изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:03 EET
Иван Драшков за доклада на ДАНС    
Интервюта Иван Драшков, бивш зам.-председател на ДАНС пред бТВ, „Тази сутрин”

Водещ: Добро утро от „На БарЕкадата”. Две са главните действащи лица в големите скандали, които разтърсват държавата през последните месеци. Тези скандали са свързани с дейността на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Едно от тези две фигури тази сутрин гостува при нас и това е генерал Иван Драшков. Заповядайте, генерале, при на нас „На БарЕкадата”. Казвам ви добро утро.
Иван Драшков: Добро утро.
Водещ: Заповядайте. Просто не мога да повярвам, че дочаках това ваше гостуване при нас. Каня ви от близо една година. Защо чак сега решихте да проговорите?
Иван Драшков: Г-н Бареков, имах желание по-рано да поговоря във вашето студио, но аз имам един принцип – след като към мен в продължение на една година бяха отправяни тонове клевети, упреци, инсинуации, манипулации, за съжаление, голяма част от тях стартираха тук, от вашето студио, за което към вас нямам никакви претенции – вие сте професионален журналист и си вършите работата. Аз реших първо да изчакам компетентните държавни институции да си кажат мнението, за да не излезе, че аз се явявам по телевизията, за да защитавам някакви свои интереси или да се оправдавам. Никога през живота си не съм имал навик да се оправдавам. Виден народен депутат ме обвини с държавна измяна, пране на пари, покровителстване на олигархични кръгове, покровителстване на кръговете на ДПС, на различни кръгове от Русия, Африка, Латинска Америка и т.н. Бях така добър шест месеца да се явявам в прокуратурата да давам обяснение, да пиша обяснения, след което прокуратурата приключи със заключение, че няма нищо вярно за това, което се твърди. След това беше започната кампания срещу бизнеса на сина ми. Той също беше обвинен във връзка с всички известни знакови фигури в нашата страна. За съжаление, тази статия беше инспирирана от ръководството и под личната редакция на ръководство на ДАНС, което мен страшно много ме обиди, извърши Национална агенция по приходите (НАП) проверка, пълна ревизия на фирмите на сина ми – не установи абсолютно никакво нарушение. След това стоически изчаках мнението на Комисията за контрол на ДАНС, за да се разбере, че лъжата на бившето ръководство на ДАНС тиражираше една година, че аз съм разпоредил „Галерия”, че аз съм подписал подслушването на журналисти. И тази лъжа излезе – разбра се, че „Галерия” е разпоредена от бившия председател Сертов, че той е подписал подслушването на журналистите и накрая изчаках Върховният административен съд да постанови решение, че, за мое удовлетворение, аз съм освободен незаконосъобразно като зам.-председател на ДАНС и тъй като сега повече няма за какво да се оправдавам, аз приех да гостувам във вашето предаване и съм готов да отговарям на вашите въпроси.
Водещ: Наистина са много въпросите. Предлагам да започнем с въпросите във връзка с доклада. Първо по самия доклад. После по начина, по който този доклад се появи сега в публичното пространство. Вие ли сте авторът на въпросния доклад, който циркулира от няколко дена вече в медиите?
Иван Драшков: Сега, искам да започна с една уговорка – нито ще потвърдя, нито ще отрека факта, че това, което се тиражира в медиите, в сайтове, то не е доклад, е справка, която...
Водещ: Справка, да.
Иван Драшков: ... аз съм писал, тъй като, ако това нещо го направя, аз ще издам класифицирана информация. Втората ми уговорка с вас е да не коментираме конкретни данни, вътре от доклада, защото не мога нито да потвърдя, нито да отрека. Това пак касае класифицирана информация. Но...
Водещ: Потвърждавам за тази уговорка.
Иван Драшков: Да.
Водещ: Като говорихме да дойдете тука, вие казахте, че условието, което поставяте, е да не ви питам или пък, че вие няма да отговаряте на въпроси, от които може да издадете класифицирана информация. Факт това.
Иван Драшков: Така е. Това е мое задължение. Аз съм подписал декларация. Плюс това аз съм дисциплиниран служител и не мога да си позволя да злоупотребявам с това нещо, но истината е, че аз когато сдавах поста заместник-председател на ДАНС на 10 октомври миналата година, след като бях освободен с решение на МС, подписах справка до министър-председателя, до президента, до председателя на НС и до главния прокурор с конкретно съдържание. Целта на тази справка беше да опиша факти, събития, причини, които доведоха до едно безобразно състояние, до един безобразен стил и метод на работа, който за съжаление някъде от края на май миналата година започна и трайно се настани като практика в ДАНС.
Водещ: Кой персонализираше този стил на работа? Кои бяха хората, които в ДАНС го въведоха и бяха персонална еманация?
Иван Драшков: Вижте, това е комплексен подход. Още след като се образува ДАНС в началото на 2008 година, тъй като бившата структура НСС беше основното оперативно звено в ДАНС, ние в продължение на пет-шест месеца буквално се съсипахме от работа да се занимаваме със скандалите в МВР, с известния случай „Иван Иванов”, по-късно с известния случай с дисковете и т.н., и т.н. Непосредствено с това започнахме да се занимаваме, да доказваме на Европейската комисия, която беше дошла в България за мониторинговия доклад, колко много работа сме свършили и колко България е напреднала в тази насока. Денонощно от сутрин до вечер структурите на бившата НСС работиха от 7 до 12 часа. За съжаление аз впоследствие разбрах, че докато ние сме работили, някои служители на ДАНС са използвали това време, за да фабрикуват компромати срещу мене, срещу някои мои бивши заместници с цел бъдещото наше отстраняване от службата.
Водещ: Каква беше ролята за това на Стефан Гамизов?
Иван Драшков: Вижте, ролята на Стефан Гамизов е много значима в някои случаи и много периферна в други случаи. Неговата роля е, че той запали фитила със своето интервю, което го даде във вестник, мисля, че „Труд” беше тогава, едно абсолютно неиздържано интервю, едно интервю, което първо визира косвено мене, но аз разбрах, че той после неофициално е споменал и моето име. Оттам-нататък вече взаимовръзките леко полека се разкриха и аз разбрах по-късно, че той е в една престъпна комбина и престъпно съдружие с моя бивш ръководител Сертов и целта е по този начин, който се наложи този стил в България, да се създаде скандал, независимо с каква информация, за да може конкретното лице, което е цел на скандала, да бъде отстранено или да му бъде направена друга...
Водещ: Казвате престъпно съдружие между Гамизов и Сертов, каква е била цента на това съдружие? Каква цел са си поставили те двамата и кои други са били вътре в тази организация?
Иван Драшков: Вижте, не мога да ви давам подробности по това нещо, но целта беше аз да бъда омаскарен, също така и моите хора, за да може да се даде гласност в обществото, да се инспирират скандали, да се получи една нетърпимост и да се каже това са лошите, другите са добри и лошите трябва да си отидат. И както видяхте, това нещо бавно и сигурно се постигна.
Водещ: Вярно ли е, че ДАНС е била използвана като политическа полиция, вярно ли е, че ДАНС е била използвана като организация за постигане на политически цели като примерно запазване на властта в държавата на всяка цена и доколко нещата не са се изродили до там, че вместо политиците да управляват ДАНС или Станишев да управлява ДАНС, накрая ДАНС му е дърпала конците на него? Това са неща, казани в нашето студио тази седмица само.
Иван Драшков: Вижте, аз конкретни данни за политически поръчки в ДАНС не мога да цитирам, но искам да кажа какво се случи след края на май миналата година в ДАНС. Започна един пълен хаос. Г-н Сертов буквално абдикира от задълженията си да администрира ръководството на ДАНС. Той не извърши до последния момент най-важното си задължение – да разпише функции по управление на двамата заместник-председатели. Това бяхме аз и г-н Николов, който мисля, че напусна по собствено желание преди известно време. В ДАНС се създаде един уникален хаос. Всеки започна да разпорежда на всеки. При г-н Сертов се носеха заповеди от различни хора, които той подписваше. Тези заповеди предварително не бяха координирани. Подписаха се десетки заповеди, които една друга си противоречаха. Почнаха да се създават някакви полутайни групи като Хвърковатата чета на Бенковски, които ходеха, вършеха някакви работа, привикваха хора, използваха се оперативни документи без надлежния ред, винаги в НСС е имало ред, знае се кой взема документа, подписва се, връща се и т.н. Започнаха да се привикват колеги не по установения ред, зад гърба на ръководството, прякото им ръководство, да им се поставят задачи, да се казва на тях – тази задача ще я изпълниш, но няма да докладваш на прекия си ръководител и то от хора, които не бих казал, че бяха в ръководството и имаха отношение към пряката оперативна работа. За всичко това аз няколко пъти съм се опитвал да разговарям с г-н Сертов, за да можем да въведем един нормален ред на работа, защото агенцията бавно и сигурно затъваше. Но за съжаление като резултат от тези мои разговори, се получи така, че към мен и към тези мои заместници и началници започна да се проявява едно грубо отношение, започна да се демонстрира недоверие и дори към някои от тях започнаха да се отправят преки и косвени физически заплахи.
Водещ: Физически заплахи?
Иван Драшков: Да. Физически заплахи.
Водещ: Вътре в рамките на ДАНС?
Иван Драшков: Вътре в рамките на ДАНС.
Водещ: От кого? От някой?
Иван Драшков: Няма значение от кого. Не искам да цитирам имена, защото ще изпаднем в много конкретика. Който е запознат с проблемите на ДАНС, знае за какво става въпрос, а който не е запознат, просто няма да има време да му обясним.
Водещ: Само че това звучи зловещо. Хора, колеги в ДАНС да се заплашват с физически заплахи.
Иван Драшков: Да, звучи зловещо и има и много по-зловещи неща.
Водещ: Като?
Иван Драшков: Аз когато написах тази справка преди моето напускане, искам изрично да направя уговорката, че още преди това съм правил десетки опити, включително и чрез г-н Сертов да бъда приет от министър-председателя, нямах нищо против да бъда приет от министър-председателя съвместно с г-н Сертов, да седна и открито в очите да му кажа какви забележки имам, може да прозвучи силно забележки или по-точно да кажа какво мнение имам за някои процеси, които се случват в /.../. Това до последно на мене не ми беше осигурено. Когато стана скандалът „Галерия”, когато се извърши цялата манипулация и безобразие по скандала „Галерия”, също исках да бъда приет от министър-председателя, също не ми се позволи да отида да разговарям и затова ние стигнахме тогава до така известната на обществото подписка, което не е подписка, а едно нормално секретно писмо, което беше моята последна надежда, и затова се подписаха 350 служители, защото тайно се надявахме, че след това нещо г-н Станишев най-после ще обърне внимание, ще дойде в службата да разбере какво става. Аз не мога да си представя, че един нормален министър-председател на Републиката ще получи документ, подписан от 350 контраразузнавачи, на нашата елитна служба в България, в който документ пише, че има проблеми, че тези хора искат да им се обърне внимание да бъде защитен техния авторитет, да бъде защитен авторитетът на агенцията и този министър-председател, първата му работа трябваше да бъде веднага да се качи на автомобила, да дойде в службата, да се срещне с тези хора и да ги попита какви са техните проблеми. Пък след това, щом толкова е държал, е решил, можеше много лесно да уволни заместник-председателя Драшков. Но той това не го направи. И аз тогава разбрах просто, че ние сме оставени на произвола на съдбата.
Водещ: Добре. Кой управляваше ДАНС?
Иван Драшков: ДАНС се управляваше на автопилот и за съжаление най-голямото напрежение започна, когато настана пълният хаос. В ДАНС определени структури започнаха да работят, камо ли не като улични банди – без разрешение, без съответните документи, без доклади, обаждаше се, викаше се и се правеше какво ли не. Стигна се до там – има много неща, които аз не съм писал в справката, щото ми беше неудобно да поднасям тези неща на държавното ръководство.
Водещ: Докъде се е стигнало?
Иван Драшков: Стигна се до там, че аз още като действащ заместник-председател на ДАНС служителка, запозната с бизнеса на моя син, беше привикана, натискана и заплашвана да каже, че моят син се занимава с далавери.
Водещ: Пак вътре в ДАНС?
Иван Драшков: Не вътре, вънка в ДАНС, по най-мафиотския и престъпен начин.
Водещ: Е от кого?
Иван Драшков: Казвам ви – не искам да споменавам имена. Който го интересува, ако някой компетентен държавен орган се заинтересува, мога да му кажа.
Водещ: Добре, ролята на този елитния отряд, 12 човека, воден от г-н Велин Хаджолов каква е била? Групата за задържане.
Иван Драшков: Първо, не злоупотребявайте с думата елитен. В този отряд няма нищо елитно и аз не съм запознат с неговата дейност, но от приказките на външни хора, които чувам, а за тази година чух такива неща, че косите ми настръхнаха и аз останах с впечатление, че някои структури в ДАНС са работили като организирана престъпна група, защото има редица известни, отговорни бизнесмени, които са рекетирани за милиони левове, но за съжалени хората се притесняват и не смеят да се оплачат официално, защото не знаят дали някой ще им обърне внимание и какво ще последва от това. Така че този елитен отряд трябва да бъде разследван какво е вършил. Ако си е вършил перфектно работата, чудесно, но аз считам, че от приказките, които чувам навънка, тази работа, не е била най-перфектна, нито най-почтена. И сега в този момент искам да си позволя от вашето студио един приятелски съвет да дам на сегашното ръководство на ДАНС – да престанат да се примиряват с ролята на боксова круша, защото за съжаление сега ръководството на ДАНС е една боксова круша, върху която се упражняват хора с престъпно мислене и хора с престъпно действие – да извадят всички безобразия, аз съм убеден, че такива има много.
Водещ: Дали са документирани?
Иван Драшков: Не може. В ДАНС най-малкото остава следа. Да извадят всички безобразия и сега, и по-рано, които са вършени, да ги напишат, да ги дадат на прокуратурата, пък тя вече да преценява какво да прави. Ако не...
Водещ: Вие казвате...
Иван Драшков: ... да се даде гласност на обществото какво е ставало в ДАНС, защото не може класифицираната информация да е повод да се прикриват престъпления и безобразия.
Водещ: Вие казвате, че служители на ДАНС са действали като улични банди, като организирани престъпни групи и знаете, че служители на ДАНС са рекетирали за милиони левове български бизнесмени?
Иван Драшков: Това са ми го споделяли определени хора.
Водещ: Това звучи най-малкото, как да кажа, взривяващо държавата.
Иван Драшков: Много други неща звучат взривяващо, г-н Бареков, но както виждате – животът си тече.
Водещ: Два са най-емблематичните въпроси, които /.../ пристигнаха към вас.
Иван Драшков: Извинявайте, да довърша малко конкретно за...
Водещ: Ако можете, да бъдете конкретен с факти.
Иван Драшков: Да, конкретно за справката. Чух известни от ваши колеги внушения напоследък. Леко започва да се измества въпросът не какво е това безобразие, как е изтекла справката, как един оригинален секретен документ се размята наляво и надясно, започва леко да се насочва темата към съдържанието – защо е написана тази справка, това било шпионска сапунка и т.н.
Водещ: 2.5 оценка постави ваш колега на справката.
Иван Драшков: Човекът, който постави 2.5 оценка за неговата дейност, и за неговата аз мога да поставя минус оценка. И този човек, който вие го легитимирате като шеф на контраразузнаването, трябва да ви кажа, че беше един елементарен среден ръководител в службата, който за няколко месеца беше поставен начело на контраразузнаването, в резултат на което всички чужди партньорски служби спряха да работят с колегите от нашето контраразузнаване. Така че повече излишно е да говорим за него.
Водещ: Нещо конкретно обещахте да кажете.
Иван Драшков: Но искам да кажа – целта на написването на тази справка беше моя последен опит и последна надежда, че тя ще стигне до г-н министър-председателя, че той ще я прочете, ще вникне за какво става въпрос и ще вземе някакви действия, за да може да се спре това безобразно съсипване на службата. Ако той беше направил това нещо, сега нямаше да изпадне в това унизително положение да се разкарва по прокуратурата като бивш министър-председател, защото това е срамно на държавата по прокуратурата да се разкарват бившият шеф на ДАНС и бившият министър-председател, защото с тези хора, които аз бях визирал в справката, съм убеден, че стоят в дъното също на тези интриги и т.н.
Водещ: Ще стане...
Иван Драшков: За съжаление, г-н Бареков, вместо да вземе да обърне внимание на това нещо, г-н министър-председателят какво направи – не обърна внимание, предоставил е справката не знам на кого, тя е стигнала до точно тези лица, които се визират вътре, след което справката започна, оригиналът да плува в обществото, а спрямо колеги, към които е имало подозрение, че имат отношение в написването на справката, в службата започна, един тормоз след това е започнал и в тази връзка искам да ви кажа, както казах одеве, че за това нещо има физически бит в сградата на ДАНС...
Водещ: Така?
Иван Драшков: В личния му кабинет директор на дирекция за това, че има подозрение, че е участвал в писането на справката. Ето...
Водещ: Физически набит?
Иван Драшков: Физически бит в пълния смисъл на думата.
Водещ: От друг служител на ДАНС?
Иван Драшков: От друг служител на ДАНС. Това е истината и затова си позволявам аз да употребявам тези силни изрази и квалификации, защото това нещо, в което ДАНС е превърната за една година, граничи с безумие. Съсипа се и бившата служба НСС, която беше най-елитната, най-уважаваната и най-високо ценената служба от партньорите...
Водещ: Това, което вие казахте, излиза, че просто ДАНС се е превърнала в сборище на мутри, че ДАНС е било просто мафия. От вашите думи така излиза.
Иван Драшков: В ДАНС трябва да се направи пълна проверка, за да се започне на чисто и да се изнесе всичко, каквото е вършено. Съгласен съм да се изнесе всичко, каквото е вършено от началото на ДАНС, защото аз все пак 8 месеца също бях зам.-председател на ДАНС и ако аз съм направил нещо нередно, тогава също съм готов да понеса моята отговорност. Само така може да започне на чисто службата, защото сега чувам изявленията на г-н министър-председателя, че ДАНС, ако не заработи до един месец, ще бъде закрита. Какъв е смисълът да я закриваме? Ние ще променим формата, но няма да променим съдържанието. На ДАНС трябва да й бъде помогнато да се очисти от този бълвоч, който е нанесен вътре, там има прекрасни хора, прекрасни професионалисти, които много могат да бъдат полезни на държавата. ДАНС да стане една служба с изчистени функции, каквато беше и по-рано. Има много важни области, в които трябва да се работи. Това е контраразузнаване, това е международен тероризъм, това е пролиферация, това е вътрешна сигурност, това е класифицирана информация и т.н.
Водещ: Пак да ви върна към това, което казвате. Ако ДАНС е бил на автопилот, а Станишев не е обърнал внимание, кой тогава управляваше държавата през последните месеци от мандата?
Иван Драшков: Вижте, за държавата не искам да вземам отношение. Това са политически оценки.
Водещ: Вие си говорите само за ДАНС. Човекът, който е физически бит и малтретиран...
Иван Драшков: Аз ви казвам по мое мнение какво се е случило в ДАНС и какво, докъде докараха ДАНС.
Водещ: Физически битият и малтретиран служител в ДАНС сега работи ли още в агенцията?
Иван Драшков: Не мога да ви кажа. Негов проблем е. Не желая да го назовавам. Вероятно той не иска и т. н. Аз ви казвам факти.
Водещ: Така, хората...
Иван Драшков: За всички факти, които казвам, съм готов да нося отговорност, включително съм готов да нося отговорност за фактите, които са посочени в справката. За всеки факт там има документ в ДАНС, има специално разузнавателно средство, има устни доклади от служители, защото чух, че... Защо съм бил изпратил справката на главния прокурор? Изпратих я, за да се прецени, аз не съм я изпращал, за да вкарам някой в затвора. Изпратих я на главния прокурор, за да се прецени дали има данни за извършено престъпление, защото най-малкото там имаше данни за крещящо изтичане на класифицирана информация, с конкретни данни по специално СРС. Но след като прокуратурата е преценила, че това е маловажен случай, аз нямам претенции. Тя е последният орган.
Водещ: Въпроси от „БарЕкадата” започваме. Каква е ролята на Алексей Петров във всичко това, което разказвате до момента, и в ДАНС?
Иван Драшков: Вижте, г-н Бареков, не желая да коментирам Алексей Петров. ДАНС не се е въртяла около Алексей Петров и националната сигурност не се върти около Алексей Петров. Ако той има някакви амбиции и иска по някакъв начин да прави своя ПР, това е негово право. Аз лични конфликти с Алексей Петров не съм имал. Аз говоря в момента за принципите и методите, които се наложиха в ДАНС.
Водещ: Да, но тука хората смятат, че този конфликт, който стана в ДАНС, е персонален конфликт между Алексей Петров и Иван Драшков, разбира се, с всички тези хора, които стоят зад вас, лобита и т.н.
Иван Драшков: В ДАНС няма лобита и няма персонални конфликти. В ДАНС, ако има виновник за всичко, което се случи, това на първо място е председателят Сертов и на второ място е бившият министър-председател Станишев, който бяха преките ръководители на ДАНС. Какви лобита? Какво лоби може да има Алексей Петров в ДАНС, като той никога не е бил в ДАНС? Аз съм 25 години в ДАНС. Аз, ако съм ползвам моето лоби и ако съм искал да атакувам някой, да отстранявам някой, щях още да съм в ДАНС, а някои хора щяха да си отидат. Аз до последно, до 9 октомври бях 100% лоялен към бившия председател Сертов. За съжаление от него не получих такова отношение.
Водещ: Не е ли това, което се случи сега през последните няколко дни, даването на този доклад от Алексей Петров като гражданин на премиера Бойко Борисов опит вие да не се върнете на работа в ДАНС, след като съдът ви възстанови? Това е въпрос от „БарЕкадата”. /.../ го е написал.
Иван Драшков: Естествено, че това е една от главните задачи, защото в България се наложи мнението и практиката, че може да командва от улицата, може да се командва и да се кадрува със скандали. Мога да ви дам десетки примери. Когато искаме да спънем развитието на даден човек или да решим някакъв проблем, ние бързо създаваме редица от скандали, докато се разминат нещата, пък после това, че се оказва, че скандалите са били изкуствени, излишни, това... Жив е моят пример миналата година, който се случи. Какво излезе истина от това от всичката помия, която се изля по мене?
Водещ: Вие намекнахте, че ДАНС е участвала в писането на компроматите срещу вас. Занимаваше ли се ДАНС с медийно влияние, с опит за прокарване на определени неща в медиите?
Иван Драшков: Според мен да.
Водещ: Как?
Иван Драшков: Според мен да, защото статията, която беше пусната срещу моя син, много гнусна, много измислена, много елементарна, тя беше инспирирана от ръководството на ДАНС. След това ДАНС нееднократно пускаше по медиите манипулативни съобщения и мнения, че Драшков е подписал подслушването на журналисти, че Драшков е разпоредил „Галерия” и т.н., и т.н.
Водещ: Имаше ли много „Галерии”, много журналисти, които бяха подслушвани от ДАНС?
Иван Драшков: Не, въобще не е имало много журналисти. Което беше истина, излезе наяве. Аз мисля, че тази мания всеки журналист да смята, че е подслушван, просто е глупава. Никога не сме си позволявали да подслушваме масово или ей-така от интерес журналисти.
Водещ: Като гледам справката, която излезе в интернет, доста набляга ДАНС на това, което става в медиите.
Иван Драшков: Това е само анализ. Това е анализ. Защото трябва да ви кажа, че всички съвременни контраразузнавателни и специални служби много живо ползват явната информация, защото днеска в сайтовете, в явната информация, в масмедиите има много факти и данни, които могат да помогнат на специалните служби. Те, медиите вървят като обем и като интензитет дори малко по-напред от информацията на специалните служби.
Водещ: Това е добър комплимент към медиите.
Иван Драшков: Да, и е истина това нещо.
Водещ: Още един въпрос, свързан с очакване да се появи, между другото, аз си поставям въпроса дали няма и други изчезнали доклади, ваши, от МС.
Иван Драшков: Убеден съм, че има много изчезнали доклади и съм убеден, че половината от архива на службата е преснет и е изнесен.
Водещ: Извън службата?
Иван Драшков: Да, убеден съм в това нещо.
Водещ: Къде се съхранява?
Иван Драшков: Не знам къде се съхранява и не ме интересува, но за това направих апел към моите колеги да излязат от позицията на боксова круша и да приложат цялата сила и строгост на закона, който им разрешава, и ДАНС да се впрегне да защити позициите, и да защити авторитета си, защото срещу тях има организирана престъпна група, която няма да ги устави на мира.
Водещ: Състав?
Иван Драшков: Съставът засега е неустановен.
Водещ: Доклад с корумпирани министри? Работено ли е по корумпирани министри?
Иван Драшков: Не съм в течение на тези неща. Бил съм извън службата. Ако е имало такова нещо, трябва да зададете въпроса на други хора.
Водещ: Последен въпрос към вас. Връщате ли се на работа в ДАНС при тези обстоятелства?
Иван Драшков: Вижте сега, това е един деликатен въпрос и аз ще ви отговоря напълно откровено. Миналата година, когато заведох дело, казах, че не водя делото, за да се върна на работа и бях максимално откровен, защото ако го бях спечелил тогава, аз с тези хора и да ме молеха, нямах намерение да работя. Доскоро бях раздвоен. Още повече, че знам, че лично, в личен аспект едно връщане на работа на мене няма да ми донесе нищо положително. Но като наблюдавам процесите напоследък, това, което се случва, сега, и това, което съм убеден, че ще се случи за в бъдеще, започна всичко това да ме мотивира да не се отказвам от връщане в ДАНС и ще ви кажа защо – по моя въпрос се произнесоха четири висши държавни институции – прокуратура, НАП, комисията за контрол на ДАНС и Върховният административен съд. Това са четири законови институции. Питам аз – ние ще спазваме ли закона, както Европа ни задължава или ще продължаваме да се поддаваме на платени журналистически изяви, на платени интервюта на хора с психически отклонения или на задкулисни дърпания на конците на престъпни типове. Тука трябва да изберем дали държавата ще се командва от легитимните държавни институции или ще се командва от улицата и от манипулациите по пресата, и т.н. Така че аз съм на мнение, че ние трябва да поставим началото на спазване на закона и на изпълнение на разпорежданията на държавните институции. Много се надявам на това мнение също да е министър-председателят генерал Борисов, защото в края на краищата той има последната дума и аз ще се съобразя с него.
Водещ: Генерал Иван Драшков, гост на „БарЕкадата”. След една година мълчание с чудовищни разкрития в нашето студио. Почти бях убеден снощи, че това, което ще се случи при нас, ще разтърси държавата, дано да е за добро, какво каза той? Физически е бит и малтретиран служител на ДАНС, вътре в самата сграда от други служители на ДАНС. ДАНС в един период от време е действал като улична банда. В него са съществували организирани престъпни групи. Имало е физически заплахи към определени служители вътре в агенцията. По думите на Иван Драшков той знае за служители в ДАНС, които са рекетирали бизнесмени за милиони левове. ДАНС е действала като мафия. Поне така излиза от думите на генерал Драшков в нашето студио.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Иван Драшков за доклада на ДАНС | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Иван Драшков за доклада на ДАНС
Автор: Anonymous да 2009-10-28 @ 22:37 EET

драшков

кажи за тошефскити МАФИАЖИ --

ЗА СЕЛЯНИНИНА С КУЛЛОТО

ЗА


МИТНИЦАТА С ТАБУРЕТКИТИ


ДЕТО СА ОТ ВЛАСТА
Иван Драшков за доклада на ДАНС
Автор: Anonymous да 2009-10-30 @ 17:13 EET
Прочетете новата книга на Грогор Лилов и всичко ще ви стане ясно за Бойко, Цветелина,за румен как става банкер това долно ченге и за всичката долна герберска пасмина

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди