изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 19:44 EEST
ДЕСЕТ БИБЛИОТЕКИ ОТ ОБЛАСТТА УЧАСТВАТ В ПРОГРАМА НА СТОЙНОСТ 50 МИЛИОНА ЩАТСКИ ДОЛАРА    
КултураЦели се модернизирането им, както и приобщаване на българите към глобалното информационно общество

Десет библиотеки от Добричка област са сред 455-те обществени библиотеки в страната, включени в първата фаза - етап 2009, на програмата. Тя е наречена "Глоб@лни библиотеки - България" и общият й бюджет възлиза на 50 милиона щатски долара. Това включва 15 милиона долара грант от фондация "Бил и Мелинда Гейтс", дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона долара от "Майкрософт", както и насрещно финансиране на стойност 29 милиона долара от централния и местните бюджети на България. В отделните фази се планира общо 900 библиотеки да получат ИТ оборудване за посетителите, а 3000 служители от тях, както и от други 700 библиотеки да преминат цялостна обучителна програма в периода 2010-2012 г. Програмата цели да насърчи модернизирането на библиотеките в цялата страна, за да подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество. Целевите библиотеки са избрани след преценка на изпълнението на основните им задължения и работата им с общността в последните години. Резултатите от преценката са разгледани от независими експерти, Звеното за  управление на програмата, 28-те регионални координатори на програмата и представители на ключовите партньори - Министерство на културата, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Българската библиотечно-информационна асоциация, Националното сдружение на общините в Република България и ПРООН. 
В тази първа фаза са включени Регионална библиотека "Дора Габе" от Добрич, както и библиотеки от общините Добричка, Балчик, Генерал Тошево, Каварна, Крушари и Шабла.
Набирането на кандидатури от библиотеките и общините за включване във втората фаза на програмата (Етап 2010) ще започне през февруари 2010 г.
 


Сходни връзки

ДЕСЕТ БИБЛИОТЕКИ ОТ ОБЛАСТТА УЧАСТВАТ В ПРОГРАМА НА СТОЙНОСТ 50 МИЛИОНА ЩАТСКИ ДОЛАРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди