изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:07 EEST
СВИНСКИ ГРИП ЗАТВОРИ УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО КРАСЕН    
Здраве

Грипна ваканция бе обявена в училището в село Красен /община Генерал Тошево/ от днес до 3 ноември /включително/ съобщи за ndtnews.hopto.org директорът на РИОКОЗ д-р Светла Ангелова. Вчера от учебни занятия са отсъствали 31.3 % от учениците поради заболявания от грип и остри респираторни заболявания.



От изпратените в София 10 проби на болни деца, две са положителни за така известния "свински трип".

Заболяването при двете болни деца в момента протича леко.  Очаквайте повече информация от бюлетина на РИОКОЗ, който се подготвя в момента.

Препоръки и мерки за предпазване от свински грип

Препоръчваме, ТАМИФЛУ капс. 75 мг. * 10

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТАМИФЛУ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА 
- Тамифлу Ви е предписан за лечение или профилактика на грип Грипът е инфекция, причинена от грипен вирус. Признаците (симптомите) на грипа включват внезапно начало с висока температура над 37,8 С), кашлица, хрема, главоболие, мускулни болки и често много силна умора. Тези симптоми може да се предизвикват и от други инфекции освен грип. Истинската грипна инфекция се появява само по време на ежегодните епидемии, когато грипните вируси се разпространяват. Извън епидемичните периоди тези симптоми се причиняват предимно от различен вид инфекции или заболявания.

- Тамифлу се отнася към групата лекарства, наречени "инхибитори на невраминидазата". Тези лекарства предотвратяват разпространението на грипния вирус вътре в организма и по този начин помагат да се облекчат или да се предотвратят симптомите, наблюдавани при инфекция с грипен вирус.
Тамифлу 75 мг твърди капсули се продават в блистерни опаковки по 10.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ РЕЛЕНЦА дискхалер 5 мг. 20 дози

Лечението трябва да започне колкото е възможно по-скоро - до 48 часа след появата на симптомите.Relenza се прилага само инхалаторно през устата, чрез устройството за инхалиране Diskhaler. При всяко инхалиране да се използва само един блистер.

Препоръчаната дозировка е два пъти дневно по две инхалации (2x5 mg) в продължение на 5 дни. Общата дневна доза е 20 mg Relenza дневно.

Инхалаторните лекарства, напр. лекарства за бронхиална астма, трябва да се приемат преди Relenza (виж 4.4.).

При пациенти с бъбречна или чернодробна недостатъчност: не е необходима промяна в дозировката (вж. 5.2.).

Пациенти в напреднала възраст: не е необходима промяна в дозировката (вж. 5.2.).

Не пийте превантивно Тамифлу и Реленца, съветват експерти

На Летище София днес не са засичани хора с повишена телесна температура, съобщи в предаването „Денят” на Дарик д-р Ангел Кунчев, началник на отдел „Надзор на заразните болести”  в здравното министерство. По думите му камери, които засичат повишена температура, са монтирани единствено на Терминал 2 като мярка срещу разпространението на вируса на свинския грип. Според д-р Кунчев високата телесна температура не показва задължително наличието на грипен вирус, тъй като човешкият организъм реагира по същия начин при консумация на алкохол.

 

Д-р Кунчев призова гражданите да не приемат превантивно антивирусните препарати Тамифлу и Реленца докато не бъде официално обявена необходимостта от такава мярка. Според него българските лекари не са подготвени да разпознаят свинския грип, защото все още няма достатъчно информация за разликите между този щам и другите грипни вируси, поради което първите симптоми на свинския грип са същите като при човешкия грип. Симптомите се проявяват от няколко часа до два дни след заразяването с вируса, обясни д-р Кунчев. По думите му засега не може да се предвиди дали свинският грип ще мутира в друг щам на вируса.

 

http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

СВИНСКИ ГРИП ЗАТВОРИ УЧИЛИЩЕТО В СЕЛО КРАСЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди