изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:58 EEST
Руски спецотряд нахлу в български имот в Москва    
По светаОтряд на милицията с особено предназначение нахлу в жилищните блокове в Българския център на промишлеността в Москва към 9 часа тази сутрин. По информация на посолството ни спецчастите са се държали грубо. Дипломатите заявиха, че в жилищните блокове, в които са нахлули спецчастите, живеят български граждани. Тези жилища са предназначени за български бизнесмени.

Спецчастите са били с маски, направили са обиск в няколко апартамента, но за момента не е ясно дали има арестувани.
Нахлуването днес сутринта на руската спецчаст в жилищния блок на Българския център на промишлеността в Москва е заради Николай Маринов Николов, представител на фирма „Миленуим“, съобщи говорител на посолството ни в Москва, предаде БГНЕС. 23 души от руската спецчаст са нахлула в жилището му с прокурорска заповед, като посолството се е опитвало да осигури неговата защита, което впоследствие се оказало невъзможно. Николай Маринов Николов не е арестуван, само е обискирано жилището му.
Посолството е изразило устен протест в руското външно министерство. Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти в София, че не е уведомен за случая.
От посолството коментираха, че дори да се разследва сериозно престъпление, консулът би трябвало да бъде уведомен, което обаче не е било напраено.
Министерството на външните работи е сериозно разтревожено от събитията тази сутрин на територията на Центъра на промишлеността на България в Москва, се посочва в реакция на българското външно ведомство, предаде БТА. От МВнР са дали указание на посланика ни в Руската федерация да се намеси. В резултат на тази намеса действията са прекратени, информират от ведомството.
МВнР напомня, че Центърът на промишлеността се ползва с дипломатически имунитет. От ведомството посочват, че работят в тясна връзка с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за решаване на "възникналите в резултат на корупционни практики при предишното ръководство на МИЕТ, обект на внимание на компетентни български органи, проблеми с ръководството на Центъра и неговите отношения с представените там български фирми".
Според Методи Маджаров, консултант на фирма "Светмакс", която арендува офиси на територията на центъра и консултира козметични фирми, това нахлуване е в отговор на подадените сигнали от фирми в центъра срещу ръководството на центъра. Това е второто нахлуване в центъра за годината. Сигналите, които са пуснати, са до Софийска градска прокуратура, до предишния министър на икономиката Петър Димитров, до бившия премиер Сергей Станишев и ДАНС. Това са сигнали за злоупотреби, които са извършени от ръководството на центъра на промишлеността, за злоупотреби за изнудване на фирмите. Има и конфликт на интереси - в Центъра на промишлеността работят хора, свързани по партийна линия и родствена линия.
Скандалът се разгоря, след като стана ясно, че Петър Димитров е действал в полза на снахата на бивш секретар на ЦК на БКП. Директор на центъра, който е служител на Министерството на икономиката, има дипломатически паспорт и ранг на втори секретар, е Малина Божинова - снахата на секретаря на ЦК на БКП Георги Божинов, каза още Маджаров. 
По думите на Маджаров фирмата, в която са нахлули руските спецчасти, е основният свидетел, за това, че ръководството взимало пари в особено големи размери без да издава документи. И предишното и сегашното влизане не е случайно съвпадение. Защото и първият път и сега се влиза във фирми, подали сигнали срещу ръководството на центъра.
В момента в България тече проверка от страна на Националната агенция по приходите, която е пусната от ръководството на центъра. Явно протичат едни процеси, които започват да стават неконтролируеми и ако действително държавата и съответните органи, които са санкционирани не вземат нещата под внимание, те могат да станат необратими. Много е странно че просто дипломатически лица, които са задължени да защитават процесите работят срещу държавата. Това за мен е странно, каза Маджаров.
Българският център на промишлеността в Москва е най-големият български дипломатически имот зад граница, предаде БНР. Центърът и жилищният блок са построени през 1984 г. Само административната сграда към центъра, която е с площ 32 725,9 кв. метра, по пазарни оценки е на стойност 161,5 млн. евро. Освен това в жилищната кооперация има 204 апартамент с обща разгънатата площ от 13 051,1 кв. метра и по средна пазарна оценка кооперацията струва над 64,5 млн. евро. dir.bg
 


Сходни връзки

Руски спецотряд нахлу в български имот в Москва | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди