изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:03 EEST
15-ГОДИШНО ДЕТЕ ОТ КАВАРНА ПОЧИНА ОТ СВИНСКИ ГРИП    
ЗдравеПървата си жертва в Добруджа взе свинският грип. В полунощ срещу понеделник в болница "Света Марина" във Варна почина 15-годишният Николай Шишков от Каварна, съобщиха електронни медии.


Детето заболява на 18 октомври в родния си град и след консулт с двама специалисти и лечение в домашни условия на 22 октомври е транспортирано в детското отделение на болница “Света Анна” в морската столица. Поради влошаване на здравословното му състояние на 26 октомври е приведено в интензивното отделение, след това и в ОАРИЛ на в болница "Света Марина" заради задълбочаващата се остра дихателна недостатъчност. Започнато е лечение с "Тамифлу". Като съпътстващи заболявания медиците изтъкват матаболитни нарушения в резултат на наднормено тегло. Според директора на РЦЗ във Варна д-р Веселин Балкански, детето е починало от дистрес синдром, като следствие от грипното заболяване. През изминалата седмица е била овладяна белодробната недостатъчност, но сериозно увредени са били бъбреците и черния дроб на детето. Предстои да бъде направена проверка по случая, която да бъде изпратена в здравното министерство. Много мило дете, с очаравотелна усмивка, така определиха съседи починалия Николай Шишков. Те разказаха, че баща му Тихомир е служител на РУ на МВР в Шабла, а майка му Татяна работи в търговията.
До редакционното приключване на броя вчера се знаеше за още четирима починали. Единият от тях е 52-годишен мъж от Петрич. По думите на медиците, след едноседмичен престой в болничното заведение той бил в добро състояние. Впоследствие се почувствал зле от настъпилите усложнения на новия грипен вирус и през почивните дни починал. Пневмония, за която се предполага, че може да е причинена вследствие на новия грипен вирус, уби други трима души - 33-годишна жена от шуменското село Радко Димитриево, 28-годишна жена от Русе и 48-годишен мъж от Свищов.
По прогнози на Световната здравна организация пандемията на новия грипен вирус ще продължи около две години, след което вирусът може да се проявява по-слабо, както обичайните сезонни грипове, коментира акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН. По думите му се предполага, че пандемията ще продължи около две години, като е възможно да има до две вълни на разпространение през първата година. Според него след тези две години разпространението на АH1N1 ще бъде намалено и чрез прилагането на ваксините срещу него. На въпрос дали е необходимо да се приемат препарати за засилване на имунната система, директорът на Института по микробиология смята, че е подходящо приемането на "Esberitox N" в продължение на целия период на епидемията. Препаратът е на билкова основа, съдържа екстракт от три растения и има доказана ефективност като имуностимулатор при вирусни инфекции на дихателните пътища. Данни за този препарат са публикувани в елитни научни списания, каза акад. Гълъбов.
Болните от грипния вирус АH1N1 в страната са около 150 000, съобщи д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването. Той посъветва, ако заболял не може да намери антивирусните препарати "Реленца" и "Тамифлу" в аптечната мрежа, да се обърне към инфекциозните болници, където би трябвало да се отпускат безплатно. НДТ/ Интернет
 


Сходни връзки

15-ГОДИШНО ДЕТЕ ОТ КАВАРНА ПОЧИНА ОТ СВИНСКИ ГРИП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди