изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:39 EEST
Ноември - между минус 3 и 22 градуса    
Времето

В предпоследния месец на 2009-а средната месечна температура и сумата на валежите ще бъдат близки до нормата, сочи прогнозата на НИМХ



Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите - между 17 и 22 градуса, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

В предпоследния месец на 2009-а средната месечна температура и сумата на валежите ще бъдат близки до нормата.

Ноември е преходен месец между есента и зимата.

Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг.

В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са т.нар. "циганско или сиромашко лято".

Средната месечна температура през ноември

за Северна България и за Горнотракийската низина ще е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, а в планинските райони - от минус 4 до 3 градуса.

Средната сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 40 и 70 л на кв.м, а в южните райони - между 70 и 100.

През първото десетдневие на ноември времето ще бъде променливо, в отделни дни с условия за валежи. В началото на периода температурите ще бъдат под нормата, с тенденция към повишение.

Променливото време ще се запази и през второто десетдневие. Валежи, последвани от краткотрайно захлаждане, са по-вероятни в началото и в края на периода, докато около средата се очаква по-спокойно време с повече слънчеви часове, особено в планинските райони. В котловините и около реките ще падат мъгли и ниска слоеста облачност.

През третото десетдневие времето ще бъде относително сухо, с температури близки до обичайните за месеца.

Подробна 10-дневна прогноза за времето по света и у нас можете да намерите на сайта Sinoptik.bg.

 


Сходни връзки

Ноември - между минус 3 и 22 градуса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди