изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:08 EET
Цветан Цветанов за изпитанията пред МВР    
Интервюта Интервю с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването "Седмицата" на Дарик:

Има ли нещо, което може да кажете, без да навредите на разследването, за отвличането на студента Румен Гунински, нещо ново, което не се знае?

Единственото, което мога да кажа, е, че продължаваме да работим и това е сериозен проблем. Концентрирали сме максимално полицейските си сили.

Има ли или няма поискан откуп, това е спорът в пресата от последните дни?

Вижте, в момента, когато работим активно по един случай, не смятам, че трябва да се коментират каквито и да било факти и обстоятелства около самия случай, защото това ще доведе до едно допълнително нагнетяване на напрежение, а в момента най-важното е да дадем едно спокойствие на оперативните служители, на службите да могат да си свършат работата.

Аз съм склонен да се съглася с вас, че медиите също имат своята отговорност, но какво значи отговорно поведение? Мълчанието не работи ли също за бандитите, които иначе биха си уреждали тихомълком откупите, а сега са притиснати и от огромен обществен интерес и, меко казано, недоволство, омраза към тях?

Аз не бих искал да влизам в разсъждения в посока медиите. Медиите имат една задача - да информират обществото за всичко, което става в страната и в международен аспект. Така че медиите искат да си свършат тяхната работа, ние искаме да си свършим нашата работа, но всичко трябва да бъде на някакъв баланс, да не пречи на истинското и реалното разследване за един такъв тежък случай.

Смятате ли, че престъпният свят тества новата власт - две заглавия от седмицата, в "24 часа" - "Похитителите на Румен тестват МВР и премиера", вестник "Сега" - "Престъпници тестват новата власт с нагло отвличане на студент".

Може да бъде тълкувано и по този начин, но аз мога да кажа тук, че в последните три-четири месеца Министерството на вътрешните работи се старае да върне мотивацията в служителите. Да им гарантирам тази оперативна свобода и да знаят, че нямат политически елемент на прикриване на каквото и да било престъпление за неговото разкриване. И в тази посока искам да благодаря на всички служители, които възприеха този подход и да ревизираме заедно една политика, която да бъде в интерес на обществото, и мога да кажа, че добрите случаи, които бяха реализирани през последните месеци, смятам, че се дава една по-добра оценка.

За какво говорите, кое наричате добрите случаи?

Ами, аз мога да кажа, че има 35 убийства, които са извършени на територията на страната в последните три месеца, от тях 30 са разкрити, за 3 имаме почти безспорни доказателства, че това са лицата, има само процесуално-следствени действия, които трябва да приключат, и реално имаме само 2 неразкрити. Аз мога да дам като съпоставка миналогодишните, миналата година, минал период - тогава има 12 неразкрити съпоставимо с днешния период.

Т.е. за същите три месеца на миналата година .. .

Да, точно така.

. . .сега имате три. . .

Другото, което е, днес вече ние изразяваме ясната си политическа воля да се борим и срещу корумпираните полицаи, защото аз винаги съм казвал, че ще застана зад всеки един професионалист, който изпълнява служебните си задължения, ще получи съответната награда, но ще бъдем безкомпромисни към всеки един, който пък уронва престижа на полицията, защото той е овластен с допълнителни правомощия, и когато той направи злоупотреба тогава вече е доста по-углавно престъплението.

Как ще спрете изтичането на информация от полицията към бандитите, което поставя пък полицията в омагьосания кръг хората да се страхуват да дават информация, нещо, за което призовава днес от първата страница на вестник "Труд" Ана Заркова, тя казва, че освен полиция в България има и граждани.

Аз искам да благодаря обаче пък на гражданите, които в последните няколко месеца дадоха много изключително добри информации, които успяха да доведат до реализирането на добри операции, което означава, че информацията и течът вече вървим към ограничаването му, и естествено, че всеки един сигнал, който постъпва, това, което съм разпоредил, и това, което правим с колегите, е да ограничаваме и да го правим с по-малки екипи. Това го изисква наслагващото се във времето като проблем за изтичане на информация, и другото което е, че изключително активно работим с "Вътрешна сигурност" за всеки един постъпил сигнал за корумпиран служител.

Колко са отстранени заради това, че работят с бандитите?

Ами, над 20-тина служители има отстранени само за периода около три месеца.

Вашите три месеца?

Да, трите месеца. Дори снощи разговарях с директора на "Гранична полиция", знаете, че имаме една реализация, в която има задържани началник на КПП "Кардам", началник на смяна, и един служител.

Това е операция от. . .

Това е операция, която е на "Вътрешна сигурност". . .

Откога?

. . .съвместно с прокуратурата. Ами тя е, от два дни стартира, днес продължават колегите, но намерихме и табуретката с 3500 евро, където се съхраняват, знаем начина и формата, по който те са работили с организирана престъпна група за контрабанда на съответни стоки, с което се ощетява републиканският бюджет, и в момента искам да кажа, че заедно с НАП работим по документирането и процесуално-следствените действия, които трябва да бъдат извършени, за документирането на цялата престъпна схема.

Държали са парите в табуретка?

Да, да, това беше сейфът на тази групичка, която си работеше. . .

В кардамската митница?

В кардамската митница. Това, което също искам все пак да бъде споменато, защото доста се говори, че спрямо отвличанията резултатите са много малки, много ниски, нека все пак да си припомним за това, което беше разкрито само преди седмица - за отвличането и убийството, което беше на Стоян Стоянов, бургаският бизнесмен. В рамките на година и половина вие виждате, че последните два-три месеца, след като бяха задържани две основни лица от тази организирана престъпна група, колегите успяха да си свършат изключително професионално нещата заедно с прокуратурата и ние успяхме да документираме и да разкрием цялата престъпна организация от поръчител, организатор и извършител.

Това обаче не е най-класическото отвличане, т.е. групата не е направена, за да прави непрекъснато отвличания, там има елемент на отмъщение, спор, поне от това, което беше разказано. Проблем остават отвличанията като бизнес. Вярно ли е, че има нарастване на изнудвания от типа - плати, за да не те отвлечем теб или твой близък?

Има, да, има и работим активно, дори има случаи, където ние сме предотвратили подобни. . .

Например в Монтана и Лом полицията разкрива бандит. . .

Точно така, точно така.

. . .който искал 50 хиляди лева от местен бизнесмен с магазини и заведения. . .

. . .това беше точно така.

. . .в село Крива бара, Ломско, за да не отвлече негов близък. Т.е. не е съвсем вярно, че тия, дето са решили, че с тоя бизнес ще изкарват пари, ще могат да го правят в България, без да ги хващат? Ей тия в Крива бара са ги хванали.

Много е важно, много е важно резултатите в тази посока да бъдат адекватни и да бъдат навременни. Когато има резултати в подобни противодействия и престъпления, които са извършени на територията на страната, естествено, че веднага спират всякакви желания за всеки един, който възнамерява да прави нова група за. . за да прави някакъв доходен бизнес.

Кое е по-важно - да се хванат похитителите, за да бъдат съдени по действащите закони, или да се пишат нови закони?

Ами вижте, това е един проблем, който е минал като процес във всяка една от демократично развитите днес държави в Европейския съюз и в Америка. Ние все пак вървим по един път с години назад и естествено, че може би трябва да минем и през този процес. Това, което в момента е възложено от премиера, и това, което аз съм възложил на моите колеги, е да се направи един цялостен правен анализ на действащото законодателство в страните от Европейския съюз, да вземем най-добрите практики и да предложим една концепция за едно законодателство, което да съответства на действително реалностите, които имаме днес в България.

Ще има чисто нов закон, специален закон за отвличанията, или ще промените текстове в действащите?

Ще мога да ви кажа окончателно след четири дни, защото имаме около седмица, която сме дали като срок на експертите, искам просто да се направи един цялостен правен анализ, за да видим кое е най-добре, за да можем да променим законодателството. Говорим в момента за възможност да правим закон, който е за отвличанията, и това е и в разговора, който сме провели и с премиера. Има подобни закони, които са приети в страните от Европейския съюз, и смятам, че бихме могли да се възползваме от добрите практики.

Да, но в този закон не може да остане единствено увеличаването на наказанието, което в момента действително според действащия Наказателен кодекс, чл. 142, специално втората му алинея, в която се говори за организираните престъпни групи, предвижда наказание само от 3 до 10 години. Но това може да се поправи с едно просто заменяне на от 3 до 10 години от 30 години или доживотен затвор, както предлага премиерът. Какво друго смятате да предложите?

Те са комплексни мерките, които могат да бъдат предложени, но що се касае до завишаването на тежестта на наказанието, естествено, че това ще бъде разглеждано и в експертната група, която е междуведомствена, между МВР и правосъдието. Знаете, че по изпълнение на 57-те мерки, които предвиди и които заложи новото правителство, в момента групата вече е почти пред финална фаза с предложенията, които ще бъдат направени за промени в НПК и НК, в това число ще се има предвид и тежестта на наказанието относно отвличанията, които в момента са един сериозен проблем.

Какво е вашето мнение по изключително деликатния въпрос да се блокират ли сметките и имуществата на жертвите, респективно на техните роднини, за да не могат да плащат откупи, както било в Италия?

Ами, точно това щях да го дам и аз като пример. В Италия са предприели една такава законодателна мярка, след което обаче са я променили и тя е отменена, защото се оказало, че когато блокират сметките на близките на отвлечения, след това се появяват други посредници, които си събират парите и се плаща дадения откуп, така че в тази посока. . .

В смисъл как - след като примерно пускат човека. . .

Не, не.

. . . но задължението остава, така да се каже, в кавички?

Докато той е задържан, се набират парите. . .

Като заеми.

. . . като заеми от. . . .

Които се връщат като се. . .

Точно така.

. . . премахне. . .

След това вече като. . .

. . . запорът.

. . . отпадне това ограничение, лицата вече започват да си плащат съответните. . .

Тоест това не е проработило в Италия?

Това не е проработило и те са го отменили, така че в тази посока, аз затова казвам, че нека все пак една седмица, която е дадена като срок и това, което сме го възложили на експертите, в рамките на седмица смятам, че ще имаме цялостната концепция, за да можем да направим един цялостен, задълбочен правен анализ и да говорим вече по същество и това, което се казва и се говори пред медиите, да знаем, че действително ще бъде. . .

Не, вие казахте нещо важно, понеже дискусията беше тръгнала в България в тази посока, беше поставена на морална база какво да правим. Вие казвате, че са пресилени и направо неверни твърденията за ефективност на такова решение?

За мен е важно да сме много по-адекватни и блокирането на сметките не смятам, че може да доведе до някакъв ефект, който се очаква, защото в. . . пак давам за пример една Италия, където този модел не е сработил.

Градският прокурор Кокинов предлага ограничение пред кешовите разплащания. Той казва, че така бандитите ще се затруднят да харчат парите от откупите. Дава за пример също, че така било в други държави, без конкретно да ги посочва. Това впрочем ще реши освен този проблем и много други, свързани с данъците. Ще има ли такава мярка - да не можеш да купуваш нещо, примерно над 5000 лв., с плащане кеш?

Аз пак искам да кажа, че това, което ще бъде представено като концепция, то ще бъде разглеждано заедно с прокуратурата и нека, когато вече формулираме цялостния пакет от законодателни промени, тогава да бъдем съвсем конкретни и категорични с това, което внасяме като законодателна инициатива.

Това ще стане следващата. . . .

Защото в момента сами разбирате, че всеки един има някакво мнение по въпроса и когато се съберат 15-20 мнения няма единно мнение, което трябва да консолидира и да обедини абсолютно всички експерти в правотата и надеждността на законодателните промени, които се правят. Знаете, че не съм човек, който сяда и казва нещо, което след това, след две седмици, е коренно противоположно като концепция и като решение, затова просто ще се въздържа от конкретните неща, които ще бъдат предложени, докато не бъдат изяснени концептуално как ще бъдат реализирани.

Вярно ли е, че полицията няма техника да хваща бандити - професионалисти в отвличанията?

Това е болната тема, която от. . . стои в Министерството на вътрешните работи. Аз само мога да кажа, че ние в момента не сме изплатили вещевото доволствие на българските полицаи, а вие казвате за техниката, която е в пъти по-скъпа, отколкото вещевото. . . .

Да, ама знаете ли, сега вие като го казвате, това го казваха и предишните вътрешни министри. Ами, тия, дето слушат сега, даже и пишман бандити, дето им вика - гледай сега тая банда как ще изкара едни хубави пари от отвличане. Те сега - ами, той министърът като каза, че не могат да ни хванат, защото нямат техника. . .

В момента мога да кажа, че професионализмът на служителите е доста над това, което е за средноевропейските държави, а техниката ни е малко под средната за страните от Европейския съюз.

Тоест България не е пък толкова зле. . .

Не е чак толкова зле, но. . .

. .. че всеки да се хване да си отвлича и да не могат да го хванат?

. . . има доста неща, които могат да подобрят и да оптимизират работата, защото обемът се увеличава, на работата, а всъщност техническите, така, техническите пособия трябва да се разширяват и да се дава по-голям обем на обработване на съответната информация.

Ако вярно съм разбрал, в бюджета за следващата година за МВР са заделени над 1 милиард и 100 милиона лв.?

Ако се приеме една такава сума за бюджет за Министерството на вътрешните работи, смятам, че това е в днешната ситуация една оптимална сума, която можем да. . .

Колко пари струва да се оборудва едно специализирано звено с всичко като Скотланд ярд например, така че специално с този вид бандитизъм да може да се бори, при положение че България има милиард и сто милиона за МВР. . .

Ами, вижте, аз само ще ви кажа, че вчера проведох една среща с бившия държавен секретар на Бавария Георг Шмит и той каза, че тяхната полиция в Бавария само миналата година е взела 9 хеликоптера за територията на Бавария, нови.

Вие имате ли хеликоптер като, по филмите съм гледал като отвлекат. . .

Не, ето, аз. . .

. . . вие да можете отгоре да висите с хеликоптер?

Аз ви казвам какво са направили. . .

При предаване на откупа. . .

. . . в Бавария, докато в България виждате, че в момента за инструмента Шенген ние се борим с парите от Европейската комисия да купим 4 хеликоптера, които да ни осигурят, така, една надеждност на външната граница, която България ще стане 2011 г. Много са нещата, които биха могли да бъдат предприети като модернизация в системата на МВР. Надявам се по-бързо да излезем от икономическата криза и да може. . . .

Ще купи ли България хеликоптер, с който МВР да разполага за такива случаи като това отвличане?

Ще правим всичко възможно, но не бих искал . . .

Не, защото той не струва някакви невъзможни пари. Да ви кажа, някои бандити карат коли съпоставими с по-прости хеликоптери като цена.

Правим всичко възможно да бъдем адекватни на конкретната ситуация.

Ще се реши ли проблемът с тайната комуникация на бандитите с премахването на предплатените анонимни карти?

Ами, всяка комуникация, която се осъществява при подобен вид отвличания, това е с безименни карти. Естествено че. .. знаете, законът влиза от сила от 01.01.2010 г., не трябва да има безименни карти в потребителите на мобилните оператори.

Ами, защо не промените и да влезе от 01.11. с. . .

Смятам. . . Ами, вижте. . .

. . . всички последствия за мобилните оператори. Кой е по-големият обществен интерес?

Ами, законодателят. . .

Това, че някакви са взели карти по 15 лв.. . . .

Законодателят се е произнесъл и сроковете вече са влезли в сила, и сами разбирате, че всяка една от компаниите си е предприела необходимите организационни действия, за да влезе в изпълнение.

Защото така още два месеца ще отвличат с карти.

Не смятам, че това би създало някакъв по-добър ефект. За мен по-важното е, че от 01.01. вече ние окончателно знаем, че безименните симкарти вече отпадат като разпродажба. . .

Може да се възрази обаче, че с това нищо няма да се реши поради две причини. Едната е, че тези престъпни групи ще намират хора с нисък социален статус, на които ще дават някакви дребни суми и използвайки всъщност имената и личните им данни ще купуват карти. Другото е, че ще се крадат документи. . . Впрочем именно МВР алармира през седмицата и "Труд" пише под главата си, че зачестяват измамите с крадени документи и затова се мисли за глоби за загубени паспорти и лични карти.

Виждате, че всичко опира до комплекс от мерки, които се предприемат в тази посока. Аз съм убеден, че няма да има чак толкова много случаи на безименни карти по този начин, както вие казвате, че биха могли да се възползват с фалшива, с откраднати лични карти. Естествено, че и това ще остане като процес, но за мене най-важното е, че вече има законодателна промяна, която влиза в сила от 01.01.2010 г., а това знаете, че беше коментирано още от времето, когато и г-н Борисов беше главен секретар в Министерство на вътрешните работи. Това беше сериозен проблем, защото няма страна в Европейския съюз, която да продава по този начин безименните си карти.

Има ли впрочем МВР специален отряд срещу отвличанията? От всичко, което изчетох, аз не можах да разбера?

Борбата с организираната престъпност има звено, което се занимава и с тази дейност.

Това са хора, които се учат от чужди служби . . .

Разбира се.

. .. България инвестира в тях.

В последните 18-20 години доста от служителите на Министерство на вътрешните работи успяха да минат през, така, повишаване на квалификацията си в съответните учебни бази на евро-атлантическите ни партньори, така че в тази посока смятам, че изградихме един добър потенциал от служители. Много е важно обаче държавата да направи всичко възможно да се погрижи тези служители да останат в системата на МВР.

Какво направихте за три месеца срещу уличните банди? Срещу мафиите крадци, срещу наркопласьорите. Как вие бихте отчели някаква ефективност?

Знаете, че в момента един от основните приоритети, който е на Министерство на вътрешните работи, е във връзка със започналата учебна година. Всички областни дирекции започнаха масирани операции, които са насочени срещу наркоразпространителите. Дори и вчера Столична дирекция на вътрешните работи обяви за поредната разкрита наркогрупа от хора, която разпространява наркотици. Бяха задържани около половин кг наркотик. Знаете, че преди седмица-две имаше една изключително добре организирана престъпна група на територията на кв. "Младост" и в страната, ако погледнете бюлетина на министерството, ще видите, че ежедневно има заловени наркоразпространители, които създават сериозен проблем и това е между другото най-опасното явление, което е с трайни последствия за бъдещето на страната, а това са българските деца, които днес се зарибяват и много обезпокоителен е фактът от анализа, който беше направен от всички операции, които бяха проведени досега, че все повече започва да се увеличава ниската възрастова граница на разпространителите от непълнолетни граждани, и в тази връзка и обръщението ми към всички родители е: нека все пак, доколкото ни е възможно, независимо от натовареността и ежедневието, което имат всички родители, да направим така, че да можем да знаем все пак децата ни какво правят, с какво се занимават и много е важно по някакъв начин все пак да бъдат малко по-наблюдателни и в интернет пространството какво се случва.

Има ли глава наркобизнесът в България? Има ли голям наркобарон, или тези банди си действат самосиндикално, снабдяват се по различни пътища?

Аз мога да кажа, че всяка една от тези банди няма как да работи самосиндикално. Последното. ..

Тоест има някой началник. Вие знаете ли кой е началникът на наркотиците в България?

. .. за операцията, която ви споменах преди малко, в "Младост", те се ръководеха от лице, което беше в ареста. Което беше в затвора, и то точно за престъпления, свързани с наркоразпространение. . .

Е, как ги ръководи като е в затвора?

С телефона, необезпокояван, и си прави съответните сделки от затвора и хората просто само изпълняват съответните указания, които се дават от килията. Знаем към кого гравитира и кой пък на него му е началникът. . .

Така. Този, дето му е на него началник, има си и той началник. . .

И той е в затвора.

. . . и накрая. . .

И той в момента е в затвора. Но не бих искал да коментирам. . .

Тоест началникът на този с телефона е също в затвора?

Да, да. Така, че в. . .

Добре, и сега за какво са тези затвори, при положение че, дето се вика, с данъците ги храним тези хора?

Това е един сериозен проблем и аз смятам, че мерките, които предприема министър Попова в тази посока, скоро ще е времето, когато ще има необходимите технически възможности да се ограничи използването на мобилни телефони. . .

То сигурно става с някакъв радар ли. . .

Разбира се, със заглушител.

. ..или заглушител, и да хващаш откъде идва да говори?

Точно така.

Добре, а този, дето и той е в затвора, и той си има началник. Докъде стигате всъщност в познанието си, в МВР?

Ние поне от оперативната информация, която имаме, знаем, че този, който е, е точно началникът на тази цялата групичка от хора, които работят за. . .

Най-накрая има ли в България един, дето командва наркобизнеса?

Сами разбирате, че каквото и да се обяви в ефира, то трябва да бъде подплатено със съответните доказателства. . .

Аз няма да ви питам кой е. . .

. . . и даденото лице.

. . . защото разбирам, но ми е интересно каква е структурата според МВР?

Има определени лица и хора, които са съпричастни към наркоразпространението, които организират наркоразпространението, и естествено е, че за всяка една от тези групи колегите в специализираните звена работят активно. И самият факт, че имаме и подобни резултати за наркоразпростанителите и се стараем максимално да стигнем до по-горните нива, естествено, че това е добре свършена работа.

Районирана ли е България, в смисъл. . .

Разбира се.

. . . наркобизнесът е като дирекции на МВР организиран и има ли си и министър?

Вижте, това вече малко излиза в една дублираща функция. Не е точно по този начин структурирано наркоразпространението, но това, което мога да кажа е - вярвам, че ще успеем в резултатите, които ще постигаме в месеците и годините напред.

Защото е интересно пък този бизнес вързан ли е с бизнеса с отвличания?

Тук е моментът да спомена също за законодателните промени, които бяха предложени от МВР и от българското правителство, защото знаете, че там се правят промени, които са свързани с ДАНС. Ние възстановяваме ГДБОП, която ще бъде основното противодействие на тежката организирана престъпност. Убеден съм, че и разследванията, които работим по документирането на тази престъпна дейност и на всички, които се занимават. И също така едно изключително добра и позитивна стъпка, която предприехме заедно с главния прокурор и с председателя на ДАНС за подписването на споразумението за създаването на специализираните служби.

Впрочем. .. аз искам по-дълго даже да поговорим за тези промени, но за да изчерпим онази тема - колко е мощен противникът ви, това се опитвам да изясним. Дали това е. . .

Мога да ви кажа, че. . .

. . . дали има един противник, който е за подземния свят като Бойко Борисов за легитимния свят на управлението на държавата?

Аз мога да кажа едно - в момента с политическата воля, която има новото правителство, държавата ще покаже, че е по-силна от престъпността. Това за мен е по-важно и не бих искал да влизам в някакви конкретики за лица или за кой е най-силният, кой е по-силният. Ние трябва да работим интегрирано, с междуведомственото взаимодействие, което в момента осъществяваме с всичките правоохранителни и правораздавателни органи, и смятам, че ще успеем.

Френският посланик пише в блога си. .. нещо, което даже не звучи дипломати да пишат. .. не знам дали сте го чели. ..

Да.

. .. за това как след участие в телевизионно предаване излиза пеш от голям софийски хотел и попада на впечатляващ кортеж. Четири луксозни лимузини германска марка, здраво блиндирана една от тях, джипове, снабдени с антени, яки юначаги с късо подстригани коси - това е неговото описание - с ясно видими слушалки и ръце под саката, красиви пъргави млади жени на високи токчета с дължини на полите, явно на които не им е първа грижа, с телефон на ухото охраняван човек слиза, когото посланикът не познава, и тогава се сетил как българският президент сам разказвал на колегите си в ЕС, че в нашата страна някои личности са по-добре охранявани и имат по-импозантни кортежи от този на президента. Вижте какъв образ във френския посланик.

Понеже френският посланик цитира едно изказване на президента, нали така, на българския президент, аз само мога да кажа, че българският президент е част от всичко, което се е свършило като процеси в държавата, и целия политически елит, който сме го имали през последните 20 години. Така че създаването на подобни кортежи не е създадено от един или два, или три, четири, пет месеца. Това е създаденото усещане на ненаказуемост на лица и хора, които могат да си позволят абсолютно всичко, защото знаят, че са имали политическата подкрепа, за да могат да го реализират.

Тоест, вие казвате президентът е част от проблема? Това ли казвате?

Не, не, не е част от проблема. Част от проблема е всичко, което се е случило през последните 20 години в държавата. Защото, нека да се върнем малко и по-назад, преди един конгрес, който беше проведен, на БСП, и знаем какви престрелки имаше между партийните функционери в тази партия. И там се говореше, че един високопоставен служител на МВР, бивш, в лицето на Цвятко Цветков е споменавал на бившия вътрешен министър, че братята Маргини са техните момчета. Нали разбирате, че навремето имаше една, така, негласна тълкувателна, едно тълкуване, което обхващаше публичното пространство. Сините са на власт - ВИС са там. Червените са на власт - СИК, са там. Това бяха нещата, които се говореха и се назоваваха с истински имена от бившите политици. И тези политици и днес са част от това статукво.

Вие понеже споменахте Маргините, с тях какво решение виждате? Голям дебат тече кой да провери кой колко е болен? Има ли в правителството идея за законодателна промяна например, защото се оказва, че съдебната власт е силно затруднена да реши проблема със заболяванията на групата на Маргините?

И това се обсъжда, и това ще бъде предложено в законодателните промени, които са свързани с НПК и НК, по-специално с НПК.

Това ще бъде в посока да можете да ползвате чужди експерти. . .

Разбира се. Не, това ще бъде в посока да няма безграничното забавяне на
всеки един процес. Според мен, който е в. . .

Болен - отпада от процеса, така да се кажа, а за другите продължава.

. . . Значи, вижте, процесът трябва да продължи. Не може да се отлага във времето. Нека да се върнем и към уважавания г-н президент, но все пак знаем какво е усещането на хората за две лица, които са финансирали и БСП, които се знае, че са подпомагали кампанията на президента, които в Германия вече бяха осъдени, а тук в България просто в момента процесът все още не е започнал по същество.

Ще правите ли нещо срещу тежи кортежи, които френският посланик. .. явно скоро ги е видял. . .

Разбира се.

. . . щом сега го пише. . .

Разбира се, и в понеделник, понеже ще имаме едно национално съвещание, поводът за това събиране на колегите по един проект, който работим заедно с фондация "Конрад Аденауер", ще бъде проведено едно обучение за синдикалната дейност в полицията. Ще дойдат немски експерти, които ще обясняват за тяхната политика в тази посока с развитието на полицейската синдикална дейност. Но преди това ще имаме едно съвещание, на което точно ще бъдат поставени и ще бъдат дискутирани подобни форми на реакция. Защото, пак повтарям, новото българско правителство има политическата воля да покаже, че държавата е по-силна от организираната престъпност. И аз смятам, че резултатите, които постигнахме в последните няколко месеца, дават ясен знак в каква посока ние се движим.

"Таймс" пише вчера за решение на лондонските власти заради увеличаването на въоръжените престъпления в града със 17 процента за една година, т.е. имало 10, станали са 11 или 12, примерно, или от 100 - 110-120, не такъв огромен ръст, но лондонските полицаи вече щели да патрулират въоръжени из града. Вие планирате ли мерки, с които полицията да бъде по-тежко въоръжена из улиците на градовете в България, да бъде повече, а не само катаджийски да се държи?

Аз смятам, че от наличния кадрови ресурс, който има министерството, сме предприели необходимите действия и вече макар и не чак толкова осезаемо, но се усеща едно по-голямо присъствие на полицаи в съответните населени места. Естествено, че всяко едно присъствие на полицаи това означава и повече разходи за МВР. Но това, което мога да ви уверя, че ние също предприемаме действия и мерки във връзка с въвеждането на бойните патрони, които да бъдат за тези полицаи, които са пряко изложени и са в пряк достъп с организирана престъпност.

Тоест ще се патрулира като в Лондон, както смятат там да направят, с въоръжени бойни патрони полицаи или?

Разбира се, че с бойни трябва да бъдат, защото в момента знаете, че ние сме със стоп-патрони. Това, което искаме да променим, е да въведем отново бойните патрони, да дадем по-голямата сигурност, но всичко това го правим и със съответното обсъждане с неправителствените организации заедно, съвместно с полицейския синдикат и знаете, че и вчера бяха представени законодателните промени, които са свързани в Наказателния кодекс за посегателство спрямо полицаи и полицаи, които пък отиват в другата посока да работят заедно с организираната престъпност.

Точно тези промени, които казвате, а именно увеличаване на наказанията за престъпления от и срещу полицаи срещат пък критика, че така ще се задръсти отново съдебната система. Целта е била да текат по-бързо процесите, включително със споразумения, включително с административни санкции за по-лекипрестъпления.

Вижте, когато видяхме това, което се случи пред "Червило" при тези специализирани полицейски операции, които вече се превърнаха като практика в дейността на Министерство на вътрешните работи по нощните клубове и заведения в късните часове, вие видяхте колко арогантно и колко безцеремонно се държеше този гражданин спрямо полицая, който . . .

Какво става с него, той още ли е в затвора?

Още е, да.

В ареста.

В ареста. Но представете си, че тази забележка му беше направена от обикновен, случайно минаващ гражданин, който . . .

Ще го претрепе. ..

Значи, след като той по този начин се държи към българския полицай, представете си как щеше да се държи към българския гражданин. И затова ние трябва да върнем респекта в полицая, за да може да си изпълни своите професионални задължения, но също така трябва да имаме предвид, че там, където пък полицай злоупотреби със служебното си положение, той също трябва да носи тежка наказателна отговорност. Така че за добрите полицаи МВР ще бъде майката, държавата ще бъде майката, за лошите ще бъде мащехата.

Има ли ръст на престъпността заради кризата?

Във всяка една страна от Европейския съюз кризата води до увеличаване малко на, повишаване на криминогенния фактор, но това, което ние сме предприели, и това, което съм разпоредил още в началото на оперативките, които сме правили и съвещанията, които сме правили с директорите на областните дирекции, е при даден вид престъпление да се създаде максималната концентрация и организация на полицейски сили и ресурс, за да можем по-бързо да документираме и да заловим извършителите на дадено престъпление. Защото това впоследствие освобождава този ресурс от ангажимента да работи дълго време по някакъв случай, който може да се проточи във времето. А много е важно в самото начало на разследването да бъде много адекватно и много добре анализирано.

Има ли още информация за заловения вчера с подкуп прокурор в Плевен, нали?

Тази операция, това е още едно доказателство за добрата, така, синхронизация в действията на ДАНС, МВР и прокуратурата, защото като цяло този случай беше една добра разработка на колегите от ДАНС.

Двадесет и три хиляди лева. . .

Разговорите, които имахме . . .

. . . е поискал и получил този прокурор. Окръжен прокурор от Окръжна прокуратура.

В момента все пак текат процесуално-следствените действия и там вече трябва да се доказва наличността на тези пари и естествено и сумата, която беше обявена, че ще бъде предадена на прокурора.

Там кой ви даде сигнала - този, който е бил изнудван за подкуп, или?

Това е разработка на ДАНС. Ние се включихме в последния етап от реализацията и под наблюдението на прокурор от Софийска градска прокуратура успяхме да направим тази изключително добре синхронизирана операция, която е още едно доказателство, че бихме могли да работим заедно, и за съжаление това нещо не се усещаше в предишното ръководство както на ДАНС, така и на МВР. Днес мога да кажа, че ДАНС има потенциала, има възможността да върне това доверие, с което стартираха при създаването на закона за ДАНС.

Да, обаче вие отнемате редица от функциите на ДАНС. Превръщате го в класическо контраразузнаване, а борбата с организираната престъпност се връща в МВР, по-точно в ГДБОП. Това означава ли, че тези промени са били направени заради един човек, заради партийните противоречия в БСП и за да се ограничи властта на Румен Петков?

Аз не знам дали има някой, на когото да не му е ясно, че това всичко беше направено само и единствено . . .

Тоест ДАНС не е имала друг смисъл във вида, в който съществуваше?

Вижте, създаването на ДАНС, начинът, по който беше създадена ДАНС, всички видяхме, че тя не беше на една концептуална основа, а беше на инициативата на 5-6 депутати. Дори самото българско правителство не беше вносител на този законопроект за ДАНС. Това беше продиктувано от това, че щеше да има голяма съпротива в Министерски съвет, надали щеше да мине този закон, като вносител Министерски съвет, защото надали щеше да бъде подкрепено в тази си форма и начин от няколко министри. И естествено, че липсата на парламентарен контрол, начинът, по който функционираше, а и това, което днес вече берем като последствия от начина, по който е функционирала ДАНС, вие виждате, че ежедневно ние вече се задръстваме от информационен обмен, от информация, който излиза, който е излязъл и излиза от ДАНС.

Тоест, ако вярно го превеждам, вие казвате, че Станишев е направил от ДАНС второ МВР, за да се справи с Румен Петков като вътрешнопартиен свой опонент. Това ли казвате?

Може да се приеме и това като вярна хипотеза. И което е най-страшното и най-недоброто. Но това, което мога да кажа е, че днес, след промяната, която беше извършена в ДАНС, вече имаме една съвсем друга основа. И аз тук искам да кажа, че дори посещението, което проведохме заедно с Борис Велчев, главният прокурор, с Цветлин Йовчев, председателят на ДАНС, Маргарита Попова и Станимир Флоров от борбата с организираната престъпност, в САЩ ние показахме, че ние всъщност можем да си говорим, можем да работим заедно и тази последна операция, която беше реализирана снощи за залавянето на този прокурор, това е начинът и формата да върнем доверието на хората в институциите и да са спокойни, че действително правоохранителната и правораздавателната система ще работи в интерес на обществото и развитието на държавата.

Въпрос към вас като към политически лидер на ГЕРБ, като неформален председател още на партията. Впрочем кога, в края на годината ще стане вече формална размяна?

Възнамерявахме да правим конгрес.

. . . защото вашето положение - вицепремиерът е партиен началник на премиера.

Вижте, това, това не е стояло никога на дневен ред.

Това ще го махнете ли изобщо от законодателството, това ограничение кметовете да не може да са партийци?

То отпадна, знаете, че по времето на стария мандат и това . . .

Те го махнаха накрая, да, да. Грешката е моя.

. . . беше една от предпоставките, за да го направят, за да могат да, очакваха, че ще има някакъв конфликт между Борисов и Цветанов, нали, че трябва да се насрочва конгрес и така нататък. Но сами разбирате, че . . .

Да, накрая го махнаха.

. . . когато беше приета тази норма и тази възможност да могат кметовете да бъдат и председатели, и лидери на партии, това просто беше в неподходящото време, защото ние имахме един основен акцент - предстоящите избори, и това щеше да отнеме. . .

Та политическият въпрос към ГЕРБ е ще направите ли промени?

Януари месец ще бъде проведено събранието, на което изтича 3-годишният мандат . . .

На старото ръководство.

. . . на сегашно ръководство, да, и тогава вече на събранието ще бъде направен избор на ново ръководство.

Ще промени ли ГЕРБ законодателството така, че да има механизъм за отзоваване, да го наречем, на членове на Висшия съдебен съвет, а не както се получи в момента самият Висш съдебен съвет решава, че е неприемливо негов член да води 33 разговора с Красьо Черничкия с ланците, докато текат магистратски назначения, а пък той като не иска да си отиде, този разговарящ член, няма как да бъде отстранен.

В момента аз смятам, че и много вярвам на Маргарита Попова, на главния прокурор, на Константин Пенчев, които са хора, които са изразявали ясната си позиция, че трябва да има промяна в посока съдебната система и също така и Висшия съдебен съвет. Сами разбирате, че в тази много, така, чувствителна тема, смятам, че повече трябва да дойде инициативата от самите представители на съдебната система. Виждам, че вече те самите са убедени, че тази промяна е наложителна, и смятам, че в подходящото време партията и парламентарната група в парламента ще подкрепи законодателни инициативи, които са свързани с промяна на ситуацията.

Това трябва да стане бързо, защото този съвет продължава да назначава магистрати и в него продължават да гласуват хора, които са вързани поне в общественото съзнание с Красьо Черния, и като идеш на дело при магистрат, който е бил избран от тоя съвет, този състав, започваш да си . .. И като загубиш делото, даже справедливо да си го загубил, викаш - абе, тия ги знаем.

До приемането на подобни промени МВР, ДАНС и прокуратурата можем да свършим доста работа. Знаете, че преди седмица имаше един задържан съдия в Кюстендилския окръжен съд. сега имаме задържан прокурор от окръжната прокуратура в Плевен. Има още сигнали, по които работим, и смятам, че това е една от формите, за да противодействаме на тази арогантност, да го наречем, и поведение на тези съдии и прокурори, които по никакъв начин не са по-различни от всички останали български граждани, които трябва да спазват законите, а и те са хората, които пък . . .

Вие трябва да дебнете и самия Висш съдебен съвет сега в този му състав дали не продължават да си говорят с разни черни, бели. . .

Там, където е необходимо, ние предприемаме необходимите действия.

Тоест казвате, че наблюдавате, така да се каже. . .

Не казвам нищо. Казвам там, където е необходимо,ние ще предприемем необходимите действия под ръководството на прокуратурата.

Трябва ли според вас съветът да спре назначенията. Става дума за политическата позиция на управляващата партия в момента.

Политическите назначения в момента. . .

Имам предвид да спре назначенията на магистрати, докато се изчисти този проблем.

Въпросът е дали няма да забоксува системата. Защото знаете, че там има мандати, които изтичат и са необходими, и течат срокове за тяхното преназначаване и назначаването на новите.

Кого смята ГЕРБ да посочи за ръководител на парламентарната подкомисия за контрол върху подслушванията, казано популярно.

В момента се обсъжда и смятам, че във вторник, когато имаме парламентарна група, ще бъде дискутиран и обсъждан в окончателния си вариант човекът, който би могъл да бъде част от тази подкомисия.

Да не забравя да ви попитам дали смятате да започнете направо да глобявате сега тези, които на задната седалка не ползват колани. Тя цяла България си караше без колани, факт е, че и от години обаче това го имаше в закона и. .. или полицаите първоначално ще предупреждават с цел да научат повече хора, че всеобщото правило в Европа работи и в България.

Много е важно ние самите да бъдем съвестни и да бъдем съзнателни. Мога да ви кажа, че и тази нощ отново има трима загинали, което е повече от жертвите, които се дават в един конфликт в която и точка на света да има. Много е тежка ситуацията с пътно-транспортните произшествия и да се надявам, че всеки един от нас, качвайки се в колата, трябва да осъзнава това, което трябва да направи и за себе си, за членовете на неговото семейство, което вози, и за тези, които са срещу него, дали не застрашава и техния живот с неговото каране. Това всичкото е въпрос на съзнание, на манталитет и в тази посока правим всичко възможно да информираме обществеността, да бъдем доста адекватни на това изключително тежко явление, което обхваща страната ни, но също така според мен трябва да има и доста подобряване на техническия контрол, който да бъде с безспорни, обективни технически пособия, които да изолират присъствието на полицая да е толкова на улицата, а да може със съответните камери, видеонаблюдения да се прави съответната санкция за всеки един нарушител.

То видеонаблюдението продължава да не е много изрегламентирано като хората.

Не, то си е регламентирано и в момента си дава своя резултат. . .

Проблемът е, че. . . И дава ли - как, нали. . .

. . . защото трябва да ви кажа, че има много случаи, когато примерно издирвани моторни превозни средства се засичат от. . .

Имам предвид при нарушения, това, което се оплакваха от КАТ е, че като ги констатират, те трябва да започнат да търсят да уведомяват извършилия нарушението...

Да, да, това е проблемът, да.

. . . за да му връчат по безспорен начин призовката, за да дойде да му се състави акта, и се влиза в една система, която край няма.

Това е въпрос, който трябва да бъде решаван. Ние в момента работим съвместно с един проект с холандските полицейски органи и смятам, че оттам могат да дойдат и добри законодателни промени, които ще бъдат разглеждани в Закона за движение по пътищата.

Наближават стоте дни на вашето правителство - на 4 ноември. Сега ще се появяват обаче и критични оценки, в "168 часа": "Предизборните обещания до под кривата круша". И същият вестник на две страници разказва как ваши депутати поставяли условия да спят в петзвездни хотели, докато практиката на парламента не била такава. Слагали от опозицията да спят в четиризвездни. .. Някак си така част от историята на. .. почват да се облажват и тези сега от властта. Вие имате ли усещане, че ваши колеги минават границата, забравят обещанията, с които вие дойдохте.

Не, не бих. .. и не смятам, че има колеги, защото самият факт, че единствената парламентарна група, която ходи на работа в българския парламент, това е Политическа партия ГЕРБ. Просто ще ви помоля чрез вашите репортери, които са в Народното събрание, нека да следят кой присъства, кой не присъства. Дори всеки вторник, когато има парламентарна група от 16 часа, аз винаги намирам време, за да отида да се видя с тях, да поговоря по проблеми, които стоят от областно ниво на регионите, от които те представляват съответните свои области и общини. Така че в тази посока не смятам, че това кореспондира изцяло с написаното. Факт е, че парламентарният контрол, който се предава и по Българската национална телевизия, може да бъде наблюдаван и да се види какво е присъствието, когато се гласуват текстове от законодателството.

Не, аз в случая не за присъствието ви питах, ами за това, че човек. . . Приказката за стълбата на Смирненски. Много свестен да си, ама като попаднеш изведнъж под прожекторите, станеш много важен, започваш да си викаш - абе, без мен не може. Светът от мен започва.

Не смятам, че колегите са се променили.

Не виждате такива хора.

Аз искам да им благодаря дори за това, което изпълняваме като ангажимент за това да ходим на работа. Защото знаете, че всеки един от кандидат-депутатите подписа и една декларация, с която той просто собственоръчно си беше написал, че при повече от три неизвинени просто ще трябва да се оттегли.

Представете си докъде се е докарала България да бъде новина, че избраните да я управляват ходят на работа.

Ами вижте, това е фактът. Защото вчера, когато премиерът Станишев излезе, за да направи своята критика към стоте дни, да речем, на правителството. . .

Те още. .. в момента течат. ..

. . . в момента, в който си прочете поредната декларация, след това въобще отсъстваше от парламентарния контрол, който се осъществяваше в българския парламент. Тяхната парламентарна група имаше не повече от 7-8 човека. Значи, това е първото, което е неуважение към парламентарния контрол, неуважение към българския парламент и неуважение към всички тези български граждани, които стоят и гледат как работят българските депутати. Нали, за да върнеш доверието в една институция, ти самият трябва да демонстрираш своето си поведение и даваш личния си пример. И това е шеф на парламентарна група на най-голямата опозиционна партия в българския парламент.

В края на седмицата давахме два други примера за тия дела, които ще водят представители на опозицията - Корнелия Нинова, Емилия Масларова, за клевети и. .. Добре ли проучвате наистина всички факти, които изнасяте, обвинения, които хвърляте срещу бившата власт.

Нека да говорим по тази тема след две седмици.

Защо след две?

Ами, примерно тогава може би ще има нещо по-различно, отколкото сега.

А, ще има повдигнати обвинения очаквате?

Не.

То не зависи от вас, ама ще дадете някакви конкретни данни. . .

Вижте, понеже се говори постоянно и тук малко според мен се спекулира с това, че вече три месеца няма, така, осезаемото от изнесеното от проверките, които бяха проведени в съответните ведомства. Аз мога да ви кажа, че едно разследване, за да се стигне до обвинение, трябва да бъдат извършени доста процесуално-следствени действия. В тази посока под ръководството на прокуратурата ние сме създали необходимата организация да оптимизираме ресурса на служители, които да участват в разследването на всички тези престъпления, които са правени от предшестващите. В тази връзка имаме вече повдигнато обвинение към шефа на горите, имаме повдигнато обвинение, което е от прокуратурата, към бившия министър на земеделието и в момента работим по още няколко сериозни корупционни сигнала. . .

На равнище министри.

. . на равнище изпълнителна власт, ръководни кадри. Така че . . .

И казвате - след две седмици Видовден.

Ами, след две, след три - въпросът е, че. .. нека просто да не злоупотребяват с подобни спекулации, че има някаква клевета. Всичко това, което министрите изнесоха в публичното пространство, това са фактите от проверката, която те са направили. Във момента се документира всичко това, което е извършено като престъпление от тези хора. Защото аз мога да ви уверя, че това, което беше прикривано от старото управление, е харченето на парите на българския данъкоплатец под законовата форма за обществени поръчки. И ако примерно едно нещо, което е извършено, е струвало примерно 3 милиона лева, то е било калкулирано на 10 милиона лева. Като погледнеш, всичко си е направено брилянтно - със съответните фактури, със съответните платежни, със съответните процедури, които са провеждани. Нека все пак да се върнем и когато бяхме в Столична община. Вие знаете, когато се започнаха проверките в общинските фирми, всеки един неглижираше подобен подход, но когато се направиха насрещните проверки, беше необходимо време, вие виждате колко време се проточва едно внасяне на обвинителен акт. Защото има много къртовска работа, която се върши от прокурори, дознатели, полицаи. Така че в тази посока нека да имаме малко търпимост. Но аз съм убеден, че това, което ще имаме във времето, за първи път ще покажем, че държавата действително може да санкционира и може да възтържествува справедливостта пред всеки един, който е прекрачил закона. А това между другото играе много превантивно за всички тези, които влизат не за властта. Защото корупцията, злоупотребите са там, където има управление и разпределение на пари на изпълнителната власт.

Добре. Изводът от този разговор. Все пак казвате, че държавата е по-силна. . .

По-силна.

. . . по-силна и от тия, дето и отвличат.

По-силна. Държавата е по-силна.

http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

Цветан Цветанов за изпитанията пред МВР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди