изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:20 EEST
Чакай, чакай, да ти кажа...    
По света
Двамата пилоти на лайнер Airbus A320 на американската авиокомпания Northwest Airlines със 149 души на борда, показаха рекордна разсеяност, подминавайки летището, на което трябвало да кацнат с цели 241 км., предава Associated Press.

Полет 188 на Northwest Airlines със 144 пътници и 5-членен екипаж извършвал рейс от Сан Диего за Минеаполис, когато радиовръзката с него била прекъсната около 19,00 ч. централно северноамериканско време снощи (3,00 ч. българско време днес), когато самолетът бил на височина 11 277 метра височина. Самолетът прелетял над Минеаполис без никакво намерение да спира малко преди 20,00 ч., а когато връзката била възстановена в 20,14 ч. лайнерът вече бил на 241 км. от летището и трябвало да извърши обратен завой.

Никой от пътниците и екипажа на борда не е пострадал, посочва Националната комисия за транспортна безопасност на САЩ (National Transportation Safety Board; NTSB), която разследва причините за необичайната грешка на пилотите. 

Според самите членове на екипажа, самолетът подминал летището, тъй като пилотите били твърде увлечени в разговор и спор относно моментната ситуация в авиокомпанията. Експерти на NTSB пък посочват, че разсеяността на пилотите може да е резултат от крайна преумора, предизвикана от дългите полети и острия недостиг на сън. Представители на Комисията обаче подчертават, че версията, че и двамата пилоти са заспали по време на полета, засега изобщо не се разглежда.

Капитанът на полета и помощника му, допуснали грешката, са временно отстранени от работа и предстои да бъдат разпитани от екип на NTSB. Очаква се светлина върху привидно комичната ситуация да хвърлят и данните от бордовите самописци в пилотската кабина и от “черните кутии” за параметрите на полета, които вече се разшифроват. 

Заради опасното претоварване на пилотите по време на дългите рейсове и многото летателни часове неотдавна Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (FAA) започна преразглеждане на нормативите за максимално допустимото работно време на пилотите на пътническите самолети.

Случаи подобни на този над Минеаполис са сравнително редки, но през януари 2008 г. самолет летящ от Хонолулу за Хило на Хаваите също подмина крайната си дестинация заради заспиване на пилотите, които диспечерите успели да събудят едва след 18 минути! По-късно медицинският преглед установил, че капитанът на полета страдал от сънна апнея (sleep apnea) – състояние, свързано с внезапно заспиване и потенциално опасни проблеми с дишането нощем. http://www.bgfactor.org

 


Сходни връзки

Чакай, чакай, да ти кажа... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди