изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:06 EEST
БРАЙЛОВО ЧЕТЕНЕ НА ПОВЕСТТА "ДЕТЕ НА НОЩТА" ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ДОБРИЧ    
ОбществоМеждународният ден на слепите хора ще бъде отбелязан днес и в Добрич. От 11 ч. в Центъра за социална рехабилитация и интеграция ще се съберат слепи и слабовиждащи хора, потребители на социалните услуги на заведението, информира Кристина Димитрова, която е ръководител на екип. Ще бъде организирана викторина с изненади за присъстващите.

Ще се проведе и брайлово четене с цел представяне на повестта "Дете на нощта". Книгата пресъздава живота и делото  на създателя на релефно-точковия шрифт Луи Брайл 1809 - 1852). Идеята е да се постави и акцент върху 200-годишнината от рождението на именития  откривател.
В НПО ,,ХобиСклуб" пък ще се проведе  среща с незрящия  Тодор Андонов - писател, журналист, публицист и автор на книгата  ,,Валентин Аюи  баща  и учител на слепите".
13 ноември е определен от световната общественост със съдействието на ООН като международен ден на слепите през 1946 г. Това е рождената дата на именития тифлопедагог Валентин Аюи (- 1745 - 1822). Той открива първото училище за слепи в Париж през 1784г. и поставя обучението на зрително-затруднените на качествено нова насока - развитие на сетивността при четене, ориентация в пространството и професионална реализация. Неговото име носят улици, дружества и институти из цяла Европа, из целия свят. В Париж ежедневно отваря врати за посетители музеят "Валентин Аюи", а пред него се издига мраморен паметник, поставен от Националния френски институт за млади слепи. В Москва Руската държавна библиотека за слепи също носи неговото име.
 


Сходни връзки

БРАЙЛОВО ЧЕТЕНЕ НА ПОВЕСТТА "ДЕТЕ НА НОЩТА" ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди