изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:00 EEST
Болниците вече ще приемат пациенти по списък    
Здраве
Реформата в здравеопазването ще доведе до списъци на чакащи за лечение в болниците и медицински туризъм. Причината е, че през 2010 г. се орязват парите за болнична помощ и се въвеждат т.нар. делегирани бюджети. Нека на всички граждани да е ясно, че догодина медицинската помощ ще е по-недостъпна, обяви главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков, цитиран от "Сега".


През 2010 г. здравната каса ще разполага с 200 млн. лв. по-малко за болнична помощ, припомни пък шефът на УС на НЗОК Евгени Душков. Тази година касата ще похарчи 1.071 млрд. лв. за лечебниците. От друга страна, здравният министър Божидар Нанев вече обяви, че от 2010 г. болниците ще работят с делегирани бюджети. Те ще са тримесечни и ще се определят от здравната каса вероятно на база тазгодишната дейност. Това е много по-страшно от лимитите, които касата сега налага. В момента НЗОК плаща цялата реална дейност на лечебните заведения, дори те да са отчели дейност над лимита. При делегираните бюджети, когато свършат отпуснатите пари - край, поясни Душков.
Заради по-малкото пари се очаква въпросните бюджети догодина да са с минимум 20% по-ниски от настоящите лимити на болниците, каза още шефът на УС на касата. Това значи, че при изчерпване на парите всяка болница ще обявява на видно място в кое друго лечебно заведение има още неизчерпан бюджет и пациентите ще ходят там. Другият вариант е да се въведат списъци на чакащи, макар че не е ясно как ще се преценява кой да бъде приет първи и кой да чака повече, смята председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Освен това не е ясно какво ще правят болниците при извънредни ситуации, например като настоящата грипна епидемия.
Заради намаления бюджет догодина се очакват направленията за прегледи при специалист да намалеят с общо 50 000.
Всичко това се случва на фона на новия рекорден резерв на касата, който според бюджета за 2010 г. трябва да е близо 830 млн. лв. Тези пари ще отидат в БНБ и са част от фискалния резерв на държавата. Общо за догодина хазната ще преведе на касата 941 млн. лв. за вноски за хората, които държавата осигурява - деца, пенсионери, държавни служители. 830 млн. лв. от тях обаче ще си приберат под формата на резерв.
Излиза, че държавата внася 2 лв. за 1 осигурен. Е как тогава да се мотивират останалите хора да се осигуряват, попита Райчинов.
От здравното министерство пък напомниха, че по данни на здравната каса свръххоспитализацията в болниците е около 30% от цялата им дейност, т.е. с орязаните пари те би трябвало да покрият реалната си дейност. Освен това се очаква, че броят на болниците за най-скъпото - активното лечение - ще намалее и парите ще стигат.
С промените в Закона за здравното осигуряване касата ще има право да отказва договори на лечебни заведения, а не, както сега, да е задължена да сключва с всеки, който пожелае. Резултатът от реформата обаче няма да е налице в началото на следващата година и затова от НЗОК смятат, че парите няма да стигнат.  dir.bg
 


Сходни връзки

Болниците вече ще приемат пациенти по списък | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Болниците вече ще приемат пациенти по списък
Автор: Anonymous да 2009-11-03 @ 12:42 EET
На това се казва  здравеопазване по американски модел,нали министър Дянков е американски възпитаник...Предстои ни да мрем докато си чакаме реда за медицинско обслужване,след като нямаме пари като американците да ходим до Англия,Канада или Франция да се лекуваме там...За пример:- в Англия здравеопазването е безплатно от 1948г,година в която Англия е била много зле икономически следствие участието си във втората световна война,но въпреки това е приела закон за безплатно медицинско лечение.Затова трябва да се мисли много,когато се гласува на избори.
Болниците вече ще приемат пациенти по списък
Автор: Anonymous да 2009-11-03 @ 14:38 EET
ДА ВИ Е ЧЕСТИТО.ДА СИ ГО ТЪРПИТЕ
СЪС ЗДРАВЕ ББ.

Болниците вече ще приемат пациенти по списък
Автор: Anonymous да 2009-11-03 @ 19:06 EET

За да има безплатно здравеопазване трябва да има любов към хората. Когато всяко едно гледа да намоче колкото повече толкова повече, резултатът ще е тоз дето гледаме днеска. Но, тя майката природа си знае работата.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди