изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-20 @ 18:17 EEST
”Български” нигерийци държат наркотиците за ЕС    
Европейски съюз

Трафикът на хероин е основната престъпна пазарна дейност на европейския Югоизточен престъпен център. За този трафик се използва "балканският път" към Европейския съюз от турски организирани престъпни групировки през Турция, често в сътрудничество с български групировки.Това се казва в анализ на Европол, който очертава състоянието на организираната престъпност в Европейския съюз през 2009 г., предаде БТА. Български и сръбски групировки от организираната престъпност играят ключова роля в трафика на синтетични наркотици в източна посока, към Близкия изток. Отчасти чрез присъствието на турската връзка в Югоизточния престъпен център този център може да разшири влиянието си в Близкия изток и някои части на Азия.
Пребиваващи в България нигерийски престъпни елементи поддържат контакти с нигерийски престъпни групировки в Италия, като ги снабдяват с кокаин за италианския пазар. Централна е ролята на България на някои престъпни пазари, като тези за синтетични наркотици, фалшиви евро и разплащателни банкови карти.
В по-общ план Европол се отбелязва, че от премахването на границите в Европейския съюз печелят не само гражданите и законният бизнес, а в значителна степен и организираната престъпност. Все по-широкото отваряне на европейската икономика и либерализирането й, разширяването на активността на нискобюджетните авиокомпании и ниските разходи за труд в Китай са някои от факторите, съдействащи за доброто развитие на "престъпната" икономика даже в сегашните времена на икономическа криза, се казва в доклада.
В анализа Европа се разделя на пет престъпни центъра - Северозападен с централно място Холандия и в по-малка степен Белгия, Североизточен - с централна роля на балтийските републики и на Русия, Югозападен, Южен - с център Италия и Югоизточен. Югоизточният престъпен център се основава на географското си разположение между Азия и Европа и черпи сили от положението си на важна входна врата към Европейския съюз. Черно море и свързани с него водни артерии създават възможности както за легалната търговия, така и за организираната престъпност, се посочва в доклада.
Според документа значението на пристанището Констанца в трафика на кокаин се засилва, като същевременно нарастват и количествата от този наркотик, преминаващи през Турция и през Балканите. Това може да се дължи на присъствието на албански групировки в разпространението на кокаин, но също и на добре очертаната роля на Западна Африка /един от общите изводи в доклада е засилването на ролята на западноафрикански престъпни групировки в Европейския съюз/ в трафика на кокаин и използването на Румъния като алтернативна врата за изпращане на незаконни имигранти към съюза. Освен това Югоизтокът е много активен престъпен център в производството, складирането и пакетирането на различни фалшифицирани стоки.
Незаконната дейност, насочена към Европейския съюз, се подхранва главно от Украйна и Молдова /трафик на хора и цигари. Украйна е и транзитен център за кокаин през "северния път" към съюза/, Албания, Сърбия , Косово, Черна гора и Македония /нелегални имигранти, трафик на хора, кокаин, цигари, синтетични наркотици и прекурсори, фалшифицирани евро, незаконни оръжия/, Южна Турция /трафик на хора и хероин, нелегални имигранти, синтетични наркотици, прекурсори и кокаин в посока Близкия изток/. Регионалното разпространение на хероин в Югоизточна Европа продължава да се държи, изглежда, от албански престъпни групировки, като Албания играе роля на сборен и транспортен пункт за разпространението на хероин в Европейския съюз, се отбелязва в доклада.
В анализа на Европол се посочва също, че Югоизточният престъпен център е "ключова входна врата" за нелегално снабдяване с цигари в Европейския съюз. Произходът на тези цигари е от Украйна и Молдова, от Балканите /Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония и Черна гора/ и от Далечния изток. Освен това легално произведени цигари в региона се пренасочват към черните пазари, сочат данни на Европол. DIR.BG
 


Сходни връзки

”Български” нигерийци държат наркотиците за ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди