изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:14 EEST
Шведският фонд EQT V купи "Евроком" и "Кейбълтел" за над 200 млн. евро    
НовиниИнвестиционният фонд за дялово инвестиране EQT V придоби 100% от кабелния оператор "Евроком" от друг фонд, който стоеше зад компанията "Варбург Пинкус". Предмет на сделката е и 70% от доскорошния конкурент на "Евроком", "Кейбълтел", която EQT V придобива от Джин Филипс. Другият акционер в "Кейбълтел" Рон Финли ще запази миноритарен дял от 30%, които ще прехвърли в новосъздадената компания и ще инвестира допълнителен капитал в новото дружество.


Общата стойност на двете транзакции възлиза на над 200 милиона евро, което нарежда сделката сред най-значимите в България за 2009 г. Сделките са добър сигнал за силен инвеститорски интерес към сектора . Телекомуникациите и доставянето на интернет се развиват изключително интензивно в световен мащаб, а България също вече отбелязва добри темпове на развитие.

Със сливането си, "Евроком кабел" и "Кейбълтел" формират най-големия кабелен оператор в България. EQT възнамерява да слее двете дружества, да инвестира в новосъздадената компания, заедно с настоящия акционер в "Кейбълтел" Рон Финли, и така да създаде нов лидер на българския пазар за цифрова телевизия и широколентов Интернет.

Поне два месеца след обявяването на сливането, двете компании "Евроком" и "Кейбълтел" ще продължат да съществуват като отделни пазарни структури. Услугите и обслужването, предлагани в момента ще останат непроменени през този период. Интегрирането на двете компании и начинът, по който то ще се отрази на потребителите по отношение на нови продукти и услуги, ще бъде обявено до края на годината. В началото на следващата година ще бъде обявено под каква обща марка ще се развива новото дружество след като се обединят двата кабелни оператора.

Спорно е колко точно пазар ще държи новосъздаденият оператор. Според данни от двете компании "Кейбълтел" държи 13% от пазара, а "Евроком" има 12%. Участниците на пазара обаче твърдят пред Комисията за защита на конкуренцията, че общият им дял е близо 80%.
Сливането на двете компании с един мажоритарен акционер е одобрено бе Комисията за защита на конкуренцията. ING Bank работи по сделката като финансов консултант на EQT.

Новосъздадената компания се очертава като лидер на пазара в България и Македония, с годишни приходи от приблизително 70 млн. евро и близо половин милион абонати.

"Виждаме голям потенциал в българския пазар, тъй като и цифровата телевизия, и широколентовия интернет навлизат много бързо. С нашия сериозен международен, опит в тази област вярваме, че като работим заедно с новосъздадената компания и ръководството й, ще стимулираме растежа и техническото обновяване на този сектор в България, който към момента е фрагментиран", коментира управляващият съдружник в EQT Partners за Източна Европа и съветник на фондовете EQT Пьотр Чапски.

Инвестиционните фондове EQT имат натрупан опит в подпомагане растежа и увеличаване стойността на над 70 компании, в които са инвестирали през последните 14 години. EQT са развили шведските кабелни оператори StjärnTV и Com Hem като ги превръщат във водещи местни доставчици на услугата трипъл плей, която включва цифрова телевизия, широколентов интернет и телефония. Понастоящем EQT V притежава водещия германски кабелен оператор Kabel BW, който бележи значителен растеж и успешно развива услугата трипъл плей в Германия.

Българският пазар на кабелна телевизия е конкурентен и фрагментиран, но степента на проникване на цифровата телевизия и широколентовия интернет, като цяло, е по-ниска от тази за Европейския съюз.  http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Шведският фонд EQT V купи "Евроком" и "Кейбълтел" за над 200 млн. евро | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди