изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:14 EEST
Азиатското ЕС се събира    
По светаХиляди войници се струпаха в тайландския курорт Хуа Хин в петък, за да пазят министрите на страните от Югоизточна Азия, които се събират на дълго отлагана среща по въпросите на правата на човека, икономиката, търговията и климатичните промени.




Изложили се при протести на предишни срещи на високо равнище, силите за сигурност този път са отделили осемнайсет хиляди войници и няколко военни кораба в кордон около Хуа Хин. Те ще се стараят да предотвратят протестите, докато югоизточните лидери се срещат първо помежду си, а след това и с колегите си от Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Австралия и Нова Зеландия.

Преди половин години стотици антиправителствени активисти пробиха охраната на среща в друг тайландски курорт, Патая, и обърнаха в бягство министрите, които се евакуираха с хеликоптери. Миналата година пък срещата на върха беше отменена заради окупацията на летищата в Банкок.


Силното присъствие на полицията и армията засега предотвратява нови скандали, но антиправителствените настроения в Тайланд продължават да засенчват срещата на Асоциацията на югоизточните азиатски държави (АСЕАН). В сряда съседна Камбоджа предложи политическо убежище на бившия премиер, милиардерът Таксин Шинаватра, който е в изгнание от 2006 година, но все още е много влиятелен в опозицията на настоящето правителство.

Най-малко 42 споразумения се очаква да бъдат подписани на срещата на АСЕАН. На върха на дневния ред ще бъде създаването на агенция, която да следи за спазването на правата на човека в региона. Тя обаче е дискредитирана още преди да бъде пусната в действие, защото включва Мианмар, където военната хунта редовно е обвинявана в нарушаване на човешките права на гражданите си.

Югоизточните азиатски лидери ще приемат и декларация за климатичните промени, хранителната и енергийната сигурност и начините за допълнителна интеграция на икономиките им, които разчитат предимно на износ. Миналата седмица домакините от Тайланд заплашиха останалите членове на АСЕАН да се оттеглят от търговското споразумение на организацията, ако не получи „справедлива сделка" за тарифите на износ на ориз към Филипините, най-големият купувач на централния за региона хранителен продукт.

Тези различия може да провалят Споразумението за търговия на стоки в АСЕАН, което се очакваше също да бъде подписано този уикенд като част от амбициозните планове за установяване в региона с население 540 милиона хора на общност, подобна на Европейския съюз.

http://bgvesti.com

 


Сходни връзки

Азиатското ЕС се събира | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.12 секунди