изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:43 EEST
ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ТВОРЧЕСТВОТО НА КАВАРНАЛИЕВ    
КултураВ историята на българското изобразително изкуство от началото на миналия век името на Христо Каварналиев (1894-1951) стои сред имената на най-бележитите представители на маринистиката. По повод 115 годишнината от рождението на твореца Художествената галерия в Добрич обединява усилия с галериите в Балчик, Варна и Каварна в организиране на юбилейна изложба с творби на Каварналиев. Експозицията представя 29 картини в маслени бои и пастел. 


Първата си самостоятелна изложба с морска живопис Христо Каварналиев открива през 1915 г., като студент във ІІ курс на Художественото индустриално училище в София. След войната през 1917 г. с препоръките на Негово Величество Фердинанд, който купува картини на Каварналиев от изложбата му в двореца, художникът участва в представителна изложба на българското изкуство в Берлин. Получава признанието "певец на морската стихия" на 30 години, когато се открива поредната му самостоятелна изложба в София през 1924 г. Следват експозиции в Тръпковата галерия в София, в Морската градина във Варна, които имат голям успех. Картините са откупени, част от тях за Двореца от цар Борис ІІІ, а друга - от видни колекционери в страната и чужбина. През 1926 г. Христо Каварналиев представя голяма самостоятелна графична изложба в прочутата в цял свят Третяковска галерия. Новаторски като експресионистичен стил и интересни по съдържание, графичните произведения предизвикват интерес и са изцяло откупени за колекцията на Третяковска галерия.
Художникът е уредник на първата музейна сбирка на община Варна и като такъв публикува статии в защита на българското историческо наследство и паметниците на културата, организира пътуващи изложби с пейзажи от красиви български градчетата, които имат национална и културна мисия и срещат голям успех.
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ТВОРЧЕСТВОТО НА КАВАРНАЛИЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди