изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:56 EEST
Режат мандата на висшите магистрати, намаляват броя им    
ПарламентДепутатите нагънаха Темида. Промяна в конституцията поиска Иван Костов след грандиозния скандал с Красьо Ланеца, който бе уличен в търговия с магистратски гласове. 7-годишният мандат на тримата големи - главния прокурор, шефовете на ВКС и ВАС, да бъде орязан на 5 години, настоя лидерът на ДСБ. Партията на Яне Янев подкрепи идеята. А висшите магистрати изключиха телефоните си и отказаха коментар.


На среща между ръководствата на Синята коалиция и групата на ГЕРБ в Народното събрание стана ясно, че има воля за формиране на парламентарна комисия, която да ремонтира основния закон, обясни Командира вчера. "Най-важните поправки са свързани с намаляването на мандатите на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и на главния прокурор", заяви Костов. И коментира: "ГЕРБ дойде на власт с ново доверие. Имаме нови управляващи и стара съдебна система, която постоянно продуцира скандали и ерозира доверието на обществото и ЕС към новата власт."
Зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова допълни, че иска орязване и на мандата, и на членовете на Висшия съдебен съвет. Не може правителството да е от 15 души плюс един (б.а. министър Божидар Димитров е без портфейл), а членовете на ВСС да са 25. Те нямат чак толкова работа като кабинета", отсече Михайлова. Според сините ВСС трябва да остане не повече от 17 души.
Промяна в начина, по който се избира съветът, поиска още Михайлова, но отказа подробности. Според нея реформата трябва да се направи възможно най-бързо, за да важи и за сегашния ВСС. Той е силно компрометиран, заяви Михайлова. Тя съобщи, че се обсъжда и възможността в конституцията да се запише текст, който позволява предсрочно прекратяване на мандата на член на ВСС при неморално поведение.
Депутатите масово започнаха да говорят за реформа в Темида след шокиращите разкрития за контакти на членове на ВСС и ръководители на съдилища с разследвания Красьо с ланците от Плевен. 27-годишният Красимир Георгиев е водил разговори с трима членове на съвета, 14 кандидати за шефове в системата и други 30 действащи магистрати. Тези контакти са провеждани, докато ВСС избираше административните ръководители на множество съдебни институции през първата половина на тази година. "Времето за промени в конституцията, за които е нужно огромно мнозинство, изтича, тъй като някои политически сили са дали срок за подкрепа на ГЕРБ. Става дума за РЗС", уточни Иван Костов. Ние ще подкрепим радикални промени в конституцията не само в частта за ВСС", каза за "Стандарт" Яне Янев. Той потвърди, че РЗС като цяло са солидарни с промените в съдебната система, които се предлагат от другите партии. "Все пак е добре обаче някои да не изземват идеята за промяна на конституцията, защото е ясно чие е авторството и на РЗС!", категоричен бе Янев. ДСБ очакват до края на седмицата официалния отговор от ГЕРБ. От управляващата партия вчера не коментираха предложението на ДСБ. Неофициално обаче депутати подсказаха, че ГЕРБерите имат нагласа да направят разговори с другите партии по предложенията на Костов.
Милена Минчева / http://paper.standartnews.com
 


Сходни връзки

Режат мандата на висшите магистрати, намаляват броя им | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди