изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:57 EEST
Роднина на Гунински замесен в отвличане    
НовиниБлизък роднина на семейство Гунински е бил регистриран за отвличане от столичната полиция преди повече от 11 години. В хода на разследването на похищението на Румен Гунински-син е била проверявана и версията “Фамилия”, пише “Труд”, позовавайки се на криминалисти.

Смятало се за възможно 20-годишният студент по мениджмънт в Националната спортна академия да е станал заложник на евентуални спорове за бизнес или наследство между родственици. От МВР обаче и вчера продължиха да отказват какъвто и да е коментар.

Белезници за парното в офиса

В първите дни на юли 1998 г. в Шесто РПУ се обадила разтревожената 45-годишна съпруга на столичанин. Жената съобщила, че непознати са причакали мъжа й пред дома им, качили го насила в кола и го откарали в неизвестна посока. Тя не скрила от ченгетата, че съпругът й се оплаквал от тормоз и заплахи. Посочила името на строителна фирма и нейния бос. По-малко от час след оплакването полицаи нахлули в охиса на фирмата и открили похитения мъж. Той бил вързан с белезници за радиатор на парното, бит и накаран да подпише документ, че дължи 35 000 долара.

43-годишният тогава предприемач С. Г. - родственик на Румен Гунински-баща, е бил задържан. До вчера не стана известно дали е било водено по него дело в бившата Шеста районна следствена служба. Случаят е типичен при решаване на спорове с длъжници от края на 90-те години у нас. Вероятно пострадалият е отказал да подаде жалба и всичко приключило мирно и тихо - също типична за онова време ситуация.

Четвърта седмица в плен

Вече 22 дни Румен Гунински-син е в плен на престъпниците, които го отвлякоха на 19 октомври в Студентския град. Пред очите на приятелката му и няколко души от близката автобусна спирка младежът бил натикан от четирима маскирани бандити в микробус “Фолксваген”. Според полицейски източници още на другия ден се получил SMS с текст: “Синът ти е при нас. Готви парите!” Спрягана бе сумата от 500 000 до 1 млн. евро. Гунински-баща категорично отрече тези информации, след което по съвет на антимафиотите престана да говори с репортери.

Започнаха масирани полицейски проверки в покрайнините на София. Планът включваше акцията да обхване 37 села и вилни зони. Подобни акции имаше след отвличанията на Ангел и Камелия Бончеви, както и на бизнесмена Киро Киров. Но както тогава, така и сега - никакъв резултат.

Набелязани бяха проверки на кръг от 20 до 30 души, необяснимо забогатели в последните години. Заговори се, че МВР се обърнало за помощ в разследването към партньорски служби в Европа и САЩ, включително и с молба за спътникови снимки.

Близо седмица след изчезването на Гунински-син микробусът на бандитите бе намерен опожарен (б.р. - виж по-долу) край вилна зона “Бункера”.

На 10-ия ден неизвестен мъж се обади на тел. 166, за да съобщи, че Гунински-син е оставен невредим в къща на ул. “Полско цвете” във вилна зона “Килиите”. Сигналът се оказа фалшив, постройката на този адрес - необитаема. Авторът на позвъняването не беше открит. Появи се версия, че с обаждането похитителите са искали да тестват реакцията на ченгетата.

МВР и прокуратурата - право на мълчание

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, главният секретар на МВР Калин Георгиев и градският прокурор на София Николай Кокинов още от първите дни отказват да говорят по случая “Гунински”. Предупредени са да мълчат техните подчинени, ангажирани с разследването, включително и на най-ниски нива.

“Разберете, че дори една дума може да струва живота на младежа. Кой при такава смъртоносна игра на нерви ще си позволи да излезе пред медиите. Това е абсурд!”, разгневи се вчера криминалист, запитан за пореден път за разследването. По Би Ти Ви главсекът Георгиев дори отказа да отговори на въпроса дали се вижда “светлина в дъното на тунела” по случая “Гунински”.

Мотивът: Пари

Бандата подбира жертвите си след внимателно следене и проучване на финансовото състояние на техните семейства. Престъпниците са жестоки и коравосърдечни, способни са на брутални действия. Основният им мотив е финансов, смятат психолози. Те не изключват сред бандитите да има бивши или действащи ченгета, както и възможността да получават сведения от спецслужбите, да се добират с лекота до банкова или данъчна тайна.

Първоначално ченгетата са работили по четири версии за отвличането. Една от тях - свързана с политическата кариера на Гунински-баща, който е общински съветник от БСП в Правец, била напълно отхвърлена.

Адвокат Марин Марковски: Доживотните присъди ще вдигнат сумите за откупи

Промените в НК, които предвиждат до 30 г. затвор, доживотна присъда и доживотна присъда без право на замяна за отвличане ще доведат до това, че похитителите ще вдигнат сумите за откупите. Това заяви вчера пред “Труд” адвокат Марин Марковски. Според него, ако бандитите са изправени пред алтернативата да прекарат остатъка от живота си зад решетките, имало реална опасност те да убият пленниците си.

“Този вид престъпници са особено опасни. При условие че ги хванат, те няма да рискуват, като оставят жертвите си живи. Така ще елиминират опасността освободените пленници да ги разпознаят по външния им вид или по гласа”, категоричен е юристът. Той е на мнение, че полицията първо трябва да разкрие отвличането, а след това да се мисли за увеличаване на наказанията.

“Преди промените в НК предвидените наказания за отвличане са от 5 до 15 години лишаване от свобода, колкото е и за някои от видовете убийства. Никак няма да е малко един похитител да бъде осъден на 14 г. затвор например, подчерта Марковски. - За да се бори успешно с похищенията, полицията трябва да внедри по-успешно свои агенти в бандите. Дано похитеният Румен е жив и здрав. И престъпниците, които го отвлякоха, да бъдат разкрити”, добави адвокатът.

Столичанинът Филип Иванов, който пръв видял опожарения бус на похитителите: От микробуса още лъхаше топлина

Опожареният бус, с който бе отвлечен Румен Гунински, е бил забелязан първо от столичанина Филип Иванов. На 1 ноември около 13,30 ч той се прибирал с ATV-то си в къщата си във вилна зона “Бункера”, когато забелязал овъгления автомобил.

“Когато го видях, от двигателя още лъхаше топлина. Така беше изгорен, че белият му цвят едва личеше. В първия момент си помислих, че е бил запален умишлено, но не заради застрахователна измама. Припомних си, че в медиите пишеше, че с бял бус е бил отвлечен студентът Румен. Веднага се обадих в полицията”, разказа пред “Труд” Филип. Минути след като позвънил в МВР, в “Бункера” се изсипали няколко патрулки. На мястото пристигнали дори главният секретар на МВР Калин Георгиев и шефът на ГДБОП Станимир Флоров.

“Намериха до буса бутилка със запалителна течност. След това установиха, че по колата има следи от същото гориво, припомня си Иванов. - Тъй като огънят буквално бе заварил вратите за шасито, се наложи униформените да ги разбият с ритници. Като ги отвориха, се видя, че средните седалки на буса са били предварително извадени. Личеше си, че е бил съвсем нов. Независимо че емблемите му се бяха стопили, се разбра, че е “Фолксваген Транспортер”.

Филип Иванов смята, че пламъците се издигали на над 10 метра височина. Това си личало по короните на околните дървета, две от които били изпепелени напълно.

“Униформените оглеждаха буса повече от 7 часа. Вечерта дойдоха техни колеги да го изтеглят и да го натоварят на специален камион. Наложи се да бъде викана и техника на Гражданска защита. При дърпането на буса джантите му буквално се откъснаха и паднаха на земята. Вероятно заради силната експлозия капсулите на въздушните му възглавници бяха гръмнали”, разказа още Иванов. Ден след като бусът бе изваден от дерето, по него се въргаляше една от овъглените му джанти. Според криминалисти бандитите са изпепелили така автомобила, че в него не е открита нито една следа от тях.

Ивайло КРАЧУНОВ / http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Роднина на Гунински замесен в отвличане | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди