изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:57 EET
СТАРТИРА АКЦИЯ "СВЕТЛИНА"    
Ред и сигурностПрез настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно такива с пешеходци, съобщи на пресконференция Румен Стоянов от "Пътна полиция" в Добрич.


Той допълни, че аварийността нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци се увеличава до 35 процента от всички убити при катастрофи. Растат и злополуките поради неизправни и нерегулирани фарове. Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието при запазена висока интензивност на движението на МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно. Значителна част от автомобилите са с нерегулирани и неизправни светлини, с липсващи или неефективни светлоотразители.
Намаляването на пътно-траспортните произшестивя през есенно-зимния сезон цели традиционната акция "Светлина, която стартира вчера и ще продължи до 20 ноември. Тя се реализира в партньорство със Съюза на българските автомобилисти. Акцията ще се проведе на два етапа. Първият е предупредителен период - от 1 до 8 ноември, през който контролните органи при проверки само ще предупреждават водачите - ще насочват вниманието им за отстраняване на неизправности по осветителните системи, чистачките и подмяна на износени гуми. През този период няма да бъдат налагани санкции на шофьорите. Вторият етап от операцията стартира на 9 ноември, през него ще се осъществява засилен контрол на горепосочените технически неизправности с налагане на санкции по Закона за движението по пътищата. За улеснение на шофьорите, в техническите центрове на  СБА и центровете на официалните вносители на автомобили в България ще се предоставят безплатни консултации по подготовката на автомобилите за движение през зимата.
През есенно-зимния сезон на м. г. - от 1 ноември до 1 март, на територията на Добричка област са възникнали 32 тежки катастрофи с 1 убит и 39 ранени. От тях инцидентите с пешеходци са 19 - с една жертва и 21 пострадали. Петима са ранени като велосипедисти. Най-честите нарушения през периода са били несъобразена скорост - в 21 от случаите, неправоспособност на водача - 9 катастрафи, отнемане на предимство - 8 и др.
От началото на годината до 30 октомври в Добричка област са станали 169 тежки ПТП-та със 28 загинали и 200 ранени. Броят на тежките катастрофи за същия период на настоящата година е значително завишен - те са 178 с 31 жертви и 231 пострадали. НДТ
 


Сходни връзки

СТАРТИРА АКЦИЯ "СВЕТЛИНА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди