изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:09 EEST
Симеон Дянков: По време на управлението на тройната коалиция 14% от фискалния резерв е бил в 17 търговски банки    
ПарламентСофия. По време на управлението на тройната коалиция 14% от фискалния резерв е бил в 17 търговски банки, нещо, което вие не казахте на хората. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на депутата от Коалиция за България и бивш финансов министър Пламен Орешарски за идеята да се депозира част от фискалния резерв в търговски банки, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Идеята за депозиране на част от фискалния резерв в търговски банки се разви по една причина – да се съберат повече пари в бюджета. Към 30 септември фискалният резерв възлиза на 7 691 000 000 лв. 86% от тази сума е в момента депозирана в БНБ, като 30% е на дневни депозити, където средно претеглената годишна лихва е 0%. Понеже тази лихва варира в съответствие с пазара, в някои седмици лихвата е отрицателна. С други думи – бюджетът плаща на БНБ да пази 30% от фискалния ни резерв. Други 63%, се пазят на седмични депозити в БНБ, където лихвата е 0.3%. С други думи вие и предишното правителство не сте водили добра доходна политика”, каза още Дянков.
Той обясни, че при анализ на Министерството на финансите екипът му се е натъкнал на едно тайно споразумение, сключено между Орешарски и Искров, според което се позволява допълнително още 1 млрд. лв. по тяхно усмотрение да се депозира в търговски банки. „По време на управлението на Тройната коалиция една голяма част от фискалния резерв е бил несигурен. Не само, че е бил несигурен, а това е било правено тайно”, посочи министърът и допълни, че се прави анализ защо това споразумение е било направено.
Дянков каза още, че от днес Министерството на финансите се задължава всяко тримесечие да дава отчет за състоянието и доходността на фискалния резерв.
 


Сходни връзки

Симеон Дянков: По време на управлението на тройната коалиция 14% от фискалния резерв е бил в 17 търговски банки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди