изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:30 EEST
Д-Р СИЛВИЯ ДЕМИРЕВА: ПОВРЕДА В НАМОТКИТЕ ИЛИ НАТИСКАНЕ НА ПАНИК-БУТОНА ИЗКАРА ОТ СТРОЯ ЯМР?    
Интервюта На сесия на Общинския съвет на Добрич предстои да бъде взето решение по докладна записка на управителя на Диагностично-консултативен център II д-р Валери Веселинов, с която се иска извеждане от работен режим на Ядрено-магнитния резонанс.


Както НДТ писа, сред причините са установена повреда, чиято техническа диагностика и възможно отстраняване ще струват много скъпо, и фактът, че апаратът е работил на загуба от самото си пускане в действие. Защо се е стигнало до аварията и защо ЯМР е продължил да работи през годините въпреки загубите,  ще се опитаме да изясним в следващите броеве на вестника, като разговаряме с хората, имащи касателство. Първо дадохме думата на бившия управител на ДКЦ II д-р Силвия Демирева.

- Д-р Демирева, в докладната записка до ОбС с предложение за спиране от експлоатация на ЯМР е посочено, че на 9 юли т. г. е установена липса на магнитно поле на апарата и завишен разход на хелий. На какво може да се дължи тази повреда?
- Когато пускахме апарата в експлоатация /през 2006 г., б. а./, ми бе казано от фирмата-доставчик - "Витанов", че не трябва да се допуска падане на магнитното поле. Възможните причини магнитното поле да падне са четири. Първата е, когато не работи охлаждащата система с хелий поради падане на нивото на хелия под критичния минимум. Втората причина може да е земетресение, тогава настъпва промяна в електромагнитния профил около ЯМР. Третата причина може да е, когато се натисне т. нар. авариен бутон или паник-бутон. Човешката ръка с едно натискане може да доведе до спиране на намагнетизирането и падане на магнитното поле. Бутонът го има, за да може, ако се наложи по някаква причина, по спешност пациентът да бъде изкаран от тунела на ЯМР. Екипът, който работи с апарата, е обучен как да го натисне, ако се наложи изкарване на пациент. Това натискане е съзнателно и в полза на пациента. Има технически начин след изваждането на болния от тялото, магнитното поле да се възстанови.
Нека да разсъждаваме за четирите възможни причини. По първата - нивото на хелия е било нормално. От д-р Витанов - управител на фирмата, която поддържа апарата, знам, че зареждане с хелий е направено на 1 юли и той е достатъчен за два месеца и половина. По втората възможна причина - за земетресение. Такова не е имало. По третата причина - ако аварийният бутон е натиснат. Този бутон включва системата за аварийно освобождаване на магнитното поле. Има и четвърта възможна причина, при която трябва да има някакво счупване на намотките за магнетизиране на полето. Това технически е възможно само при ниско ниво на хелий. Вероятно и четвъртата причина отпада, защото д-р Витанов ми съобщи, че до момента в световен мащаб не е описван проблем с намотките при нормално ниво на хелия. Остава да се разсъждава по причината с бутона. Всички от екипа го познават, още преди въвеждането в експлоатация на ЯМР те са специално обучени и знаят как да работят с него. Първо, над бутона има магнитно капаче, което, за да бъде натиснат, се сваля. Т. е. - има човешка ръка. Второ, за да се задейства бутонът за сваляне на магнитното поле, той се завърта и натиска едновременно. Това означава, че за да се включи бутонът, само координирани, насочени и съзнателни движения на ръката могат да предизвикат включването. Когато на 9 юли е установена липсата на магнитно поле, д-р Витанов първо тества бутона и той е изправен, не е установена някаква механическа повреда в бутона. В случая не е имало нужда той да се натиска по спешност и да се изважда пациент от тунела. Ако зависеше от мен, аз бих поръчала експертиза за намотките. Ако тя покаже, че с намотките няма проблем, то единствената причина остава в бутона.


- Д-р Демирева, чия бе отговорността за работата на ЯМР?
- Нивото на хелия го проследява лаборант, който всеки ден вписва данните на хартиен носител. В критичните дни - след изтичане на втория месец, всеки ден изисквах информация за нивото, следях го много осторожно. Отговорността за това бе споделена с главната счетоводителка. Когато сме имали запитвания, тревоги,  сме се обръщали към д-р Витанов и винаги сме получавали отговор или е идвал специалист на място. Отговорността за работата на ЯМР бе на ръководството на ДКЦ II, фирма "Витанов" и екипа, който работи на него. Никой не е компрометирал работата на другите. Отговорността не бе лична, тя бе синхронизирана и споделена.


- Как ще коментирате посочените в докладната записка загуби, които е търпял ДКЦ II от ЯМР?
- От първия момент ЯМР е включен в сектор "Образна диагностика". Там се отчита работата на рентгенов апарат, мамограф и ЯМР. Погледнато по отношение на целия сектор, той не работеше на загуба. Погледнато поотделно, ЯМР носеше загуби. И това общината не го научи днес, с докладната записка. Отначало от общината ми искаха всеки месец, а после на тримесечие, справки за сектора и отделно за ЯМР. И там се виждаше, че ЯМР работи на загуба. Тези мои докладни са в архива на общината и могат да бъдат видяни. В медицината има едно понятие "планирана загуба". Не всичко носи финансова печалба. В здравеопазването печалбата се отчита в брой излекувани и брой спасени пациенти. За пациента, за когото диагнозата е сложена веднага, без бавене и се стигне до радикално решение на здравословния проблем, ползата е била 100 процента. Но тя няма финансово измерение, което касаe ДКЦ II. Работата на целия диагностично-консултативен център успяваше в годините да "обере" тази финансова загуба от ЯМР и до предпоследната година на моето управление ДКЦ завършваше с печалба стопанските години.


- Говори се, че ЯМР е бил постоянно развален?
- Няма такова нещо. Докато аз бях управител се е развалял само един път. М. г. се повреди ел. платка в един от блоковете. Считаме, че причината за това бе токов удар. Все още се водят съдебни дела каква е причината за тази повреда. Втората повреда е настоящата - падането на магнитното поле. Отговорно твърдя, че други повреди не е имало, че това е спекулация. Имаше един единствен момент, в който ЯМР работеше, но не можеха да се правят филми. Проблемът бе в новия сух лазерен принтер, който бе купен едновременно с ЯМР със същата обществена поръчка. Но сухият лазерен принтер няма нищо общо с ЯМР, това е съвсем отделна апаратура. Тогава се гледаха пациентите образно и се записваше в паметта на апарата или на дискове, като след поправката всичко се филмира и се предаде на пациентите.


- Как ще коментирате това, че Ваши колеги насочват пациенти за изследване на ЯМР във Варна, Русе, Шумен?
- Да, много отиват във Варна, Шумен, София, Русе. Доверието, за да се работи определена медицинска дейност от отделен лекар, трябва да се спечели от две страни - доверието на пациента към лекаря и доверието на колегите, които назначават съответната медицинска дейност и ползват този лекар като консултант за решаване на диагнозата. Аз и до ден днешен твърдя, че екипът, който работеше на ЯМР, бе качествен екип. Т. е. аз имах доверие в разчитането и поставянето на диагнозите от екипа. Защо много от другите колеги нямаха, е въпрос, на който трябва да отговори друг.


- Говори се, че има нарушение в провеждането на обществената поръчка за закупуването на ЯМР. Как ще коментирате това?
- Твърдя, че съм спазила всяка буква от Закона за обществените поръчки. След това тя бе проверена, тя е публикувана, обявена в Държавен вестник и в Агенцията за обществените поръчки. Апарат с такива технически данни, каквито ние имаме в заданието, могат да бъдат на "Шимадзу", на "Сименс" и на други производители. Т. е. - не са някакви уникални, които да ги има само "Шимадзу", какъвто е нашият ЯМР. Освен това, на обществената поръчка се яви само един кандидат с правилни документи, каквито се изискваха, с пределно допустима цена на цялата система, която е гласувана от ОбС. А цялата система е ЯМР, сух лазерен принтер, фарадеева клетка, климатична инсталация и ел. табло. Т. е. - пределно допустимата стойност не е само за ЯМР, а много инвестиции, направени едновременно с него. Тогава един такъв апарат от същия клас - 0,5 тесла, без фарадеева клетка, без принтер, без климатична инсталация, струваше между 800 000 и 900 000 евро. Това е отговорът ми на въпроса защо не купихме нов апарат. ЗОП не допускаше в онзи момент да се елиминира кандидат само и защото той е единствен явил се, при положение, че цялата документация отговаряше на зададените критерии на обществената поръчка.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

Бел. ред. За причините, довели до предложението за извеждане от експлоатация на ЯМР, НДТ ще потърси настоящия управител на ДКЦ II д-р Валери Веселинов, д-р Витанов, д-р Катя Ганова - в качеството й на зам.-областен управител с ресор здравеопазване и специалист, работил на апарата, както и останалите заинтересовани лица.

СПИРАТ ЯДРЕНО-МАГНИТНИЯ РЕЗОНАНС

ПАЦИЕНТИ ОТ ВАРНА И СИЛИСТРА СЕ ИЗСЛЕДВАТ НА ЯМР В ДКЦ II

СЕМЕЙСТВО ПЕШЕВИ БЛАГОДАРИ НА Д-Р ГЕОРГИЕВА

ДОБРИЧ ИМА НАЙ-МОДЕРНИЯ ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

 


Сходни връзки

Д-Р СИЛВИЯ ДЕМИРЕВА: ПОВРЕДА В НАМОТКИТЕ ИЛИ НАТИСКАНЕ НА ПАНИК-БУТОНА ИЗКАРА ОТ СТРОЯ ЯМР? | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Д-Р СИЛВИЯ ДЕМИРЕВА: ПОВРЕДА В НАМОТКИТЕ ИЛИ НАТИСКАНЕ НА ПАНИК-БУТОНА ИЗКАРА ОТ СТРОЯ ЯМР?
Автор: Anonymous да 2009-10-22 @ 17:45 EEST

Дали някой не иска да приватизира ДКЦ ІІ за жълти стотинки и така да е натиснал паник бутона?

ГРЕШНА ДИАГНОЗА
Автор: Anonymous да 2009-10-22 @ 19:23 EEST

- Как ще коментирате това, че Ваши колеги насочват пациенти за изследване на ЯМР във Варна, Русе, Шумен?
- Да, много отиват във Варна, Шумен, София, Русе. Доверието, за да се работи определена медицинска дейност от отделен лекар, трябва да се спечели от две страни - доверието на пациента към лекаря и доверието на колегите, които назначават съответната медицинска дейност и ползват този лекар като консултант за решаване на диагнозата. Аз и до ден днешен твърдя, че екипът, който работеше на ЯМР, бе качествен екип. Т. е. аз имах доверие в разчитането и поставянето на диагнозите от екипа. Защо много от другите колеги нямаха, е въпрос, на който трябва да отговори друг.

 

По долу цитирам дословно какво пише на едно мое изследване на ядрено - магнитен резонанс, проведено от д-р Бл. Николова декември 2008г.: демиелинизиращ поцес /MS/!!!

 

След 4 месеца - ядрено - магнитен резонанс, гр. Русе, провел изследването д-р Злателина Джендова: Сравнено с предходното МРТ изледване от 12.2008 - НАХОДКАТА НЕ ПОКРИВА МР ДИАГНОСТИЧНИТЕ КРИТЕРИИ ЗА ДЕМИЕЛИНИЗИРАЩ ПРОЦЕС /МУЛТИПЛЕНА СКЛЕРОЗА/ . ЛИПСВАТ МР ДАННИ ЗА MS!!!

Аз обаче нямам доверие в компетентността на екипа! Поставената ми диагноза щеше да ме побърка - 4 месеца не можех да живея нормално, защото това е нелечимо заболяване. Няма да стъпя повече там, ако и да го пуснат след време.

 

 

ГРЕШНА ДИАГНОЗА
Автор: Anonymous да 2009-11-16 @ 09:46 EET
Ползвали сме ЯМР и когато сме искали направление за това, винаги са ни насочвали към друг град. Подходящ е момента да се провери дали си е заслужавало това!
ГРЕШНА ДИАГНОЗА
Автор: Anonymous да 2009-11-16 @ 09:59 EET

Тая демирева е доктор,колкото аз сьм космонавт!КОСТВИСТКА  ПОДЛОГА!!!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди