изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:42 EET
КОГАТО ХОДЯ В ПОЛША, СЕ ЗАРЕЖДАМ С ЕНЕРГИЯ    
ИнтервютаВ навечерието на националния празник на Полша - 11 ноември, НДТ разговаря с Веслава Тошева - председател на Полското културно-просветно дружество "Владислав Варненчик" в Добрич

Веслава Тошева е родена в град Мроча, област Бидгошч, Полша. Там завършва средно техническо образование, по професия е химик. В България е вече от почти 33 години, омъжена е за добричлия. През 1977 г. започва работа в Обувния завод, впоследствие става началник цех и там се пенсионира.
В момента гледа внучката си Йоана, която е на годинка и два месеца, и я учи на полски език.

- Г-жо Тошева, каква е историята на създаването на Полското културно-просветно дружество "Владислав Варненчик" в Добрич?
- Обединяването на поляците в нашия град и регион води началото си от 1980 година. Тогава, на 8 март, се срещнахме три жени - аз, Ева Петрова и Данута Атанасова. От дума на дума стана ясно, че те познават още една полякиня - Халина Водецка. После някой каза, че в завод "Жакард" работи поляк и така открихме Юрек. Така тръгна всичко - издирвали сме се дори по пощенските кутии, и оформихме полски клуб. Впоследствие към нас се присъединиха полски семейства, които живееха в Генерал Тошево и Шабла, а през 1983 г. дори имахме среща с тогавашния консул. През 1984 г. - по инициатива на полския консул Зенон Миколайчик, в София бе учредено Полско културно-просветно дружество "Владислав Варненчик". Съответно, създадени бяха структури по места и така бе основано дружеството в Добрич. Първи председател тук бе Данута Атанасова, в периода 1991-1996 г. бе Барбара Пейчева, а оттогава досега съм аз.
- Колко бяха в началото и колко са сега членовете на дружеството?
- Тогава имахме около 30 членове, като освен от Добрич, към нас се присъединиха семейства от Генерал Тошево и Шабла. Понастоящем в дружеството ни членуват осем семейства. Нашите деца пък имат "Клуб на младия поляк" - това са Теодора, Станислава, Йоанна и Радостина.
- Какви са основните цели и в какво се изразяваше през годините дейността на ПКПД "Владислав Варненчик"?
- Основните ни цели винаги са били представяне на полската култура и полските постижения, както и просвета. Учихме нашите деца на полски език. През годините назад ситуацията бе такава, че не във всички семейства се говореше полски език - особено там, където децата се отглеждаха от баби, например. Затова решихме да учим малките на полски. Събирахме ги в библиотеката и им четяхме, събирахме полски детски списания и книги и т.н. Впоследствие създадохме съботно полско училище, което първо се помещаваше в библиотеката, а после - в читалището. През 1996 г. ни разрешиха да използваме една зала в бившия партиен дом, тогава аз имах 18 ученици. Организираха се концерти, рецитали, четения и т.н.
След създаването на дружеството осъществихме сериозни контакти с полското училище в София. Както и с дружеството "Полската общност" от Варшава, което е патрон на всички подобни структури на поляците по света. Много ни помагаха, изпращаха ни учебни помагала, вестници.
Сега също всяка година организираме различни мероприятия, свързани с полската култура. Работим активно с децата от клуб "Млад пътешественик" в СОУ "Любен Каравелов". Тази година, например, организирахме фотоизложба по повод 25 години от създаването на дружеството. Следващата седмица пък ще се състои тържествен концерт по повод националния празник на Полша - 11 ноември, на който очакваме много гости, включително представители на дружествата от Варна и Бургас.
Освен това, дружество "Владислав Варненчик" в България е член на Европейския съюз на полската общност. Благодарение на това, наши деца - студенти, които решат да учат висше образование в страната, в която живеят, при висок успех получават стипендия от полската фондация "Семпер Полоня". Това е безкрайно показателно за отношението на полската държава към нейните граждани, които са разпръснати по света.
- През това лято Вие заведохте хор "Мистика" в Полша. Какви бяха отзивите от гостуването на изпълнителите във Вашата родина?
- Всъщност от хор "Мистика" първо ми се обадиха, за да ме помолят за помощ - имали ноти, но се затруднявали да пеят на полски език. Впоследствие ги поканихме да ни пеят на нашата коледна среща. Гостите останаха много впечатлени от изпълненията на полски коледни песни.
През месец юни тази година гостувахме с хор "Мистика" в Нови Сонч, бяха организирани три концерта. Областната управа ни посрещна блестящо, а ние от своя страна им занесохме подаръци. Една от хористките дори подари на областния управител на Нови Сонч прекрасен гоблен, изработен от нея. Концертите минаха чудесно, публиката остана възхитена. Единият от концертите, например, бе в църква в Стари Сонч, където папа Йоан Павел Втори провъзгласява полската кралица Блажена Кинга за светица. В тази църква монахините слушаха хора зад специална преграда, защото нямат право да се срещат с външния свят. След това игуменката дойде и каза, че са останали изключително впечатлени.
На това място бих искала също да отбележа, че миналата година турне в Полша имаше и фолклорната танцова студия "Добруджа". Освен че възхитиха публиката, децата останаха много доволни, защото научиха историята на Полша, разгледаха старинни градове и т.н.
- Спазват ли се тук типично полски традиции, готвят ли се ястия от полската национална кухня? Изпълняват ли се някакви специални ритуали, свързани с отбелязването на различни празници?
- Да. На Бъдни вечер, например, готвим червен борш с пирожки, които се пълнят с гъби или зеле. Задължително слагаме на трапезата и риба. Преди да седнем на празничната трапеза изпълняваме обред с така наречената профорка - символ на хляба, с която си взимаме прошка помежду си. На Великден пък се приготвя специална кошница, в която се слагат яйца, хляб, някакво месо или салам и сол. Тази кошница се дава за освещаване и задължително се слага на централно място на великденската трапеза за закуска.
- Колко често пътувате до Полша? Изпитвате ли носталгия по родния край?
- Пътувам до Полша поне веднъж годишно. Това ме зарежда с изключителна енергия. Доволна съм, че когато водя там деца те виждат чистота, едни прекрасния отношения между хората, любезност и т.н. Аз обаче винаги съм казвала на учениците от клуб "Млад пътешественик", че ние сме едно семейство, една Европа, но всеки трябва да си носи своята култура, своите традиции. Да ги съхраняват и да ги показват на другите народи.


Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

КОГАТО ХОДЯ В ПОЛША, СЕ ЗАРЕЖДАМ С ЕНЕРГИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди