изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:30 EEST
Ще намерят ли правителство и президент общ език?    
Интервюта Румяна Желева, министър на външните работи, предБНТ, "Денят започва"


Водещ: Добро утро на Румяна Желева, министър на външните работи. Здравейте.
Румяна Желева: Здравейте.
Водещ: Сякаш всичко тръгна, този скандал от последните дни, от желанието да бъдат отзовани двамата посланици. Това дискутирахме преди малко и с предишните гости. Съжалявате ли, че се стигна до този сюжет?
Румяна Желева: Това няма никакво значение дали съжалявам или не, защото в случая е по-важно, че аз качеството на министър на външните работи съм изпълнила предписанията и изискванията на закона и след като имаше дисциплинарно производство в Министерство на външните работи за начина, по който са организирани и проведени изборите в чужбина зад граница, то приключи и сме взели съответното решение.
Водещ: Не подлежи на отстъпка и на компромис, както разбираме това нещо, от ваша страна. Защото имаше призив на премиера и на двете страни да направят компромис, но по отношение на посланиците няма да отстъпите?
Румяна Желева: Вижте, задвижена е процедурата съгласно закона, така че ние сме изпратили на 3 ноември документите, цялото досие с мотивите с предложението от странана министъра на външните работи до Министерски съвет за дисциплинарното производство на двамата посланици до Президентството, до президентската администрация, атака че тя процедурата е в ход.
Водещ: От там имаше намека, че процедурата не е спазена или нещо от този род?
Румяна Желева: Как да не е спазена, ето аз ви обяснявам, че е спазена. МС взе своето решение на 4 ноември. Документацията е била в Президентството на 3 ноември и дори аз имах разговор с главния секретар на президентската администрация, господин Красимир Стоянов. Процедурата е спазена, това е най-важното. Второто нещо е, че аз веднага, след като президентът на България поиска повече информация по случая, казах, че съм готова да предоставя допълнителна информация, така че от наша гледна точка законът е спазен. Това е най-важното в случая. И още нещо е спазено – аз, спомняте си, участвах в кампанията за евроизборите, впоследствие имах възможност вече като избран евродепутат да наблюдавам и да бъда част от дискусиите за начина, по който се организираха изборите в чужбина, впоследствие и като външен министър имам отговорност пред българските граждани да изясним как са проведени изборите в чужбина.
Водещ: Трябва ли да се забранят изборите в чужбина?
Румяна Желева: От нашето дисциплинарно производство впрочем стана ясно как са провеждани изборите в чужбина и в предишни години.
Водещ: Трябва ли да не се гласува в чужбина? Който има желание да гласува – да идва в България? Мисля, че от вас или от външно е имало такъв намек да има такава обществена дискусия.
Румяна Желева: Нищо подобно няма от нас или от външно, защото това ще го реши законодателят. Това е в прерогативите на НС да проведе тази дискусия и да направи така, че да се стигне до най-доброто решение, което удовлетворява българските граждани.
Водещ: Личното ви мнение?
Румяна Желева: Личното ми мнението като гражданин е, че не може несъвършенствата на администрацията – национална, местна, работеща зад граница, да бъдат основание за това да се ограничат правата на гражданите.
Водещ: Тоест не искате да се забраняват изборите в чужбина?
Румяна Желева: Тоест, пак казвам, личното ми мнение като гражданин е такова, но какво ще реши законодателят, парламентарните партии представени, затова имаме демокрация и това е най-хубавото.
Водещ: Четох вчера, подготвяйки се за този разговор, какво е казал в интервю, мисля, че пред Дарик радио, един от двамата посланици – Лъчезар Петков. Горе-долу неговата теза по въпроса с изчезналия чувал с бюлетините звучи така: той бил в отпуск, а пък чистачката, заедно със съпруга си, който е охрана и служител не на външно, а на Национална разузнавателна служба, са проникнали в някакво помещение, за чийто достъп има правила с тетрадка, може би е секретна стая, не знам как се нарича в посолството, чувалът бил там. Те в нарушение на правилата са отключили, взели са този чувал, мислейки го за купчина стари вестници и са го изхвърлили. После е бил явно този сюжет с идентифицирането на сметосъбиращата машина и ходенето до бунището. Прословутият чувал с шестте секции така или иначе го няма. Не неговата теза от изказването е, че вината не е при него, а може би при този разузнавач. Аз отделно се чудя какви разузнавачи има в такъв случай в българските мисии зад граница при положение, че трябва да разузнава нещо, а не може да разбере какво има в един чувал, но това е друг въпрос.
Румяна Желева: Тази история как ви звучи?
Водещ: Забавно ми звучеше, смешно. Въпросът е дали обаче има основания самият посланик наистина да е отговорен затова, че чистачката и мъжът й са отишли да почистват чувала.
Румяна Желева: Съгласно закона за дипломатическата служба, който е наш специален закон, посланикът ръководи цялостната дейност в мисията ни зад граница и е отговорен за всичко, което се случва – с чували, нечували, затова как някакви документи се оказват...
Водещ: Тезата е, че този служител не е на външно. В смисъл, че той не му е началник, че е назначен от НРС.
Румяна Желева: Самият факт, че в медиите това нещо се дискутира по този начин е вече достатъчно уронващо престижа не само на ведомството, уронващо престижа на България. И да ви призная честно, независимо дали е спазена процедурата или не, ако правителството няма доверие към съответния посланик, има възможност и право по закон, има такава практика на Конституционния съд, да го отзове. Само заради това, че уронва престижа.
Водещ: Че е разказал за чистачката?
Румяна Желева: Вие сам казахте, че на вас ви звучи смешно тази история.
Водещ: Има обаче и друг прочит.
Румяна Желева: Но смешно откъм жалката страна, нали?
Водещ: Соломон Паси има коментар в „Труд”. Той по принцип отзоваването на посланик го нарича в дипломацията атомна бомба, въобще, че в много крайно като мярка и се опасява да не трябва да се изчервявате като Хилъри Клинтън на срещата ви след 10 дни – на 23 ноември в 11.00 часа.
Румяна Желева: Може ли да уточним нещо? Съгласно закона за дипломатическата служба има две дисциплинарни наказания само. Едното е понижаване в ранг за срок от една година и другото е предсрочно прекратяване на мандата. Това не е отзоваване, това не е края на кариерата на тези хора.
Водещ: Атомна бомба ли е в дипломацията обаче?
Румяна Желева: Моля много тези, които се безпокоят дали ще се изчервя или няма да се изчервя, да престанат да се притесняват затова. Защото нека да си представим, примерно, че сме съгласували всичко това с държавите, за които това се отнася.
Водещ: Съгласувано е?
Румяна Желева: Със сигурност няма да се червя.
Водещ: Тоест, уточнено е, направили сте тези дипломатически стъпки. Той казва – да смениш посланик преди първа визита във Вашингтон е като да си стреляш в краката. Тоест, избегнали сте стрелбата?
Румяна Желева: Това не е първа визита за мен. Искам да уточня, че по време на 64-ата сесия на Организацията на обединените нации, където в рамките на три формата имах възможност да разговарям с г-жа Хилъри Клинтън, направих всичко България да получи тази покана и от името на България сега ще посетя Държавния департамент и се надявам темите, които са изключително важни, да допринесат затова България да бъде наистина по-видима и в централно разположение на дискусиите и в областта на енергетиката, и в областта на външните отношенията на трансатлантическите ни партньори, така че надявам се, всичко това да бъде за добро.
Водещ: Трябва ли да се промени начина на тези назначения? Имам предвид директно, указ на президента? Възможно ли е това да стане със законодателни промени, ако трябва и в държавното устройство, имаше и такива изказвания. Така да се промени, че въобще да няма никакво съгласуване с президента, за да не се получават тези инфекции, които наблюдаваме?
Румяна Желева: Аз спазвам действащото законодателство и на мен тази процедура не ми пречи. Аз смятам, че институциите в България трябва да взаимодействат добре и съм готова да направя всичко това реалност.
Водещ: Можеше да не става този конфликт между премиер и президент, ако вие еднолично решавахте да отзовете и да назначите някой, няма ли да ви е по-лесно?
Румяна Желева: Ако, то еди си какво... така че ние действаме, съобразно съществуващото законодателство.
Водещ: То може да се променя, затова ви питам?
Румяна Желева: Това е въпрос, който трябва да реши законодателят, това не е въпрос, който аз трябва да реша в момента. Това е много сложна трансформация, която вие предлагате.
Водещ: Не, не предлагам, питам, защото коментар има в тази посока, че може да се блокира.
Румяна Желева: На нас, от външно министерство, не ни пречи. Ние веднага светкавично предложихме допълнителна информация...
Водещ: Защото сега има натиск да ги отзове и да се извини?
Румяна Желева: Аз мисля, че натискът идва от обществото - да бъдат прекратени манипулациите с изборите зад граница.
Водещ: Това е по-общият прочит. Като казахте „уронване престижа” и въобще целия този случай с чувала, сметището, чистачката и т.н., как обаче отвън изглежда резултата? Имам предвид обидите и репликите, които си разменяха премиер и президент.
Румяна Желева: Никак не изглеждат. Защо мислите, че всички седят и фокусирано гледат само това, което...
Водещ: Защото казвате, че се уронва престижа с един посланик, и там може и там някой да каже – никой не се занимава да гледа посланика, сигурно логиката...
Румяна Желева: Посланикът е представител на България в съответната страна, а това какво си разменят като реплики...
Водещ: Тук има, посланиците пишат какво има по телевизията, какво си казват...
Румяна Желева: Трябва тях да ги питате. Аз ви гарантирам, че израз на известна, как да ви кажа, слабост е това, че ние непрекъснато се питаме как изглеждаме. И понякога липсата, това няма да ви хареса като представител на журналистическата гилдия, понякога липсата на новина е добра новина за нас. Нека да престанем непрекъснато, между впрочем както правим в последните три години в рамките на ЕС, непрекъснато да се защитаваме, да се оправдаваме. Не че няма за какво...
Водещ: Не трябва да ни пука?
Румяна Желева: Не че не трябва да ни пука, трябва да го правим заради себе си. Тази рефлексия какво се случва и колко добре се развива демократичния процес, колко стабилни са демократичните институции и как те си взаимодействат е важен заради нас самите, заради нас като общество, заради здравината и устойчивостта на това общество, а не заради това как ни виждат и как не ни виждат или как не ни виждат отвън.
Водещ: Има призив на ГЕРБ за извинение. На някои места така са опростили дилемата – или извинение, или импийчмънт? Как трябва да звучи едно извинение, писмено ли трябва да е, в 20.00 часа по телевизията ли, как си го представя ГЕРБ извинението и въобще представя ли си, че представя ли си, че президентът ще се извини в конкретния случай?
Румяна Желева: Аз в случая мога да кажа само, че това, което зависи, за да се подобри взаимодействието на институциите от външно министерство, от мен като външен министър, мога да го направя и съм готова и съм го заявила, така че не знам за другите неща как трябва да изглеждат.
Водещ: Писмено ли, примерен текст дали има?
Румяна Желева: Вие вече влизате в някакви детайли, които ми се струва, че с вас не можем да ги определим. Освен това, никого не интересуват.
Водещ: Смята се за извиване на ръце?
Румяна Желева: От кого?
Водещ: От БСП – че се извиват ръцете на президента.
Румяна Желева: БСП извива ръцете на президента?
Водещ: Не, те казват, че ГЕРБ, че управляващите извиват по този начин, знаете коментарите. Искането за извинение...
Румяна Желева: Какво очаквате да ви кажа за искането за извинение?
Водещ: Как трябва да звучи то, какви би удовлетворило ГЕРБ?
Румяна Желева: Аз не съм поставила такова искане.
Водещ: Разграничавате ли се от него?
Румяна Желева: Не се разграничавам, защото изпълнителната власт не може да участва в това.
Водещ: Оставяте разговорите на депутатите в парламента?
Румяна Желева: Разбира се, дебатът трябва да се води там. Аз ще ви кажа, че в петък имам поставено парламентарно питане и ще бъда там, за да отговарям на депутатското питане във връзка с организацията и провеждането на изборите в чужбина. Така че това е нашият принос. Това е, което можем ние да направим като представители на централната администрация – да допринесем за изясняване на фактическата ситуация – факти, обстоятелства как нещата са се случили. Знаете, че общественият интерес към тази проблематика е много голям. Има дело в Конституционния съд, има създадена специална парламентарна комисия за провеждането на изборите в чужбина, има в прокуратурата две досъдебни производства и също така трябва да кажем, че единият от тези посланици – г-н Бранимир Младенов, той е участвал не само в организацията на тези избори. Той е участвал не само в организацията на тези избори сега, но той е участвал в организацията провеждането на изборите за президент на България...
Водещ: Тоест, задължен ли му е президентът?
Румяна Желева: Има интересни неща, които трябва да се предоставят като информация на депутатите, за да могат те да си съставят наистина цялостна картина за ситуацията и да предприемат съответните действия.
Водещ: Това припомняне за участие в организация на изборите за президента като внушение, че тогава от тези манипулации са осигурили подкрепа, така ли?
Румяна Желева: Аз нищо не ви внушавам. Аз казвам фактите.
Водещ: При организация на предишни избори е нямало нарушения от този посланик...
Румяна Желева: Не, това трябва да видят органите и институциите, които са заинтересовани да разкрият цялата истина за организацията и провеждането на изборите зад граница.
Водещ: Не тръгвате по тази сюжетна линия, че това, което става сега, е римейк на стари нарушения?
Румяна Желева: Не. Външно министерство и министъра сме спазили закона. Направили сме нашата проверка, стигнало се е за жалост до дисциплинарно производство. Имало е разглеждане на дисциплинарен съвет на двата случая и се е наложило да бъдат взети решения. Пак казвам, за тези двама колеги не свършва живота и не свършва професионалната им кариера, макар че с тези изявления по вестниците, аз не знам те точно каква услуга си правят.
Водещ: Едно изказване имаше г-н Борисов, мисля, че в Берлин, че 90%, после каза – хайде да не казвам 90, 50% от служителите са от ДС на външно и логичния въпрос, който и колегите там, видях, са задали към него, а аз сега и към вас – ако бъдат ометени, по израза на премиера, има ли ресурс кадрови наистина сериозно да работи като дипломация, като структура външно министерство, ако 50% от служителите се окажат свързани с ДС и ако ги махнете?
Румяна Желева: Аз, първо, вече няколко пъти ви показвам, че не обичам да работя с конструкцията – ако... то, нека да работим с факти. Имаме закон, който е Закона за разкриване на досиетата, има комисия за тази цел, така че, следвайки закона, един ден ще трябва да разкрият информация и за ръководителите на задгранични мисии. Когато това се случи, ние ще имаме готовност – имам предвид държавната администрация и Министерство на външните работи, да предложим решение така, че международните контакти на страната да не пострадат, а напротив – да укрепим имиджа, репутацията, доброто име на нашата страна. Не обичам да казвам „хоп” преди да се е наложило да скачаме. Не мога да твърдя, защото това не е работа на външно министерство, какъв е процентът. Предполагам, че премиерът има повече информация по въпроса. Аз не бих се хващала на ваше място за цифрата.
Водещ: Да не му ли вярвам?
Румяна Желева: Не, защото това е работа на друг орган, друга институция и нека първо да си свършат работа хората и тогава да говорим.
Водещ: Другият сюжет, който като интрига се разстилаше през последните месеци, е еврокомисарската позиция. Знаете много добре какво се говореше в цяла София, въобще неофициално, че има огромно напрежение, че госпожа Кунева чрез лични контакти и чрез Барозу упражнява някакъв натиск да си запази поста, едва ли не, че двете интригантствате по различни пътеки, съжалявам за грубия израз, че всеки гледа да надделее. Това ли е истината?
Румяна Желева: През тези месеци и до момента аз съм министър на външните работи на България. Повярвайте ми, това е много отговорна работа. На следващо място, аз не вярвам г-жа Кунева да се е занимавала с такова нещо, защото това би било не срещу мен персонално, защото би било действие срещу България. На следващо място обаче си мисля, че все пак комунистическата нуменклатура, която след 1989 година се превърна в капиталистическа такава няма да може лесно да си просто появата на човек като мен – от обикновено семейство. Така че очаквам наистина всичко да се напише, от опит знам, че като има кампания някаква се засилва интереса към родителите ми, да са живи и здрави майка ми и баща ми, към това къде съм учила, с кого съм учила, кои са ми приятелите.
Водещ: Някой ви е проучвал ли, какво?
Румяна Желева: Как какво?
Водещ: Засилва се интересът ли? Някакъв опит да бъдете представена в неблагоприятна светлина ли?
Румяна Желева: Не, засилва се интереса. Просто през другото време не обръщате внимание, но когато има някаква кампания, се засилва интереса.
Водещ: Така оставяте на този въпрос коментара. Между вас какво се случваше?
Румяна Желева: Аз не мога да съм в състояние дори да правя някакви неща, защото към момента няма никаква процедура, освен вчерашното решение на МС, но дори официално номинациите в Брюксел не са предадени на председателя на ЕК, тъй като все още не е проведен Европейския съвет, не е приключило депозирането на ратифицираните копия от Лисабонския договор от отделните държави, така че има много неща да се случат.
Водещ: Това е ресорът, за който сте готова – разширяване?
Румяна Желева: Аз казвам, че това е моето лично предпочитание и област, в която бих се чувствала достатъчно комфортно от гледна точка на компетенции и работата, която върша в момента и през последните три години. Това е ресор разширяване или добросъседска политика, или поотделно. Въобще по-широк план външнополитически ресор. Но нека да ви кажа нещо – към момента няма яснота кой какъв ресор ще получи. Ясно е обаче кой ресор България няма да получи. България никога няма да получи голям ресор, силен ресор, какъвто е регионалната политика, за съжаление, защото през последните три години заради Братко и Батко, заради спрените европейски средства, заради корупцията, заради всичко това, защото това е 1/3 от европейския бюджет.
Водещ: Може ли да съкратят броя на еврокомисарите и да накажат България, да останем въобще без?
Румяна Желева: Искам тук с вас да произведем новина или по-скоро да направим разяснение, за да свалим веднъж за винаги този въпрос изобщо от дневния ред на интервютата. Предполагам, че това недоразумение се получи, когато г-жа Кунева през лятото каза, че България щяла да загуби този ресор, но не мястото си. Това не е възможно да се случи. Особено не е възможно да се случи след така нар. „ирландска поправка”, която дава веднъж за винаги възможност на всяка една държава-член да има комисар.
Водещ: Марин Райков ли ще препоръчате на премиера да поеме на по-късен етап поста външен министър?
Румяна Желева: Аз кого ще препоръчам е действително въпрос, който може да бъде решен, когато премиерът ме запита или потърси моя съвет. Иначе, това е в изключителна компетентност на премиера. Аз съм сигурна, че понеже той общува с вас, медиите, изключително директно, прозрачно, откровено и навременно, вие ще научите достатъчно бързо името. Г-н Райков в момент е мой заместник-министър. Днес, между впрочем отчитаме 100 дни от работата на външно министерство, от 11.00 часа. Там ще бъде голяма част от моя екип, така че може да видите и другите заместници.
Водещ: Кои бяха?
Румяна Желева: Г-н Красимир Костов, който отговаря за европейските въпроси, г-н Милен Люцканов, който отговаря за многостранната дипломация и консулските услуги.
Водещ: Благодаря ви.
http://focus-news.net/
 


Сходни връзки

Ще намерят ли правителство и президент общ език? | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Ще намерят ли правителство и президент общ език?
Автор: Anonymous да 2009-11-12 @ 13:53 EET
може ли тая грозотия да представлява България???
Ще намерят ли правителство и президент общ език?
Автор: Anonymous да 2009-11-12 @ 13:55 EET

Като не я харесваш, покажи си красивата мутричка

Ще намерят ли правителство и президент общ език?
Автор: Anonymous да 2009-11-12 @ 20:10 EET

Тя дето е грозна,ами е и тъпа.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди