобрението за работата им в момента е по-високо от неодобрението.
Въпреки регистрирания спад в рейтингите на Ахмед Доган (с 5%) и на Сергей Станишев (със 7%), те остават с висока подкрепа сред своите избиратели.
От НЦИОМ отбелязват, че от август досега президентът Георги Първанов губи 7% от рейтинга си. В момента одобрението му е 52%, докато преди три месеца беше 59%. За същия период с 6 пункта расте неодобрението към него (28% през август, 34% – през октомври). Тези данни показват, че до момента усилията на Георги Първанов да бъде коректив на властта не му носят очакваните позитиви. Също така, в момента общественото внимание и надеждите за положителна промяна са фокусирани преди всичко върху дейността на правителството, смятат социолозите. dir.bg
 


Сходни връзки

Борисов стигна рейтинг 77% | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Борисов стигна рейтинг 77%
Автор: Anonymous да 2010-03-18 @ 20:22 EET

ДАВАЙ БАТЕ  БОЙКО   РОДЕНИТЕ ПРЕЗ 1959   СА БОРБЕНИ   И СИЛНИ


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди