изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:46 EEST
ГЛОБИХА С НАД 5.5 МЛН. ЛВ. РАЙФАЙЗЕНБАНК    
ОбществоКомисията за защита на конкуренцията /КЗК/ глоби с 5 584 570 лв. "Райфайзенбанк България" ЕАД за нелоялна конкуренция. Това съобщиха от пресцентъра на КЗК. Оттам допълват, че повод за образуване на производството е подаден до Комисията сигнал от гражданин, в който е посочено, че той и съпругата му, като клиенти на банката по договор за ипотечен кредит от октомври 2004 г., са получили безплатна застраховка "Живот" за целия период на договора.

Този бонус е бил предлаган от самата банка в периода 2004 - 2007 г. През 2009 г., след като съпругата на подателя на сигнала е починала и той е предприел необходимите действия за оповестяване на настъпилото застрахователно събитие, е станало ясно, че застраховката едностранно е прекратена от Райфайзенбанк, считано от 1 юни 2006 г. В хода на работата Комисията е установила, че банката е продължила да предлага застраховката към сключен договор за ипотечен кредит и след 1.06.2006 г. Комисията счита, че предлагането на този бонус почти до края на 2007 г. и липсата на обяснения относно причините, наложили прекратяването на договора по инициатива на банката, показват намерението на финансовата институция да използва безплатното предлагане на застраховката единствено като способ за привличане на клиенти, без да е налице действително намерение услугата да бъде реално поддържана, се казва в прессъобщението на институцията.
КЗК приема, че дори да са били налице обективни причини, които са затруднявали банката да поддържа такъв разход, добросъвестното търговско поведение и обичайната практика са изисквали тази промяна да важи само за бъдещите клиенти. Освен вредата за потребителите, това поведение уврежда интересите и на конкурентите на пазара на финансови услуги, като поставя дружеството в привилегировано положение спрямо онези, които не предлагат безплатна застраховка или предлагат тази услуга, но и действително заделят необходимите средства за нейното изпълнение, категорични са от КЗК.
 


Сходни връзки

ГЛОБИХА С НАД 5.5 МЛН. ЛВ. РАЙФАЙЗЕНБАНК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди