изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:58 EET
ЩЕ ПРОУЧВАТ МОНТИРАНЕ НА ВЯТЪРНИ ТУРБИНИ В МОРЕТО    
НовиниИнвестиционно предложение за такъв проект е внесла в община Балчик фондация "Втората България"


Фондация "Втората България" е представила инвестиционно предложение до община Балчик. С него тя уведомява местната власт в морския град, че подготвя проект "Трансгранично сътрудничество в научно-изследователската и учебна дейност за разработване потенциала на вятърната енергия в Черно море".
Проектът предвижда създаване на трансграничен енергиен център в Балчик за научни изследвания, иновации и демонстрации за потенциала на вятърната енергия в Черно море в трансграничния район, който граничи с област Констанца в Румъния. По време на реализацията на проекта се предвижда да се извърши ремонт и оборудване на сградата за трансграничен енергиен център, в който ще се развива научната, изследователска и учебна дейност на научния консорциум, който ще реализира проекта. Предвижда се да се закупи оборудване за  измерване на ветровия потенциал в Черно море - мобилни мачти със сензори за измерване на различни параметри на околната среда, софтуер за обработка на данните и изготвяне на ветрови карти. Ще се изследва енергийният потенциал на вятъра в Черно море, в трансграничната област на Добрич и Констанца в продължение на една година, в зона, изключваща защитените по Натура 2000 и области със засилен трафик на плавателни съдове. Проектът предвижда да се разработят съвместни учебни програми на двете военноморски училища за студенти, млади учени и изследователи. Ще се изследват възможностите за реализиране на подобни индустриални проекти в морето, както и тестване на военноморски и пристанищни съоръжения за измерване на ветровия потенциал. Ще се прави оценка на въздействието на вятърни турбини в морето върху многообразието в Черно море. Ще бъде разработена учебна програма за студенти, фокусирана върху ползите от използването на възобновяемите източници на енергия в морето и техния принос за борбата с климатичните промени.  
Посочва се, че до момента не са известни други инвестиционни проекти, които да предвиждат проучване на възможностите за добив на електроенергия от възобновяеми източници в тази част на Черно море.
Трансграничният център ще бъде в Балчик. Продължителността на проучванията ще е една година.
 


Сходни връзки

ЩЕ ПРОУЧВАТ МОНТИРАНЕ НА ВЯТЪРНИ ТУРБИНИ В МОРЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди