изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:18 EEST
КАМПАНИЯ ЦЕЛИ СПАСЯВАНЕТО НА 300 ЧОВЕШКИ ЖИВОТА    
Ред и сигурностСтартира национална кампания "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!", съобщи на пресконференция инспектор Румен Стоянов от "Пътна полиция" в Добрич.


Целта е да се обърне специално внимание за използването на коланите при пътуване. Кампанията ще се проведе от днес до 10 ноември. Изследвания на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа използването им спасява от смърт над 11 500 души, попаднали в пътни катастрофи. В момента в България обезопасителните колани се ползват от около 85 процента от водачите и пътниците на предни седалки при пътувания извън населените места и от около 65 на сто - в населени места. За съжаление, въпреки разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тези предпазни средства, с минимални изключения, не се използват от пътуващите на задните седалки в автомобилите, в резултат на което ежедневно загиват и биват тежко наранявани хора. В това отношение практиката в страната коренно се различава от тази в развитите европейски държави, където обезопасителните колани се ползват от близо 95 процента от пътуващите на предни седалки в автомобилите и от 85 на сто на задните седалки.
Ако всички водачи и пътници в автомобилите в България поставят при всяко пътуване обезопасителни колани и превозват деца с обезопасителни столчета и седалки, ще бъдат предотвратени за една година около 300 смъртни случаи при тежки  катастрофи. Статистиката сочи, че предпазните колани  намаляват с около 30 процента броя на загиналите, тежко и леко ранените. Според един от примерите, в които не се използват колани, даден от "Пътна полиция, при удар на автомобил в бетонна стена при скорост 40 км/ч шофьорът и спътникът му без колани се изстрелват напред със сила, която е 12 пъти  по-голяма от собственото им тегло, равна на свободно падане на тялото от… петия етаж на жилищен блок.
Френски специалисти са констатирали картината на протичане на челно сблъскване на автомобил, движещ се с 90 км/ ч. Той трае седем десети от секундата:
- Първа десета. Автомобилът се блъска в препятствието. Предните части се смачкват. Започва деформация и на частите  между предната решетка и блока на двигателя. Тялото на водача полита напред със сила  170 килограма на сантиметър.
- Втора десета. Предният мост и двигателят вече достигат преградата на купето. Задната част на автомобила още има по-висока скорост от предната, затова започват да се деформират купето и  рамата. Теглото на водача се увеличава на 420 кг и продължава да се движи напред и нагоре с увеличаваща се скорост. Краката му вече са счупени от ударите в педалите или от смачкването на пода на купето и са отхвърлени назад, като преди това връзките им към тялото са скъсани.
- Трета десета. Тялото на водача се откъсва напълно от седалката. Гърдите му се удрят  в кормилото.
- Четвърта десета. Предната част на автомобила вече е  смачкана около 60 сантиметра, а задната продължава да се движи със скорост около 60 км/ ч. Блокът на двигателя влиза в купето, а задната част се повдига нагоре във въздуха.
- Пета десета. Тялото на водача, поради кинетичната енергия, тежи вече тон и половина и продължава движението си напред и нагоре със сила 20 пъти по-голяма от земното притегляне. Кормилото разкъсва кръвоносните съдове и белите дробове. Ако то се счупи, кормилната колонка причинява още по-тежки травми. /При челен удар със 100 км/ ч. човешкият черен дроб, който тежи 1,7 кг, придобива кинетична енергия, равна на 46,7 кгс /килограма на сантиметър/, сърцето, което е 300 грама  - 8,4 кгс, а мозъкът от 1,5 кг достига натоварване 42,5 кгс. При това връзките на тези органи към тялото се разкъсват.
- Шеста десета. Подът и купето продължават да се нагъват в средата. Водачът вече е мъртъв. Главата му се е разбила в предното стъкло и рамката на тавана.
- Седма десета. Задната част на автомобила вече не се движи. Автомобилът е напълно разрушен. Водачът и пътникът до него са мъртви от тежките травми. НДТ
 


Сходни връзки

КАМПАНИЯ ЦЕЛИ СПАСЯВАНЕТО НА 300 ЧОВЕШКИ ЖИВОТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди