изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:01 EET
Източвали пари и от Министерство на културата    
Култура Някои от театрите ни са се превърнали в черни каси. Това е една от констатациите от извършени от Министерство на културата проверки. От бюджета на ведомството досега са се източвали много пари, призна за първи път ресорният министър Вежди Рашидов. Злоупотреби има както в културни институции в страната, така и в София.

Екипът на Рашидов отчете свършеното от него за 100 дни управление на новото правителство. Сред направените успешни реформи са приемането на нов Устройствен правилник и създаването на дирекции, чрез които работата на министерството се е оптимизирала.

Масови нарушения са констатирани при сключени договори за ремонти на културни институции. Най-често те са били за суми, много по-големи от реално необходимите. Министър Рашидов даде пример за подобни злоупотреби в Националната художествена галерия.

Вежди Рашидов: Получено е дарение от 48 000 евро за ремонт на 300 квадрата и нещо на последния етаж на галерията. Тези пари са били предназначени именно за този ремонт. В същото време обаче са искани и от министерството 140 000 лева. Когато направихме една проверка колко би струвал този ремонт, той излезе 60 000 лева. Нали си отговаряте сами за какво говорим тогава.

В културни институции в София и страната масово са били сключвани и неизгодни договори за отдаване под наем на помещения на Министерство на културата на цени пъти по-ниски от пазарните. Открити са груби нарушение и в т. нар „турски театри".

Вежди Рашидов: Примерно установихме, че 76 човека получават заплати, един огромен бюджет, а приходи нулеви. Две постановки - я играни, я не играни. 25-26 човека балетен състав от самодейци, които единствената им роля е да играят кючек, когато дойдат ДПС активистите. Да, директорът, който по цял ден се е напивал, никаква дейност не е развивал. Назначава жена си, детето си, което не е пълнолетно, леля си, баба си, братовчеди...Дива шайка.

Главният секретар на Министерство на културата Стоян Стоянов обясни, че резултатите от всички направени проверки вече са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция, а оттам ще стигнат и до прокуратурата.

www.dariknews.bg

 


Сходни връзки

Източвали пари и от Министерство на културата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди