изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:01 EEST
33 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ ЧЕСТВА КЛУБ "ДЪГА"    
Култура33 години от създаването на клуб "Дъга" бяха отбелязани преди дни в читалище "Димитър Дончев - Доктора" в Тервел.


Проявата бе посветена на 50-годишнината от обявяването на Тервел за град и на 1 ноември - Деня на народните будители. Гости на тазгодишното издание на клуба бяха известната българска актриса Йорданка Кузманова, Ивайло Димов - поет с китара, група "Грамофон", която два пъти е подгрявала концерти на "Любе". За младата публика бе предназначена срещата с 14-годишната Симона от Разград - най-малката участничка в "Мюзик айдъл". Танцовото изкуство бе представено от зонална танцова организация "Алексия" от Добрич с художествен ръководител Севдалина Мавродиев. Със званието Почетен член на клуба бе удостоен неговият създател - Димитър Димитров. Отправено му бе пожеланието за "седмоцветен живот под богослова на клуб "Дъга". За почетни членове бяха обявени и Йорданка Кузманова, Ивайло Димов и членовете на група "Грамофон".
Клубът за естетическо възпитание "Дъга" е създаден през октомври 1976 година. Идеята е на Димитър Димитров - тогавашен председател на Съвета за култура, а водещата Радка Радева става негова кръстница. "През 1975 година в Тервел за първи път се проведоха Дни на културата - разказа за НДТ Димитър Димитров. - Проведоха са 25-30 мероприятия - в Тервел и в селата. Целта бе културата да достигне до всички. През следващата година се оказа, че провеждането на такива дни веднъж в годината е малко и потърсихме друга форма за по-чести срещи на хората с изкуството. Така се роди клуб "Дъга". Идеята  там е друга - чрез изкуството да се въздейства върху умовете и сърцата на хората, за да ги направи по-мъдри, по-добри, по-целеустремени и по-благородни, с високо чувство за отговорност. Искахме чрез клуб "Дъга" хората да разбират, да ценят  изкуството и да живеят по законите на красотата. С високите си естетически критерии клуб "Дъга" да воюва с кича, с чалгата, с грозното в живота и природата". Името на клуба е "Дъга", защото има едно старинно поверие, че който мине под дъгата, става друг, сподели Димитър Димитров. И още - защото цветовете на дъгата са седем, колкото са изкуствата.
Многобройни са гостите на клуба през годините, удостоени със званието Почетен член. Сред тях са актьорите Стойко Пеев, Йосиф Сърчаджиев, Пепа Николова, Васил Михайлов, Коста Цонев, творците Стефан Цанев, Антон Дончев, Иван Гранитски, композиторите Тончо Русев, Стефан Диомов, певците Веселин Маринов, Ваня Костова, Йорданка Христова, спортистите Таня Богомилова, Нешка Робева, Лили Игнатова, Бианка Панова и много, много други. "Докато ходех в София да ги каня, в творческите среди се заговори за Тервел като за средище на културата" - сподели Димитър Димитров. НДТ
 


Сходни връзки

33 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ ЧЕСТВА КЛУБ "ДЪГА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди