изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:13 EET
Две победи на Борисов в Брюксел    
Европейски съюз
Участниците в Европейския съвет, участвали в срещата на държавните и правителствени ръководители от ЕС, одобряват компенсациите от 300 милиона евро за затварянето на реактори в АЕЦ "Козлодуй". Въпросът е поставен пред Европейския съвет от министър-председателя Бойко Борисов на официалната вечеря снощи, предаде БТА.


Участниците в Съвета заявиха, че ще направят необходимото като ръководители да се даде тази сума на България.
Никой не изрази съмнение, че това трябва да стане, заяви премиерът Борисов пред български журналисти след края на Европейския съвет днес. Според него допълнителните компенсации се искат като начало, а по-нататък ще бъдат поискани още средства, защото реактори 3 и 4 имат възможност да работят още 20 години.
Неотдавна Европейската комисия предложи да бъдат одобрени компенсации от 300 милиона евро за АЕЦ "Козлодуй", но изрично посочи, че сумата трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз (държавите-членки).
Българският министър-председател окачестви Европейския съвет, който продължи повече от час от предвиденото, като много тежък. Главната причина са били сложните дискусии по борбата с климатичните промени. Днес сутринта е имало работна среща между девет страни в Европейския съюз, които са поискали в крайното решение да бъде вписан текст, гарантиращ, че те няма да се превръщат в донори на държави като Китай, Русия, Индия, Бразилия и когато трябва да има плащания за защита на околната среда, да има съобразяване с брутния вътрешен продукт на държавите и с тяхното моментно финансово състояние.
Преговорите продължиха, докато големите и по-богати страни в Европейския съюз не приеха това искане. Мисля, че този един час повече разисквания може да спести на България 40-50 милиона евро годишно, отбеляза Бойко Борисов.
Решено е да бъде създадена специална работна група по темата. Тя ще прецени колко точно ще трябва да плащат България и другите страни за финансиране на действия за борба с климатичните промени. Резултатите от работата й ще се приемат с консенсус или с пълно съгласие както бе при обсъждането на борбата срещу климатичните промени на завършилия Европейски съвет.
Бойко Борисов съобщи, че скоро ще се състои извънреден Европейски съвет. На този съвет трябва да бъдат обсъдени проблеми, свързани с Лисабонския договор, включително и въпроса за първия президент на Европейския съюз. Според министъра на външните работи Румяна Желева, която също участва в Европейския съвет, датите на извънредния съвет може да са 11 или 12 ноември.
Премиерът не уточни кой е неговият фаворит сред известните досега кандидати да заемат поста президент на Европейския съюз, като отбеляза, че всички сред тях има много добро отношение към България. Все пак обаче той даде силно положителна оценка на един от тях, министър-председателя на Люксембург и председател на Еврогрупата в момента Жан-Клод Юнкер. dir.bg
 


Сходни връзки

Две победи на Борисов в Брюксел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди