изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:56 EEST
Кушлев ще отнема имущество и без присъда    
Ред и сигурност
Комисията "Кушлев" вече ще може да отнема имущество, придобито от престъпна дейност, дори ако съдът не се е произнесъл по делото срещу притежателя му, предвиждат промени в закона.


Това стана ясно на представянето на проектите на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и на Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество в Министерство на правосъдието, съобщи БТА.
Според главния секретар на комисията Георги Илиев се създава радикално нов закон, като е ползван опита на Франция, Италия и други страни. В проекта заляга един основен принцип - че имуществото, което съответното лице не може да обясни откъде има, се счита, че е придобито по незаконен начин. В такъв случай комисията ще започне процедура по отнемането веднага без да се чака решение на съда.
Още в заглавието на закона се забелязва, че отсъства престъпната дейност, обясни на пресконференция Росен Кожухаров от Министерство на правосъдието, цитиран от БГНЕС. По думите му това отразява новата концепция на тази законодателна уредба. В няколко поредни доклада на Европейската комисия е констатиран проблем за нашата държава, а именно нарастващите случаи на необяснимо богатство и липсата на разпоредби, които да позволят на държавата да се справи с тези случаи на необяснимо богатство, посочи още Кожухаров. Липсата на разпоредби през последните 20 години позволи необяснимото богатство да бъде едно парадиращо богатство, коментира той.
Министърът на правосъдието Маргарита Попова пък посочи, че проектът за изменение на НПК е направен в три основни насоки. Първата е за усъвършенстване на доказването на престъплението, втората - за ускоряване на наказателното производство, а третата - за разширение на правата на участниците в процеса.
Вече ще бъдат разширени правата на полицейските служители, които освен оглед, ще могат да извършват и претърсване и изземване. Според новия НПК вече ще могат да се разпитват и полицейските органи, за да се вземе предвид тяхното пряко възприятие от мястото на престъплението.
Също така информацията, придобита от специални разузнавателни средства (СРС), ще може да се ползва за образуване на досъдебно производство. Ако в СРС присъства информация за престъпление, различно от това, за което са били използвани, по нея ще може да се образува и друго досъдебно производство, обясни Попова.
В НПК ще фигурира и задължение към съдиите да поемат отговорност за решенията си с мотиви за тях - например защо са обосновали решенията си на базата на определени доказателства.
Освен това в наказателния процес ще бъде включена фигурата на резервен защитник. Той ще участва в процеса само със съгласието на подсъдимия и ако неговият адвокат отсъства без основателна причина.
Разследващите и прокурорите ще бъдат задължени да уведомяват пострадалите граждани за правата им при започване на досъдебно производство, добави министърът. В новия НПК ще фигурира и допълнителна гаранция за защита на малолетни свидетели. Техните показания ще могат да се четат в съдебната зала и така тези лица няма да се задължават да присъстват на делото. Дир.бг
 


Сходни връзки

Кушлев ще отнема имущество и без присъда | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди