изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:23 EET
МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ В БЪЛГАРИЯ    
Здраве Министерство на здравеопазването обяви национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности. В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни

МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

Във връзка с молба за помощ от Украйна при борбата с грипа България ще осигури антибиотици, консумативи и апаратура на стойност от 250 хил. лв. Те ще бъдат предоставени от резерва на ВМА, а МФ ще възстанови стойността им на лечебното заведение.

Също така за Украйна ще замине и екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемичните мерки. Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще прати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.

Най-засегнати от грипа са учениците и активната трудоспособна възраст 20-60 г., допълват от РИОКОЗ.

Преустановява се работата на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност и свижданията в лечебните заведения.

Всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения са уведомени за въвеждане на ограничителните мерки, а Регионалния инспекторат по образованието София-град - за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия.

Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки.

Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения.  /БЛИЦ
 


Сходни връзки

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди