изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:31 EET
Почина 15-годишно момче със свински грип от Каварна    
НовиниНовият грип ще е силен още две години, може да има до две вълни на разпространение, според шефа на Института по микробиология при БАН

15-годишно момче със свински грип от Каварна, което беше настанено в университетската болница във Варна, е починало тази нощ, съобщи шефът на дирекция "Надзор над заразните болести" в РИОКОЗ-Варна д-р Светла Станева.

Момчето е имало дихателни проблеми и въпреки, че състоянието му е било стабилизирано, лекарите не са успели да го спасят.

Това е първият случай на починал от вируса А (H1N1) в крайморския град. Момчето бе хоспитализирано на 26 октомври.

По прогнози на Световната здравна организация пандемията на новия

Реклама
грипен вирус ще продължи около две години, след което вирусът може да се проявява по-слабо, както обичайните сезонни грипове, коментира за БТА акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН.

По думите му се предполага, че пандемията ще продължи около две години, като е възможно да има до две вълни на разпространение през първата година.
още по темата
Искаме антивирусни ваксини от ЕС
Искаме антивирусни ваксини от ЕС
24 коментара към статията 24 | Статията е разгледана 24996 пъти24996
Бременните по-застрашени от свински грип
4 коментара към статията 4 | Статията е разгледана 10004 пъти10004
Младите - с по-голям риск за свински грип
14 коментара към статията 14 | Статията е разгледана 16426 пъти16426

Така е било през зимния сезон в южното полукълбо - или през месеците юли и август на тази година, отбелязва микробиологът.

Според него след тези две години разпространението на А (H1N1) ще бъде намалено и чрез прилагането на ваксините срещу него.

Попитан защо свинският грип засяга предимно младите хора, след като и хората над 35 години също не са го срещали през живота си, микробиологът каза, че имунологичната памет у хората над 60 години дава известна защита, която се изразява в по-ниска заболеваемост и в по-лекото му протичане.

При младите и при хората във възрастта до 40 години се наблюдава т. нар. цитокинова буря или свръхреакция на имунната система, посочи акад. Гълъбов.

Той отбеляза, че най-уязвимите групи спрямо новия грипен вирус са децата, бременните, пълните хора и хората със заболявания на дихателната и на сърдечно-съдовата система.

Понякога при новия вирус има и стомашно-чревни симптоми.

Клиничната картина на А (H1N1) и на сезонния грип е общо взето идентична и се характеризира с внезапно начало - с висока температура, с болки в мускулите и с други прояви на т.нар. оксидативен стрес, обясни микробиологът.

Според акад. Гълъбов към пандемичния грип е чувствително цялото население на Земята, въпреки, че е налице все пак имунологична памет в известен процент от заразените.

На въпрос дали е необходимо да се приемат препарати за засилване на имунната система, директорът на Института по микробиология смята, че е подходящо приемането на "Esberitox N" в продължение на целия период на епидемията.

Препаратът е на билкова основа, съдържа екстракт от три растения и има доказана ефективност като имуностимулатор при вирусни инфекции на дихателните пътища. Данни за този препарат са публикувани в елитни научни списания, каза акад. Гълъбов.

Попитан дали България не закъснява спрямо другите страни със снабдяването с ваксини срещу новия грипен вирус, ученият каза, че не знае кога е била направена заявката от  Министерството на образованието.

Естествено, изпреварват ни страни, в които се произвеждат ваксиналните препарати, добави той.


 


Сходни връзки

Почина 15-годишно момче със свински грип от Каварна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди