изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:04 EEST
С литургия и концерт ще отбележи Деня на народните будители в Болградската гимназия „Г.С.Раковски”    
По светаБолград. Болградската гимназия с изучаване на български език „Г.С.Раковски” ще отбележи Деня на народните будители с традиционна празнична литургия в актовата зала на училището и празничен концерт. Това каза за Агенция Фокус Жанна Суслина, директор на училището. Гимназията, която миналата година празнува150 години от създаването си, ще отбележи празника на 2 ноември, понеделник, когато след ваканция децата ще се върнат в класните стаи.

Целият ден ще бъде посветен на разнообразни мероприятия, подготвени от преподавателите по български език, българска литература и българска история. В Болград ще се проведе и научно-практическа конференция, посветена на активниците и будителите, които са учили и работили в Украйна. В празничния концерт на гимназията ще вземат участие хореографският й ансамбъл и вокален ансамбъл „Здравец”, лауреати на многобройни фестивали и конкурси, в които участват повече от 70 деца.
В гимназията „Г.С.Раковски” в Болград български език изучават 350 деца от цяла Одеска област, като около 90% от тях са бесарабски българчета. Освен български език, литература и история, те посещават кръжоци, посветени на българските традиции и обичаи.
Жанна Суслина каза: „За нас е важно да запазим и да предадем на децата си традициите, които имаме. Стараем се да ги популяризираме, за да бъдат интересни на децата от региона и те да идват в нашата гимназия. Според статистиката, в Украйна намалява броят на децата в училищата, но това не се отнася за нашето училище. Ние се радваме на факта, че с всяка изминала година броят на децата в гимназията „Г.С. Раковски” в Болград нараства”.
Валентина БОЖИЧКОВА
 


Сходни връзки

С литургия и концерт ще отбележи Деня на народните будители в Болградската гимназия „Г.С.Раковски” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди