изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:11 EEST
ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ ЗА ИЗРАЗХОДВАНЕ НА 10 МЛН. ЛВ    
НовиниНамерението е парите да се връщат за 10 години, а да се усвоят за 2 до 3 години
 

Публично обсъждане на инвестиционен проект за подобряване на градската среда, който ще се финансира чрез поемане на общински дълг от 10 милиона лева, ще се проведе утре от 16 ч. в залата на общината в Добрич, съобщиха от кметството. Общината открива и телефонна линия за мнения и предложения. Материалите за публичното обсъждане са публикувани и на интернет-страницата на общината www.dobrich.bg.  Публичното обсъждане ще продължи до 29 ноември. На телефон 058/600-416 или на email dobrich@dobrich.bg гражданите могат да дават мотивирани идеи и мнения. Всички постъпили предложения ще бъдат протоколирани и ще се представят за обсъждане на предстоящата сесия на Общинския съвет на 30 ноември, уверяват от кметството.
Проектът за 10 милиона лева предвижда мащабни ремонтни дейности за възстановяване и изграждане на нова инфраструктура. Неговата цел е да се инвестират допълнителни средства за подобряване на изключително амортизираната градска среда. Това са обекти, които са изграждани преди повече от 30 години и до момента с възможния ресурс са извършвани само козметични ремонти. За реални дейности, които биха довели до създаване на по-благоприятна среда за живеене и бизнес са необходими сериозни инвестиции. Това налага търсене на допълнителни възможности за привличане на финансов ресурс, като се използват доказаната финансова стабилност на общината, високият кредитен рейтинг и успешното изпълнение на предходния облигационен заем. Посочва се, че с поемането на общински дълг ще бъдат инвестирани 10 милиона лева, за да могат гражданите на Добрич да се учат, работят и да живеят пълноценно. Със средствата ще се модернизира градската инфраструктура и ще се създадат условия за растеж и повишаване привлекателността на Общината за инвестиции и живот. Очакваните резултати са хората на Добрич да живеят в една по-благоприятна среда, с нови детски и спортни площадки, ремонтирани улици и благоустроени междублокови пространства. 
Идеята на проекта е да се финансират обекти, за които няма мерки за финансиране по оперативни и други програми, каза кметът Детелина Николова вчера. Тя посочи, че с дълга, който общината има намерение да поеме при одобрение от Общинския съвет, няма да се утежнява бюджетът на общината. Намерението е средствата да се възстановяват за срок от десет години, а усвояването им да стане до 2-3 години. Заложените предварително обекти са от всички квартали в града, акцентира се там, където са най-амортизирани елементите на инфраструктурата. С реализацията на проекта ще се даде следваща възможност за икономическо развитие, каза още Д. Николова. Тя добави, че дългът, който общината има намерение да поеме, няма да засяга възможностите тя да кандидатства за кредити пред други банкови институции за реализиране на проектите си по оперативни програми. Водени са разговори с Европейската инвестиционна банка, откъдето може да се тегли кредит за минимум 5 милиона евро.
 


Сходни връзки

ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ ЗА ИЗРАЗХОДВАНЕ НА 10 МЛН. ЛВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди