изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:28 EEST
* В ПО-ДОБРАТА ПРИЕМНА: ПАЦИЕНТИ ПИТАТ, РЗОК ОТГОВАРЯ    
ЗдравеВ редакционната електронна поща на в. "Нова добруджанска трибуна" пристигна писмо от нашата редовна читателка Виктория Мороз. В него тя отравя молба за съдействие да получи актуална информация по два въпроса.

Първият е: От какви такси са освободени инвалидите при посещение при личния си лекар? Виктория Мороз конкретизира: Заплащат ли се документите,  които "издава"  личният  лекар за явяване пред ТЕЛК /талони за лабораторни  изследвания и такива за преглед при конкретни специалисти/ и пред дирекция "Социално подпомагане" /удостоверение за социална интеграция - за лекарства и хранителни добавки и други/?
С втория си въпрос читателката ни пита: Личният лекар получава ли допълнително финансиране от НЗОК за това, че "обслужва " инвалиди?
Зададохме въпросите на РЗОК в Добрич. Ето какво ни отговориха те: "Според Приложение №14 на Национален рамков договор 2006, от потребителска такса са освободени лица с призната инвалидност, която се определя с експертно решение след явяване на ТЕЛК. Това става в зависимост от кода на заболяването, определен по Международна класификация на болестите - 10 ревизия /МКБ-10/.  Не за всяка диагноза се присъжда инвалидност. Според чл. 118 от сега действащия Национален рамков договор, наред с първичните документи за работа с НЗОК общопрактикуващият лекар издава и/или заверява редица други документи, сред тях и медицинско направление за социални грижи и протокол за представяне пред ТЕЛК. За последните не е упоменато, че са безплатни. Талоните за лабораторни изследвания, както и тези за специалист не се заплащат от пациента. В лабораториите се дължи такса за вземане на биологичен материал в размер на 2 лв., от която са освободени лицата без доходи, настанени в домове за деца и юноши, в домове за деца от предучилищна възраст и домове за социални грижи.
Относно втория въпрос на читателката уведомяваме, че личните лекари получават капитационно заплащане за пациентите от листата си, независимо от това дали лицата имат призната инвалидност, или не". НДТ
 


Сходни връзки

* В ПО-ДОБРАТА ПРИЕМНА: ПАЦИЕНТИ ПИТАТ, РЗОК ОТГОВАРЯ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
* В ПО-ДОБРАТА ПРИЕМНА: ПАЦИЕНТИ ПИТАТ, РЗОК ОТГОВАРЯ
Автор: Anonymous да 2009-11-05 @ 21:52 EET

Казано простичко: 1. Докато не ти признаят инвалидност не си освободен от такса; 2. Личният лекар не получава повече пари за обслужването на инвалиди.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди