изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:30 EEST
Президентът върна проекторешението на МС за отзоваване на посланиците в САЩ и Турция    
НовиниСофия. Президентът Георги Първанов е върнал проекторешението на правителството за отзоваването на българските посланици в САЩ и Турция. Пред журналисти президентът обясни, че причините да върне проекторешението са, че не е спазена процедурата по предварително съгласуване и че не е ясно какво точно е нарушението, за което те трябва да бъдат отзовани, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Президентът каза още, че ако посланиците действително имат вина, те ще бъдат отзовани и сменни. „Ако има други виновници, аз не бих искал нашите посланици да са тези, които да операт пешкира” – каза Георги Първанов.
Юлиан ХРИСТОВ

Агенция “Фокус” припомня:
На 3 ноември министърът на външните работи Румяна Желева заяви, че правителството ще предложи на президента най-тежката санкция за посланиците на България в САЩ и Турция - да бъдат отзовани заради допуснати законови нарушения при организирането и провеждането на парламентарните избори на 5 юли 2009 г. Правителството предложи освобождаването на Бранимир Младенов като извънреден и пълномощен посланик на България в Република Турция и на Лъчезар Петков като извънреден и пълномощен посланик на България в Съединените американски щати. Решението трябва да бъде одобрено от президента на България Георги Първанов. В Турция са установени нарушения в изборния процес, а българският посланик в САЩ Лъчезар Петков е отговорен за изчезването на сак с бюлетини, изхвърлен погрешка.

Румяна Желева: С изненада научих, че президентът е върнал решението на Министерски съвет
07 ноември 2009 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. С изненада научих, че президентът е върнал решението на Министерски съвет (МС) от 4 ноември, с което се предлага освобождаване на извънредните и пълномощни посланици на България в Турция и САЩ. Това каза на пресконференция министърът на външните работи Румяна Желева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Желева към настоящия момент това решение на президента не е получено в Министерството на външните работи. Тя обясни, че по реда на Конституцията президентът не разполага с правомощията да връща за преразглеждане вече взето решение на МС. Отказът на президента да издаде указ за освобождаването на посланиците обаче не противоречи на Конституцията, обясни Желева. Тя подчерта, че ако правителството няма доверие на посланиците, то може да предложи те да бъдат отзовани.
Грета ПЕТРОВА

 


Сходни връзки

Президентът върна проекторешението на МС за отзоваване на посланиците в САЩ и Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди