изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:44 EET
Борисов: ДАНС да дава информация не за ланския сняг, а за енергийната сигурност    
Ред и сигурност

Всичките скандали в държавата се въртят около бивши служители на специалните служби. Затова рябва да се скъса пъпната връв с порочната практика, ако трябва тези хора да се пенсионират. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на днешната кръгла маса за концепцията за реформи в ДАНС. Инициативата за дискусията бе на парламентарната комисията за контрол на ДАНС.



За дейността на агенцията са отпуснати 96 млн. лева, но от тях 92% отиват за заплати на служителите. “ДАНС е едно предприятие. То трябва да произвежда готова продукция, която ще се оценява от главния прокурор”, каза министър-председателят. Борисов уточни, че от ДАНС се очаква да предоставя информация не за “ланския сняг”, а за енергийната сигурност на страната и това дали би имало газова криза. 
 
"Няма повече в държавата да ви търпим скандалите, защото от три месеца се занимаваме само с това. Тези които са били бити, защо не са информирали никого, и в предишния парламент имаше опозиция. Сега ако имат доблестта, да подадат сигнали, че по канцелариите на МВР и ДАНС се бие”, с тези думи Борисов се обърна към присъстващите служители на ДАНС.

Понеже сме в парламента искам да кажа, че ще гласувам вот на доверие на ДАНС, продължи премиерът Той припомни казаното преди няколко дни след посещението му в сградата на контраразузнаването, че  
най-висока оценка ще полужи този служител на агенцията, който донесе сведения не само за бивши, но и за настоящи министри и представители на властта. Боорисов подчерта, че ДАНС няма да функционира както през последните 20 месеца от създаването си -  няма нужда да крепи правителството или ГЕРБ.

Най-голямата щета, която е нанесена на ДАНС вследствие на тези скандали е снетото доверие от службите в Европа и света, каза още  премиерът. Той обясни, че ръководители на служби и посланици са се срещали с него и са казвали, че от една година с ДАНС не работят. “Това беше и една от причините за дилемата дали да оставя да има ДАНС или не и какво ще последва от това”, коментира Борисов. Заради изтичането на информация от българските служби по думите му сме станали ненадежден партньор за опазване на информацията в Европа.

"Няма да търпя каквито и да било сигнали за ДАНС, които да създават дискомфорт на държавата", продължи премиерът. От службата се очаква да осигурява информационно геостратегическата политика. "Необходима е автентична и изпреварваща информация", уточни Борисов.

“Добрата новина е, че ДАНС сигурно ще я има”, отбеляза главният прокурор Борис Велчев. Той обаче направи уговорката, че агенцията ще запази функцията си за сътрудничество с прокуратурата на ниво борба с корупцията по високите етажи на властта. Велчев препоръча на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев да създаде силен правен екип. “Не искам непрекъснато да получаваме едни материали, които после да връщаме обратно за прецизиране, тъй като на базата на полученото няма как да повдигнем обвинение”, коментира Велчев.

Главният прокурор подчерта, че ДАНС и прокуратурата трябва да работят в добро взаимодействие. Велчев си пожела и когато се говори за национална сигурност в медиите, да има самосезиране и на ДАНС, а не всички да се обръщат към прокуратурата. “ДАНС трябва да бъде бърза, реактивна и да изпреварва дори реакцията на прокуратурата”, смята главният прокурор.

При обсъждането на промените в ДАНС е постигнато разбирателство за единодействие в сектора на сигурността. “Така се стига до изчистването на дублиращите функции, което е предпоставка за изразходване на сериозен финансов ресурс”, посочи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той подчерта, че "сигурността на България е и сигурността на Европейския съюз ".

"Днес има парламентарен контрол над ДАНС и това не е във функцията на управляващата партия. Това е гаранция за нормалния и обективен контрол и неналичието на злоупотреби "  каза още Цветанов.
Според вътрешния министър трябва да се говори за институционално взаимодействие в сферата на сигурността, защото ДАНС е част от системата за сигурност заедно с МВР и разузнаването.

Най-обстоятелствен в изказването си беше председателят на ДАНС Цветлин Йовчев.

Според  него системата за защита на националната сигурност е уязвима, нейната устойчивост към външи деструктивни влияния е под критичния минимум. Йовчев определи като предизвикателства пред спецагенцията глобализацията, в условия на която трудно се дефинират и неутрализират заплахите, ресурсните ограничения – рестрикциите на ограничения бюджет поради кризата, характеристиките на информационното общество – огромния масив от информация, постъпващ от различни източници и по различни канали.

Председателят на ДАНС посочи необходимостта да се работи върху специализация на държавната агенция  в няколко области, а не в целия спектър на сигурността.  Йовчев смята за  предизвикателство към дейността на агенцията  голямата уязвимост на държавната администрация и местното управление, където често се получават форми на корупция.

Шефът на спецагенцията коментира, че досега е имало неясни правила при кадровите назначения. „Вследствие на това се е формирало впечатлението у някои служители, че за да се издигаш в йерархията, трябва да имаш добри лични отношения с ръководството”. Според Йовчев лоялността на служителите е поставена под въпрос.

Необходимо е съкращаване на част от общата администрация в ДАНС, която е над 50% от общия състав, смята Йовчев. Необходим е внимателен подбор и анализ на висшия мениджмънт, където често се стига  до колизия при вземането на решения, каза председателят на ДАНС. Според Йовчев на ръководни постове трябва да се назначават хора с доказан авторитет и качества, а управлението чрез съветници е вредно.

Има съзнателно парализиране на възможността да се търси отговорност от предишното управление, за да не могат да бъдат разкрити техните престъпления, смята председателят на парламентарната комисия за контрол над ДАНС Иван Костов. По негово мнение евентуалното дело срещу Сергей Станишев и Петко Сертов не може да бъде обречено.  "Когато човек приема класифицирана информация, той оставя знак и поема отговорността за нея", алгументира се Костов.

Николай Божков, БЛИЦ

 


Сходни връзки

Борисов: ДАНС да дава информация не за ланския сняг, а за енергийната сигурност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди