изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:44 EEST
115 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА Д-Р СТОЯН ПЮСКЮЛИЕВ – ЕДИН ДОСТОЕН ДОБРУДЖАНЕЦ    
ОбществоЛиляна Пюскюлиева
Елена Попова


Доктор Стоян Георгиев Пюскюлиев е роден на 15 ноември 1894 г. като първи син на многодетното семейство на Георги и Райка Пюскюлиеви от с. Сърнено, Спасовска община.


Честен и родолюбив селянин баща му през 1916 г. е откаран, заедно с хиляди добруджанци в Молдова, Румъния, където умира в невероятна нищета.
Стоян Пюскюлиев учи в родното си село, после в Ген. Тошево и завършва средното си образование в Държавната мъжка гимназия в град Варна. Бил е учител в с. Муселиево, Никополско. От 1916 до 1918 г. отбива на военната си служба в 4-та пехотна Преславска дивизия. Стоян Пюскюлиев е един от първите трима български офицери от бившата Спасовска община, участвали в Първата световна война.
От 25 април 1921 г. до 11 септември 1925 г. учи и завършва Медицинския университет в гр. Грац, Австрия. Там защитава докторат по специалността “Вътрешни и заразни болести”. На дипломата му има и заверка и от Медицинския факултет на университета в Букурещ, с което се признава за валидна и се дава разрешение за свободна практика по медицина в цялата страна.
Доктор Стоян Пюскюлиев започва работа в град Добрич в собствен кабинет, който с много усилия обзавежда с модерна за него време медицинска апаратура. След провеждането на конкурс от общината на 24.11.1930 г. д-р Пюскюлиев е назначен за градски лекар на Добрич, а по късно и за общински на Добричка община.
Като специалист и добър организатор, полага много грижи за издигане на здравното обслужване в града и общината. Открива в Градската амбулатория родилна секция, обслужвана от дипломирани акушерки. Съвместно с общината провежда системна работа за хлориране на водата, за обезпаразитяване на хората от бедните квартали, организира обществеността за решителна борба с петнистия и коремен тиф в града, които в този период са бич за здравето на населението.
След освобождението на Южна Добруджа д-р Пюскюлиев получава Позволително от Главна дирекция на народното здраве да практикува медицина в Царство България./1941 г./ И в този период той продължава да е градски лекар. Като активен участник в дейността на Червения кръст, той има възможност да допринася за изграждане на хигиенни навици сред всички слоеве на населението. Работи много с децата и учителите за повишаване на здравната култура.
Като студент в Австрия д-р Пюскюлиев възприема социалистическите идеи, но няма данни да е членувал в политическа организация. Нашите съграждани го помнят като съпричастен на усилията на българите от нашия край за освобождението на Южна Добруджа и обединението й с България. Това не се нрави на румънската власт и често е привикван и предупреждаван за нарушенията, които прави. Но въпреки това неговият кабинет по всяко време на денонощието е бил достъпен за всички репресирани, пребивани и наранявани от румънската жандармерия. Като лекар Стоян Пюскюлиев винаги се е отзовавал на повика на болни добруджанци без разлика на етническа принадлежност или икономически възможности. За доктора много важно е било хората да вярват в неговите усилия и медицински методи. Затова е бил внимателен и достъпен за всеки болен, който трябвало да излезе от неговия кабинет убеден, че ще оздравее.
За д-р Пюскюлиев не са били чужди и проблемите на селското стопанство на нашия край. Той е владеел 6 езика – немски, френски, румънски, италиански, руски и турски. Това му помагало в работата при ползването на чуждия опит. След смъртта на своя баща той лично ръководи и участва в работата на фамилното земеделско стопанство. Прилага нови агротехнически методи още през 20-те години на XX в. Използва торове, химически препарати за борба с вредителите по растенията. Закупува вършачка и прикачен инвентар за обработване на земята. Построява селскостопански сгради в двора на бащината си къща за отглеждане на добитък и съхраняване на реколтата. Засажда американски сортове лози, които не са издръжливи на филоксерата и изискват много грижи, но дават висококачествено грозде и вино. Затова, че ги е внесъл в Добруджа, е санкциониран от държавата да плати глоба, която семейството плаща след смъртта му. Отглежда голямо стадо кози за мляко и месо, което не е характерно за този период в района.
В град Добрич през 1896 г. се основава содо-лимонадено акционерно дружество “Конкордия – Съгласие” с капитали главно на собственици на питейни заведения. Един от членовете на това дружество е братът на съпругата му Пенчо Герловски. Докторът става член на Конкордия и е негов председател последните години преди смъртта си.
През 1925 г. д-р Пюскюлиев създава прекрасно семейство с Димитричка Герловска. Като любящ съпруг и баща той възпитава своите три деца в дълбока привързаност към семейството, Добруджа и България. Обича и уважава съпругата си, която е възпитаничка на училището за изкуства и красота в Букурещ. В семейството се пазят нейни картини, които възпитават вкус към изобразителното изкуство не само децата, но и внуци и правнуци.
След продължително боледуване д-р Стоян Пюскюлиев почива в София на 20 септември 1943 г. В запазена изрезка от вестник е поместен некролог: “Главна дирекция на народното здраве дълбоко скърби за загубата на д-р Стоян Пюскюлиев – градски лекар в град Добрич, починал на 20 септември 1943 г.
Покойният участваше с преданост и умение в изграждане здравното дело в Добрич и Добруджа.
Изминалите 66 години от смъртта на този прекрасен човек, лекар, съгражданин и баща не могат да заличат спомена за него. Той все още възпитава със своята дълбока обич към хората и нашия роден край Добруджа.
Поклон пред светлата му памет!   
 


Сходни връзки

115 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА Д-Р СТОЯН ПЮСКЮЛИЕВ – ЕДИН ДОСТОЕН ДОБРУДЖАНЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди