изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:20 EET
Първанов: Скопие май има териториални претенции    
Новини
Президентът Георги Първанов заяви, че приема изразената позиция от премиера на Македония Никола Груевски пред представители на македонската общност в Австралия като недопустима и като израз на териториални претенции.


Българският държавен глава, който е на държавно посещение в Австралия, коментира изказването на премиера Груевски , който преди дни също посети тази страна, че няма вардарци, егейци и пиринци, а съществуват само македонци. Тогава Никола Груевски каза, цитиран в медиите, че в Австралия македонците имат уникална възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин. Той призова македонците в Австралия да не се делят по този въпрос, защото по думите му "няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци".
"Приемам с недоумение изразената от премиера на съседна Македония позиция. Приемам я като недопустима, като израз на териториални претенции. Тя е недопустима още повече, че Македония има амбициите да бъде член на ЕС", каза президентът Георги Първанов пред българските журналисти, които отразяват визитата му в Австралия.
Държавният глава отново припомни изразената от него позиция, че Македония трябва стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на ЕС. Така че българската подкрепа за македонското членство в ЕС не е безусловна, тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции, заяви президентът Първанов.
"Република Македония все още няма дата за започване на преговори за членство в ЕС и ще я получи със сигурност тогава, когато реши своите проблеми със съседите, а това предполага добра политическа воля. Този тип изказвания категорично са в противоречие с очакванията ни за наличие на добра политическа воля за решаването на проблемите, които Република Македония създава на своите съседи." Това каза пред журналисти заместник-министърът на външните работи Марин Райков, който е в делегацията на президента Георги Първанов за визитата му в Австралия. dir.bg
 


Сходни връзки

Първанов: Скопие май има териториални претенции | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди