изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:25 EEST
Вагони със заличени номера доставили на БДЖ    
НовиниКосвеният виновник за трагедията във влака София-Кардам е бившето ръководство на транспортното министерство в лицето на тогавашния министър Николай Василев. През миналата година влакът факла погуби 9 човешки живота. Голяма доза вина за смъртта им има скандалната сделка с продажбата на 40 нови кушет-вагона на германската фирма “Оптима турс” по времето, в което Василев беше транспортен министър, а Атанас Цанев - шеф на БДЖ. Неизвестна е възрастта на част от вагоните, които са доставени на БДЖ от швейцарската компания “Арвекс”, защото са със заличени номера.

Само за пет от тях е доказано, че са произведени през 1974 г. Това съобщи вчера транспортният министър Александър Цветков.

Неизвестна е възрастта на част от вагоните, които са доставени на БДЖ от швейцарската компания "Арвекс", защото са със заличени номера. Само за пет от тях е доказано, че са произведени през 1974 г. Това съобщи вчера транспортният министър Александър Цветков. Той отчете дейността на Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии през първите сто дни от работата на правителството. Сделката за закупуване на 30 рециклирани вагона нашумя, след като стана ясно, че за всяко едно возило са платени по 550 000 евро.

Документите по тази доставка са влезли в прокуратурата. За да се поевтини сделката, националният железопътен превозвач е предоставил на "Арвекс" същия брой стари вагони на цена 15 000 евро. Очевадно е, че в случая има смяна "кон за кокошка". Така министърът определи далаверата, за която държавата е заплатила 16,5 млн. евро. Сделката е попаднала в полезрението на ДАНС и фигурира в отчета на агенцията. 

Тръгва нова проверка заради пламналия влак

Друга порочна сделка - за продажбата на най-новите вагони, които са били използвани от БДЖ, има връзка с трагедията във влака София - Кардам, каза Александър Цветков пред БНР. Това е мнението и на близките на загиналите във влака факла. Те смятат, че за ужаса на техните роднини са виновни не само преките, но и косвените участници в нещастието. Образувах нова проверка по случая по настояване на близките на загинали, които смятат, че досега не е отразена косвената вина на ръководството на БДЖ и на министерството на транспорта за продажбата на най-новите вагони, каза министърът. Купетата, в  които се превозват пътниците в ужасната нощ, са от 1968 г.

Продават за 30 000 евро, купуват за 550 000 евро

През 2005 г. най-новите вагони в БДЖ, които са произведени през 1986 г., са дадени по 30 000 евро на "таен търг" на единствения участник - фирма "Оптима".

Нелепият мотив за продажбата се съдържал в едно изречение на докладна записка, изпратена до ръководството на БДЖ. Според него тези вагони много бързо се амортизирали. И това се приема за достатъчно основание, за да бъдат продадени. "Оптима" преди това е наемала вагоните за превоз на пътници и вероятно е имала интерес да ги закупи. Според министъра мотивът за продажбата и това, че компанията остава с вагони на 40 години, са достатъчни основания да се търси отговорност на ръководството на БДЖ и министерството на транспорта.

В железниците поставили своеобразен рекорд, като назначили 200 счетоводители, които да въртят сметките на закъсалата компания. Именно от администрацията ще започнат съкращенията, които ще засегнат повече от 2000 човека, обяви Цветков.

.
Качват тировете на трена
Транзитно преминаващите през страната ни тирове в бъдеще може да се качват на влакове, за да не преминават през страната и да натоварват допълнително трафика по шосетата. Такава е амбицията на транспортното министерство, която вчера министър Цветков сподели. Целта е по релси да се извозват товарните коли, които пътуват предимно от и за Турция. Два са предварително очертаните маршрути - Свиленград-Драгоман и Свиленград-Русе. Ефектът от подобна мярка ще бъде не само екологичен, но и икономически. За да се осъществи обаче е необходимо изграждането на няколко терминала по границите и край столицата.

Въпреки сериозния напредък по строителството на „Дунав мост-2" забавянето на проекта е толкова голямо, че дори той няма как да се изпълни в срок - края на 2010 година, когато изтича програма ИСПА, отчете още министърът.
 


Сходни връзки

Вагони със заличени номера доставили на БДЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди