изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:04 EEST
Откриха мемориала в памет на отвлечените    
Култура Трети ноември ще остане в историята на село Житен, като ден за преклонение пред паметта на десетките отвлечени добруджанци през 1916-1918 г.

На церемонията по тържественото откриване на мемориала “Неовършеният харман” присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова, председателят на Общински съвет Добрич Иван Мандев, зам.-кметът на Община Генерал Тошево Георги Георгиев, зам.-кметът на Община Добрич Пламен Ганчев, чийто корени са от с. Житен, зам.-кметът на Община Добрич Надежда Петкова, главният секретар на Община Генерал Тошево Вяра Дянкова, общински съветници, представители на Общинска администрация, кметове и кметски наместници, както и много граждани, потомци на отвлечените по време на румънската окупация.

    Идеята за изграждането на “Неовършеният харман” бе обявена от инициатора Гено Генов по време на проведената на 02.09.2006 г. земляческа среща в с. Житен. Тогава той предложи, а присъстващите в залата единодушно приеха, да се изгради паметник на отвлечените 66 жители на селото, повечето от които никога не са се върнали в родния си край. Гено Генов подкрепи идеята си с първоначално дарение от 1000 лева. По-късно в изграждането на паметника със средства от бюджета се включи Община Генерал Тошево и 23 дарители от общината.

Първата копка на паметника бе направена на 18.09.2007 г. от кмета на Общината Димитър Михайлов и инициатора Гено Генов. В основата на мемориала бе вградено послание към идните поколения, което ще бъде отворено през 2057 г.

    В словото си кметът на с. Житен Илия Добрев обясни, че мемориалът е по проект на арх. Пламен Касабов, а изпълнението бе възложено на строителната фирма “Сити трейд” от Добрич с управител Михаил Божилов. Строителните дейности са финансирани от Общинска администрация – Генерал Тошево.

    Мемориалният паметник е символ на прекършения живот и прекъснатата работа на 66 жители на с. Житен на възраст от 12 до 72 години, които са част от хилядите добруджанци с неизвестна съдба, отвлечени и незавърнали се от Молдова, оставили осиротяла челяд, недовършена селскостопанска работа и всичките си земни дела, каза Илия Добрев.

    В словото си зам.-кметът на Общината Георги Георгиев припомни изключително интересни исторически факти, които дълго бяха премълчавани, но трябва да се знаят от настоящите и идните поколения. Паметникът в с. Житен е свидетелство за нашата памет, за спомена ни за 40 000 добруджанци, чийто живот, младост и сили бяха отнети и чиято липса бе болезнено почувствана от техните близки, наследници и от цяла днешна Добруджа, подчерта в словото си г-н Георгиев.

   С развълнуван глас инициаторът за изграждането на мемориалния паметник и наследник на отвлечени жители на с. Житен Гено Генов благодари на всички, които са спомогнали да се увековечи паметта на пострадалите и загинали добруджанци.

    Трикольорната лента за откриването на мемориалния паметник прерязаха инициаторът за изграждането му Гено Генов, зам.-кметът на Общината Георги Георгиев и кметът на селото Илия Добрев. Панихида в памет на отвлечените  и освещаване на паметника отслужи отец Петър Димитров. С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на всички, които през 1916-1918 г. са отвлечени и не са се завърнали по родните си места.

    Венци и цветя на признателност бяха положени от името на Общински съвет и Общинска администрация в Генерал Тошево, Община Добрич, кметството и читалището в с. Житен, Регионалния исторически музей в Добрич, Историческия музей в Генерал Тошево, Дружеството на краеведите, кметствата в селата Красен, Росица и Изворово, Общинския младежки съвет в Генерал Тошево, училището в Красен, читалищата в Кардам и Росица, Общинската структура на ДПС в Генерал Тошево и десетки граждани, потомци на отвлечените българи.

                                                                       Дяко ДЯКОВ

 


Сходни връзки

Откриха мемориала в памет на отвлечените | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди