изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:55 EEST
ЗАЩО РАЗДАВАНЕТО НА ХРАНИ ОТ ЕС НЕ ЗАПОЧВА ОТ ЯНУАРИ?    
ОбществоВъв връзка с условията и реда за разпределяне на храни от интервенционните запаси за социално слаби по линия на Европейския съюз в редакцията на НДТ дойде добричлията Петър Стоянов.

Случаят, който той е поставил пред различни институции - областна управа, Регионална дирекция за социално подпомагане, Общинска служба за социално подпомагане, касае неговата леля Тодорка Радева Стефанова. Жената има право на целева помощ за отопление за сезон 2009/2010 г., но ще може да получи хранителни продукти по линия на ЕС догодина. "Защо догодина? Тя сега няма какво да яде!" - доста афектиран заяви Петър Стоянов и добави: "Та това са възрастни хора, някой от тях може да почине след няколко месеца!".
През есента на 2008 г. Тодорка Радева не е подала молба за целева помощ за отопление за сезон 2008/2009 и поради тази причина не е включена в списъка на социално слабите, които тази година в три транша получиха хранителни продукти от интервенционните запаси на ЕС.
На своята жалба Петър Стоянов е получил писмо от Общинската служба за социално подпомагане и нейния директор Магдалена Миткова. В него е посочено, че Наредба № 18 от 22.10.2007 г. определя условията и реда за разпределяне на храни от интервенционните запаси за социално слаби. Такива се предоставят на лица, подпомагани по Наредбата за условията и реда за отпускане на целеви помощи за отопление. Молбите за тези помощи се подават от 1.07 до 31.10 на съответната година, като касаят отоплителния сезон от 01.11 на текущата година до 31.03 на следващата. В срок до 31 декември Агенцията за социално подпомагане предоставя поименни списъци на Разплащателната агенция на лицата с право на помощ за отопление. Съответно те получават хранителни продукти от ЕС на следващата година. За 2009 г. траншовете са били следните -  от 13 до 24 юли, от 17 до 28 август и от 19 до 30 октомври.
Пред НДТ Петър Стоянов изрази възмущението си от факта, че раздаването на хранителните продукти става факт едва през лятото при положение, че зимата е най-трудният сезон за социално слабите. Според него, това трябва да започне още през месец януари. Неговата леля Тодорка Радева, която сега има право на помощи за отопление, ще получи хранителни продукти - ако се съди по графика на траншовете през 2009 г., едва през юли догодина. В същото време жената трудно свързва двата края. Институциите обаче са категорични, че спазват Наредбата и нищо не може да се направи.
 


Сходни връзки

ЗАЩО РАЗДАВАНЕТО НА ХРАНИ ОТ ЕС НЕ ЗАПОЧВА ОТ ЯНУАРИ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди