изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:18 EEST
Започнаха консултации за импийчмънт на Първанов    
Парламент
Парламентарните групи на ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция и „Атака” са започнали консултации във връзка с искания импийчмънт на президента, съобщи пред журналисти в кулоарите на парламента Искра Фидосова от ГЕРБ.


Депутатите внесоха декларация, в която настояват държавният глава да изпълни възложеното му в чл. 98 т. 6 от Конституцията на България задължение, когато има предложение на Министерски съвет - а именно да освободи двамата посланици в Турция и САЩ.
Четирите парламентарни групи са възложили на експерти юристи да изготвят общи мотиви за искания импийчмънт, под които да започне събирането на подписи.
„При положение, че има определено навлизане в чужди правомощия и неспазване на задълженията по Конституцията, президентът дължи извинение не само на Министерски съвет, но и на Народното събрание”, коментира Фидосова.
Запитана дали, ако президентът освободи посланиците, депутатите ще се откажат от искания импийчмънт, тя отговори: "От правна гледна точка, ако това ще бъде едно от основанията, може да сме в ситуация, че вече нямаме такова основание, което да ни служи за повдигане на обвинение срещу президента”.
По думите на Искра Фидосова държавният глава трябва поне веднъж или два пъти в годината да идва в парламента, за да информира депутатите по важни въпроси. Това е негово задължение по Конституция, изтъкнаха преди дни и от "Атака".
От РЗС се обявиха не само за предсрочно прекратяване правомощията на Георги Първанов като държавен глава, но и за "импийчмънт на цялата държавно-политическата система". Това се казва в декларация на парламентарната група, прочетено в пленарна зала от Яне Янев, предаде БТА. От партията призовават политическите сили от мнозинството в НС за незабавни консултации за свикване на Велико Народно събрание преди президентските избори, както и за изготвяна на проект за нова Конституция.
"Отказът на президента да отзове посланиците ни в САЩ и Турция е сделка между него и ДПС, той беше избран благодарение на гласове- фантоми в Турция. Той взе от политико-икономическия холдинг на Доган непогасяеми политически кредити в особено големи размери и докато е на власт, ще ги връща заедно с лихвите", подчерта Яне Янев.
Антон Кутев от БСП обаче заяви по повод общата декларация за импийчмънт на президента, че тя го навява на мисълта, че Синята коалиция постепенно започва да става част от "кафява коалиция".
"Някои хора се опитват да смачкат всякаква форма на опозиция в държавата и това започва да се превръща в заплаха не само за тази държава, защото диктатура в европейска държава не може да има и аз съм сигурен, че всички, които се опитват да я направят, накрая ще се провалят”, каза червеният депутат.
Според него Бойко Борисов трябва да се извини.
„Бих поискал от премиера  да се извини за всичко, което се случва напоследък - за ненаправените социални плащания, за орязаните социални бюджети, за неплатените и неповишените пенсии на пенсионерите. Добре е премиерът да се извини за необяснимото богатство на жена си. Добре е да се извини за това, че е бил съдружник с Пашата и с други личности от подземния бизнес. Според мен е много важно премиерът да се извини за Сретен Йосич и за бандитизма в политиката, защото тази политика, която в момента се развива, е бандитска”, заяви Кутев. dir.bg
 


Сходни връзки

Започнаха консултации за импийчмънт на Първанов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди