изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:12 EEST
В СЕЛО ЖИТЕН ОТКРИХА МЕМОРИАЛ В ПАМЕТ НА ОТВЛЕЧЕНИТЕ    
ОбществоТрети ноември ще остане в историята на село Житен, като ден за преклонение пред паметта на десетките отвлечени добруджанци през 1916-1918 г.

На церемонията по тържественото откриване на мемориала "Неовършеният харман" присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова и председателят на Общинския съвет Иван Мандев, зам.-кметът на община Генерал Тошево Георги Георгиев, зам.-кметът на община Добрич Пламен Ганчев, чийто корени са от с. Житен, зам.-кметът на община Добрич Надежда Петкова, главният секретар на община Генерал Тошево Вяра Дянкова, общински съветници, представители на общинска администрация, кметове и кметски наместници, както и много граждани, потомци на отвлечените по време на румънската окупация.
    Идеята за изграждането на "Неовършеният харман" бе обявена от инициатора Гено Генов по време на проведената на 2 септември 2006 г. земляческа среща в с. Житен. Тогава той предложи, а присъстващите в залата единодушно приеха, да се изгради паметник на отвлечените 66 жители на селото, повечето от които никога не са се върнали в родния си край. Гено Генов подкрепи идеята си с първоначално дарение от 1000 лева. По-късно в изграждането на паметника със средства от бюджета се включиха община Генерал Тошево и 23 дарители от общината.
    Първата копка на паметника бе направена на 18 септември 2007 г. от кмета на общината Димитър Михайлов и инициатора Гено Генов. В основата на мемориала бе вградено послание към идните поколения, което ще бъде отворено през 2057 г.
    В словото си кметът на с. Житен Илия Добрев обясни, че мемориалът е по проект на арх. Пламен Касабов, а изпълнението бе възложено на строителната фирма "Сити трейд" от Добрич с управител Михаил Божилов. Строителните дейности са финансирани от общинска администрация - Генерал Тошево.
    Мемориалният паметник е символ на прекършения живот и прекъснатата работа на 66 жители на с. Житен на възраст от 12 до 72 години, които са част от хилядите добруджанци с неизвестна съдба, отвлечени и незавърнали се от Молдова, оставили осиротяла челяд, недовършена селскостопанска работа и всичките си земни дела, каза Илия Добрев.
    В словото си зам.-кметът на община Генерал Тошево Георги Георгиев припомни изключително интересни исторически факти, които дълго бяха премълчавани, но трябва да се знаят от настоящите и идните поколения. Паметникът в с. Житен е свидетелство за нашата памет, за спомена ни за 40 000 добруджанци, чийто живот, младост и сили бяха отнети и чиято липса бе болезнено почувствана от техните близки, наследници и от цяла днешна Добруджа, подчерта в словото си г-н Георгиев.
   С развълнуван глас инициаторът за изграждането на мемориалния паметник и наследник на отвлечени жители на с. Житен Гено Генов благодари на всички, които са спомогнали да се увековечи паметта на пострадалите и загинали добруджанци.
    Трикольорната лента за откриването на мемориалния паметник прерязаха инициаторът за изграждането му Гено Генов, зам.-кметът на общината Георги Георгиев и кметът на селото Илия Добрев. Панихида в памет на отвлечените  и освещаване на паметника отслужи отец Петър Димитров. С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на всички, които през 1916-1918 г. са отвлечени и не са се завърнали по родните си места.
    Венци и цветя на признателност бяха положени от името на общински съвет и общинска администрация в Генерал Тошево, община Добрич, кметството и читалището в с. Житен, Регионалния исторически музей в Добрич, Историческия музей в Генерал Тошево, Дружеството на краеведите, кметствата в селата Красен, Росица и Изворово, Общинския младежки съвет в Генерал Тошево, училището в Красен, читалищата в Кардам и Росица, Общинската структура на ДПС в Генерал Тошево и десетки граждани, потомци на отвлечените българи.
                                                                       Дяко ДЯКОВ
 


Сходни връзки

В СЕЛО ЖИТЕН ОТКРИХА МЕМОРИАЛ В ПАМЕТ НА ОТВЛЕЧЕНИТЕ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
В СЕЛО ЖИТЕН ОТКРИХА МЕМОРИАЛ В ПАМЕТ НА ОТВЛЕЧЕНИТЕ
Автор: Anonymous да 2009-11-04 @ 20:59 EET

todor ganchev tam li beshe

 

В СЕЛО ЖИТЕН ОТКРИХА МЕМОРИАЛ В ПАМЕТ НА ОТВЛЕЧЕНИТЕ
Автор: Anonymous да 2009-11-05 @ 00:20 EET
tova e dobra iniciativa

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди