изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:50 EEST
Оставят без пари сгафилите посланици Вероятно сами щели да се откажат и да се върнат от Анкара и Вашингтон    
Новини

Посланиците ни в Анкара и Вашингтон остават без командировъчни. Бранимир Младенов и Лъчезар Петков няма да получават дневни, докато не се реши казусът с тяхното отзоваване, научи "Стандарт". Двамата получават по около 3000 евро командировъчни като дипломати № 1 на страната ни в Турция и САЩ.



Скандалът избухна, след като президентът Георги Първанов отказа да подпише указите за отзоваването им, предложени по решение на правителството. Кабинетът поиска да върне двамата първи дипломати заради изборни нарушения в мисиите им на 5 юли.

Без подписа на държавния глава Петков и Младенов обаче запазват постовете си. Единственият начин да бъдат върнати, е да бъдат оставени без пари и сами да потърсят самолетни билети за София, коментираха пред "Стандарт" ексдипломати.

В София Петков и Младенов вземат по около 900 лв. като служители на МВнР. На практика това остават единствените им доходи за издръжка в Анкара и Вашингтон. Ако решат да се върнат в страната поради невъзможност без пари да изпълняват задълженията си в мисиите ни, дипломатите ще трябва да бъдат заменени от временно изпълняващи длъжността им.

В момента няма законова процедура, по която без указ на президента пълномощията на посланиците да бъдат предсрочно прекратени, уточняват от Външно. Няма и задължително изискване МС да прегласува решението си за отзоваване на дипломатите. Затова е наложена практиката назначаването и отзоваването на първи дипломати да става с предварително съгласуване между държавния глава и кабинета.

Първанов обвини министър Румяна Желева, че не е изпълнила процедурите. Всичко е съгласувано, контрира тя.

Компромисно решение може да се вземе на среща на президента с външния министър. Според служители на МВнР Георги Първанов бил изцяло запознат с допуснатите изборни нарушения в САЩ и Турция и с мотивите на кабинета за отзоваването на Петков и Младенов.
Нарочените дипломати са признали наличие на вина, но оспорват тежестта на наказанието за изборните нарушения в мисиите им на 5 юли.

Божидар Димитров

http://www.standartnews.com

 


Сходни връзки

Оставят без пари сгафилите посланици Вероятно сами щели да се откажат и да се върнат от Анкара и Вашингтон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди